Kas yra Nigerio miestai-tvirtovės?

Šie miestai-tvirtovės, dar vadinami ksarais, tokie kaip Džaba, Džadas ir Fašis, buvo pastatyti prieš šimtus metų, kad apsaugotų nuo tuaregų, arabų ir toubou klajoklių antpuolių, euronews.com.

Paprastai jie iškildavo palmių ar datulių medžių oazėse, kur gyventojai galėdavo rasti pavėsį ir maisto. Tokie miestai buvo statomi iš druskos bei molio ir paprastai įsikurdavo aukštai ant uolos, kad būtų galima matyti apylinkes.

Miestai-tvirtovės Sacharoje

Šiais laikais daugelis miestų-tvirtovių yra apleisti. Nors šimtmečiais juos niokojo užpuolikai, 1906 metais pasirodžius pirmiesiems europiečiams, ksarai liko nebenaudojami ir buvo palikti griūti. Kai kurias jų dalis dabar yra užkloję Sacharos smėlynai.

Vietos Fašio vadas Kiari Sidi Tchagamas tikisi, kad netrukus šie miestai pateks UNESCO globon.

„Tai yra mūsų kultūros dalis. Dar daugiau – tai visos mūsų istorijos dalis“, – aiškino jis.

Ar saugu keliauti į Nigerį?

Šiuo metu, pavyzdžiui, Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija ir Prancūzijos užsienio reikalų ministerija į Nigerį pataria nevykti. Dėl konfliktų kaimyninėse šalyse nuo 2002 metų apleistose tvirtovėse nesilankė nė vienas užsienio turistas.

Miestai-tvirtovės Sacharoje

Tikimasi, kad padėtis šalyje stabilizuosis, ir Nigeryje galės atgimti ir plėtotis turizmas.

„Ko šiandien tikrai trūksta, tai turizmo. Ir dėl to bendruomenė negali išnaudoti šios vietos, nes ten nesaugu“, – aiškino Širfos miesto rotušės generalinis sekretorius Abdoulkaderis Dodo Mamane.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją