10 įdomių faktų apie Kirgiziją:

1. Kasmet Kirgiziją aplanko apie 8 mln. žmonių – daugiau nei šalyje gyvena žmonių, gyventojų Kirgizijoje – 6,7 mln. Turistai čia pirmiausiai vyksta dėl gamtos – skaidrių ežerų ir snieguotų kalnų.

2. Kirgizijoje – vieni aukščiausių pasaulyje kalnų, kaip ir Butane, Nepale bei Bolivijoje; daugiau nei pusė šalies teritorijos yra 1000–3000 m virš jūros lygio aukštyje, trečdalis – 3000–4000 m virš jūros lygio aukštyje. Tris ketvirtadalius šalies teritorijos dengia kalnai.

3. Aukščiausia vieta Kirgizijoje ir Tian Šanio kalnyne – Pergalės viršukalnė. Pergalės viršukalnės aukštis – 7 500 m, į ją įkopti beveik taip pat sunku, kaip ir į Everestą.

4. Kirgizijoje – daugiau nei 2000 ežerų, garsiausias – Isyk Kulio ežeras. Tai antras didžiausias pasaulio ežeras po Kaspijos jūros ir vienas švariausių vandens telkinių žemėje – vandens švarumu Isyk Kulis nusileidžia tik Baikalui.

5. Kirgizijos rytuose, netoli nuo sienos su Kinija, 3 000 m aukštyje yra paslaptingas Mercbacherio ežeras. Du kartus per metus, žiemą ir vasarą, ežeras visiškai ištuštėja, visas vanduo suteka į Inylčeko upę, o paskui vėl atiteka į ežerą. Mokslininkai kol kas neturi šio reiškinio paaiškinimo.

6. Kirgizijoje yra tik trys dideli miestai – Biškekas (1 mln. gyventojų), Ošas (320 tūkst. gyventojų) ir Džalalabatas (110 tūkst. gyventojų). Visi kiti gyventojai gyvena nedideliuose miesteliuose ir kaimuose.

7. Karakolo mieste išlikęs Kinijos Činų dinastijos architektūros paminklas – Dunganų mečetė, XX a. pradžioje pastatyta visiškai be vinių, suneriant rąstus. Ant mečetės išdrožinėti drakonai, feniksai, liūtai.

8. Už 80 km nuo Džalalabato, palei Arslanbobo upę plyti didžiausios pasaulyje riešutmedžių girios. Kai kurių medžių aukštis – 30 m. ir jiems daugiau nei 1 000 metų. Pasak legendų, būtent iš čia kilę graikinių riešutų medžiai – iš čia į Graikiją jų parvežė Aleksandras Makedonietis, grįždamas iš žygio.

9. Kirgizijos pietuose, Batkeno miesto apylinkėse galima pamatyti retų gėlių – Eduardo margučių. Tamsiai geltoni arba oranžiniai žiedai pasirodo balandį, žydi vos dvi savaites.

10. Nacionalinis Kirgizijos pasiekimas – pasaulyje ilgiausias epas „Manasas“ iš pusės milijono eilučių. Jis įtrauktas į UNESCO nematerialųjį kultūrinį paveldą ir į Gineso rekordų knygą. Paminklas pagrindiniam veikėjui, karžygiui Manasui stovi Biškeko centrinėje aikštėje, jo garbei pavadintas universitetas ir oro uostas Kirgizijos sostinėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)