Pomėgis keliauti, gyventi atostogų ritmu bei galimybė dirbti bet kurioje šalyje Aldą paskatino domėtis interjero fotografija. Taip gimė projektas f360.lt: lietuvis su komanda fotografuoja viešbučius – daro 360 laipsnių panoramines nuotraukas bei fotografuoja dronu. Vėliau tas nuotraukas parduoda viešbučiams, o šie jas naudoja reklamai. Taip užsidirbti pinigų pabėgimui nuo lietuviškos žiemos Aldas sumanė prieš kelerius metus, o dabar džiaugiasi ne tik klestinčiu verslu, bet ir galimybe keliauti po egzotiškus kraštus neskaičiuojant pinigų.

„Pirmą kartą nuo žiemos pabėgau gana seniai, maždaug prieš 10 metų. Tiesa, tai buvo ne tolima šalis, o lietuviams nesvetimas Londonas. Naujovės ir nepažinti dalykai mane visą laiką traukė. Su Azija pirmą kartą susipažinau prieš penkerius metus. Prisipažinsiu, tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio, ji neblėsta iki šiol... Manau, tokia meilė Azijos šalims gimsta daugeliui, apsilankius čia bent vieną kartą. Keliaudamas sutinku tikrai nemažai čia gyvenančių ir keliaujančių lietuvių“, – pasakoja Aldas.

Pirmosios lietuvio kelionės daugiausiai buvo pažintinės, bet iškart privertė įsimylėti Azijos klimatą, gyvenimo ritmą, žmones, skanų maistą. Vienintelė keliautojo bėda buvo pinigai. „Kad ir kaip smagu atostogauti visą žiemą – tai kainuoja“, – tuomet apgailestavo jis.

Tuo metu Aidas turėjo tris hobius – motociklus, jėgos aitvarus ir fotografiją, todėl pamanė, kodėl gi neįdarbinus vieno iš jų: „Jėgos aitvarų instruktoriaus darbas nelabai žavėjo: kam stovėti vandenyje, jei galima plaukioti pačiam, todėl liko fotografija. Tiesa, Šri Lankoje turėjau triratį motociklą, geriau žinomą „tuk tuko“ pavadinimu, tai kelis dolerius esu uždirbęs pavėžėdamas keleivius – labiau juokais.“

Būdamas Filipinuose Aldas suprato, kad geriausi klientai yra prabangūs viešbučiai, nes jie tikrai turi pinigų. Taip ir gimė dabartinis projektas – viešbučių marketingo medžiagos kūrimas. „Dirbdamas šį darbą ne tik gyvenu prabangiuose viešbučiuose ant jūros kranto, bet už tai dar gaunu atlyginimą “, – džiaugėsi Aldas.

Palangiškis per kelerius metus turėjo galimybę žiemoti tokiose Azijos šalyse, kaip Šri Lanka, Tailandas, Kambodža, Malaizija, Filipinai, o šiemet, kol lietuviai kenčia žiemos speigą, Aldas mėgaujasi Vietnamo saule.

Aldo kelionės po Azijos šalis

„Visada mėgau vietnamietišką virtuvę, tad tikrai negalėjau praleisti progos pavalgyti tikro vietnamietiško maisto, kurį ruošia gatvėse prekiaujančios tetulės. Beje, būdamas čia supratau, ką reiškia tikra kava. Maistas labai geras – daug šviežių daržovių, dienos pietūs pas „tetukę“ (taip vadinu mažas kavinukes, įsikūrusias tiesiog namų prieangiuose) kainuoja 1,5-2 dolerius. Vaisių kainos taip pat nedideles – supjaustytas ananasas kainuoja nuo 0,25 iki 1 dolerio priklausomai nuo vietoves,“ – pasakoja jis.

Paklaustas, kiek kainuoja pragyvenimas Vietname, Aldas pasidžiaugė, kad jam beveik niekas nekainuoja: „Vietname gyvenimas tikriausiai vienas iš pigesnių, palyginti su kitomis Azijos šalimis (kalbu tik apie tas, kuriose yra tekę būti). Žinoma, viskas priklauso nuo kiekvieno žmogaus poreikių, bet, manau, galima pragyventi už 500 dolerių per mėnesį. Aš nė tiek neišleidžiu, nes daugelį pragyvenimui būtinų dalykui gaunu nemokamai, todėl ir pati kelionė „juda į pliusą“.“

Aldas po Vietnamą keliauja čia įsigytu motoroleriu, jį kelionės pabaigoje planuoja parduoti. Sako, kad Vietname kuras pigus, litras nė dolerio nekainuoja, neramu tik dėl chaoso keliuose. „Toks jausmas, kad gatvėse egzistuoja viena pagrindinė taisyklė – kas didesnis, tas važiuos pirmesnis... Nepaisoma raudono šviesoforo signalo, išvažiuodami iš šalutinio kelio net nestabdydami išsuka į judraus eismo gatvę… Važiavimas šaligatviu ar prieš eismą – irgi norma. Žodžiu, GTA stiliaus žaidimų mėgėjams turėtų tikrai patikti“, – apie vietinių vairavimo ypatumus pasakoja Aidas.

Važinėdamas po Mekongo deltą lietuvis pastebėjo, kad kaimai paprastai augina vieną tokią pat vaisių ar daržovių kultūrą: jei augina salotas, tai augina visi kaimynai. „Spėju, kad taip lengviau prisikalbinti supirkėją atvažiuoti į kaimą arba tai išlikę iš socialistinių kolūkių laikų. Vietnamas ganėtinai kontrastinga šalis, yra išblizgintų miestų plačiomis gatvėmis, jie labiau primena Majamį, bet netrūksta ir skurdžių kaimų bei miestelių“, – pasakoja Aldas.

Vasarą palangiškis planuoja grįžti į Lietuvą, o ateinančią žiemą keliauti į Laosą, ten fotografuoti prabangius apartamentus, juose gyventi ir mėgautis saule.

Aldo kelionės po Azijos šalis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)