Toks rutuliukų mėtymas yra unikali demokratinio pasirinkimo Gambijoje išraiška, paprasčiau tariant – balsavimas. Reikalas tas, kad šioje Vakarų Afrikos valstybėje žmonės per rinkimus balsuoja ne paspausdami mygtuką arba užpildydami balsavimo biuletenį, o įmesdami stiklo rutuliuką į palaikomai partijai skirtą konteinerį.

Į šį vaikų žaidimą iš pažiūros primenantį procesą žvelgiama labai rimtai. Balsavimo stiklo rutuliukais tradicija Gambijoje įsigalėjo nuo 1965 metų. Ją įvedė britai, atsižvelgdami į ypač žemą šalies raštingumo lygį. Nepaisant susimokiusių oportunistų ir besibalotiruojančių kandidatų reiškiamų prieštaravimų, penkis dešimtmečius gyvuojanti praktika išsilaikė iki šių dienų. Dėl savo paprastumo tokia balsavimo technologija leidžia užtikrinti skaidrumą, apsaugo nuo klastočių ir papirkinėjimo atvejų. Beje, būtent rutuliukų skaičiavimo sistema galiojo ir tada, kai užimamo posto neteko Yahya Jammehas, buvęs Gambijos prezidentas, bet 22-ejus metus vykdęs represijomis paremtą valdymo politiką.

Kaip vyksta balsavimas

Daugeliu atžvilgių rinkimų procedūra stebinti neturėtų. Gambija yra padalyta į keletą apygardomis vadinamų zonų. Visose apygardose veikia balsavimo centrai. Piliečiai gali balsuoti tik toje apygardoje, kuriai yra priskirti. Balsavimo tvarką kiekviename centre prižiūri Nepriklausomos balsavimo komisijos narys. Kiekvieno balsavusio žmogaus pirštas pažymimas rašalus: taip užsitikrinama, kad niekas nebalsuotų du kartus.

Vaizdas balsavimo centruose, žinoma, skiriasi nuo to, prie kurio esame įpratę. Čia nėra nei elektroninių balsavimo aparatų, nei urnų. Gambijos piliečiai turi prieiti prie būgno pavidalo metalinių konteinerių su skylėmis viršuje. Ant stalo sustatyti konteineriai yra skirtingų spalvų, be to, ant jų būna užrašytas kurios nors politinės partijos pavadinimas ir priklijuotas jos lyderio atvaizdas. Balsuoti atėjęs Gambijos pilietis turimą stiklo rutuliuką gali įmesti į partijai, kuriai simpatizuoja ir kurią nori palaikyti, skirtą konteinerį.

Kai balsavimas pasibaigia, tuoj pat, niekur neatsitraukiant pradedami skaičiuoti rutuliukai. Skaičiuotojai naudojasi keturkampiais padėklais su skylėmis dugne. Į tas skyles sudedami ir suskaičiuojami visi konteineriuose atsidūrę rutuliukai. Kadangi procesas atviras ir ypač akivaizdus, jis garantuoja skaidrumą ir žmonės juo pasitiki.

Žinoma, daug kas yra mėginęs suabejoti archajiško metodo relevantiškumu modernaus pasaulio kontekste, tačiau didžioji dalis populiacijos rutuliukų skaičiavimo sistema pasitiki, nes suvokia, kad jis apsaugo nuo galimybių sukčiauti ir klastoti rinkimų rezultatus.

Nuo Y. Jammeho pralaimėjimo per 2016 metų rinkimus Gambija nužengė nemenką demokratijos link vedančio kelio atkarpą. Pavyko imtis įvairias sritis pozityviai paveikusių reformų, be to, didesnis kandidatų skaičius suteikė daugiau pasirinkimo galimybių. Tiktai keistoji balsavimo sistema liko, kokia buvusi. Tarkim, paskutinį kartą balsavimas stiklo rutuliukais Gambijoje įvyko 2021 metų gruodį. Tada puikiai pažįstamas skambčiojimas nulėmė kartotinį Adamo Barrow išrinkimą šalies prezidentu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją