Islandijos gyventojai mėgsta juokauti, esą visą savo pilnametystės amžių jiems teks įvaldyti mažiausiai septynias profesijas – dažnai bent jau dvi iš jų derinant vienu metu. Iš tikrųjų užimtumas yra tokia svarbi nacionalinio tapatumo dalis, jog islandų įprastas pasisveikinimas yra verčiamas maždaug taip: „Užsiėmęs kaip visada?“

Herdis Fridriksdottir, kuri atsisakė karjeros švietimo sistemoje, kad galėtų didesniu pajėgumu dirbti turizmo sektoriuje, atsakymas būtų ne tik paprastas „taip“, veikiau – „labiau nei bet kada“.

Nuo 2012 metų Islandijos turistų skaičius kasmet auga vidutiniškai 32 procentais. Islandijai tenka septyni turistai vienam šalies gyventojui, kelionių indėlis į bendrąjį vidaus produktą (BVP) šiuo metu sudaro daugiau nei 10 procentų, tad turizmas tampa didžiausiu Islandijos ekonomikos sektoriumi.

Pasaulyje atsirandant vadinamajam „pertekliniam turizmui“, skambinančiam pavojaus varpais pasaulinei kelionių pramonei, Islandija yra puikus to pavyzdys. Kai kurioms vietovėms iškilo rizika būti uždarytoms, o kai kurios jau uždarytos, - pavyzdžiui, Islandijos kanjonas Fjadrargljufuras, kurį visame pasaulyje išpopuliarino Justinas Bieberis savo muzikos klipe, buvo užvertas turistams, nes jų čia lankėsi tiesiog per daug. (Net jei ir prognozuojama, kad turistų srautai 2019 metais sumažės maždaug 16 procentų po neseniai paskelbto pigių skrydžių bendrovės „Wow Air“ bankroto).

Taip atsitinka, žinoma, kai keliaujam ten, kur visi keliauja.

„Žmonėms atrodo, kad visa Islandija perpildyta... bet tai būtų tas pats kaip pasakyti, kad rezervuotos visos vietos į roko koncertą, kai 50 žmonių sėdi pirmosiose eilėse, bet nė vieno galinėse“, - sako vyriausiasis gidas Runaras Karlssonas iš „Borea Adventrues“, vienos iš saujelės įmonių, padedančių perskirstyti turistų srautus į mažiau žinomus šalies kampelius. Užuot viliojęs šalies svečius į brangius Reikjaviko viešbučius ir masinęs juos į dienos ekskursijas Auksiniu ratu (Golden circle), jis sutelkia turistų dėmesį į stulbinantį Vestfjordą, mažiausiai lankomą Islandijos dalį, kuriam tenka tik 12 proc. šalies turistų srautų sezono metu.

Tad jeigu ir jūs nenorite patekti į, R. Karlssono žodžiais, influencerių inspiruotą „Instagram“ „dalykų, kuriuos būtina suspėti padaryti šiame gyvenime“, sąrašą ir įkliūti į vienpusišką saujelės pagrindinių vietovių rinkodarą, štai keletas pasiūlymų, kaip tinkamai apkeliauti Islandiją.

Islandija

Užuot susitelkę į gamtovaizdžius, susitelkite į vietinius gyventojus

„Prieš ketverius metus „Instagram“ turėjo 800 000 nuotraukų su grotažyme „Islandija“, - sako Gunnaras Gunnarssonas, profesionalus fotografas, kuris daugiausia fotografuoja atšiaurų Islandijos gamtovaizdį. – Šiandien šis skaičius jau viršija 12 milijonų“.

Pasak fotografo, tokią tendenciją pakurstė norinčios iš to pasipelnyti operatorės ir nemokamų dovanėlių ištroškę influenceriai, sukuriantys dirbtinį (ir kartais žalojantį) uždarą „Insta“ garsių“ ir „privalomų aplankyti“ vietų pasaulėlį.

Taip pražiūrima žavingai savotiška Islandijos kultūra. Žmonės, kuriuos čia galite sutikti, gali būti tokie pat įsimintini, kaip tie debesyse skendintys fiordai, - tad H. Fridksdottir šeimos verslas, „Understand Iceland“ („Suprask Islandiją“, angl.), garsina savo vardą siūlydama kvapą gniaužiančius nuotykius, tokius kaip vilnos dažymas ar mezgimas drauge su vietinėmis miestelių moterimis.

Paremkite ne tarptautines elitines operatores, o smulkias versloves

Net jeigu dauguma elitinių pasaulio agentūrų naudojasi tomis pačiomis atvykstamojo turizmo operatorėmis, kad pasisemtų jų „išskirtinės“ patirties, smulkios Islandijos turizmo bendrovės yra stebėtinai aukštos kokybės ir lengvai pasiekiamos internetu. Vienintelė problemėlė – jos dažnai „paslėptos“ po keliais „Google“ paieškos rezultatų puslapiais.

„Take Midgard Adventure“, alpinizmo bendrovė, įsikūrusi kukliame pietiniame Hvolsvoluro miestelyje. Užsisakykite per ją „Super Jeep“ turą po Islandijos užslėptų tarpeklių bei ledynų atokų regioną, ir tikėtina, turui baigiantis, atsidursite savo gido namuose, kur būsite pavaišinti ėrienos troškiniu.

Be to, tiek „Local Guide“, tiek „From Coast to Mountain“ savo nuožiūra pasiūlys jums aplankyti savo darbuotojų vaikystėje pamėgtas vietos, tokias kaip įspūdingi Vatnajokudlio nacionalinio parko ledo urvai.

„Wilderness Centre“, taip pat figūruojanti tarp daugelio geriausių uždaro tipo agentūrų, pasiūlys unikalius žygius, kuriam pasibaigus būsite apgyvendinti neįprastoje, išties unikalioje vietoje, pavyzdžiui, tradiciniuose XVIII-XIX a. islandų namuose, statytuose iš durpių.

Islandija

Užuot persėdę į Reikjaviką, keliaukite į pietus

Nors tik saujelė pirmą kartą į Islandiją atvykusių turistų tai supranta, daugelis lėktuvų, skrendančių į Islandiją, nusileidžia Keflavike, valanda kelio į pietvakarius nuo didžiausio šalies miesto. Apie pastarąjį: Reikjavikas yra maždaug tokio pat dydžio kaip Ročesteris, Minesotos valstija. Jis žavus, bet jo galima ir nepamatyti. Jeigu apsilankymas sostinėje yra nediskutuotinas, skirkite jam 25 proc. savo kelionės.

Kitu atveju, keliaukite tiesiai į pietinę pakrantę, kur galėsite apsistoti moderniuose užmiesčio nameliuose, elegantiškose sodybose ir nedideliuose viešbutukuose.

„Dauguma turistų, su kuriais susiduriu, praleidžia keturias, penkias, net šešias valandas per dieną, keliaudami į Reikjaviką ir atgal, kad pavaikščiotų Solheimajokulo ledynu arba aplankytų Jokulsarlono lagūną. Tai manęs nenustoja stebinti“, - sako Islandijos ekspedicijos vadovas Sigurduras Bjarnis Sveinskonas. Be to, jei apsigyvensite kaimo vietovėje, jums nereikės užsirašyti į Šiaurės pašvaistės ekskursiją, - jūs ją stebėsite pro langą.

Užuot vakarieniavę sostinėje, pasistiprinkite kaimo vietovėje

„Rytinis regionas iš tiesų jau tampa kulinarinės kelionės tikslu, - sako viena iš „Lonely Planet“ Islandijos gido autorių Carolyna Bain. Štai jums puikus pavyzdys: Kari Thorsteinsson, virtuvės šefė , dirbanti Reikjaviko restorane „Dill“, - pirmajame Islandijos restorane, pelniusiame „Michelin“ žvaigždę, ruošiasi pristatyti naują koncepciją Ejilstadiro miestelyje, dėmesį sutelkdama į vietos produkciją ir laukinių medžiojamų gyvūnų mėsą.

Čia taip pat rasite tokius restoranus kaip „Skriduklaustur“ su islandiško naminio maisto interpretacijomis, japonų įkvėptą „Nord Austur“ ir „Vallane“, kuris naudoja aukščiausio kokybės grūdus ir savo paties ūkyje užsiaugina daugiau nei 80 daržovių rūšių.

Islandija

Vietoj Gulfoso (Gullfoss) krioklio, rinkitės kurį kitą krioklį

Gulfoso, arba „Auksinio krioklio“, sumaniai įtraukto į Auksinį ratą, nuotrauka tampa kone kiekvieno Islandijos turisto siekiamybė, nors iš tiesų šalyje yra daugiau nei 10 000 krioklių, išsibarsčiusių po visą šalį. Du labiausiai dėmesio verti kriokliai yra torto formos „Dynjandi“ Vestfjorde ir Aldejarfoso krioklys, su aplink išsidėsčiusiomis vargonų vamzdelių formos bazalto kolonomis; šie kriokliai sulaukia daug mažesnio turistų dėmesio nei Gulfosas, nors yra lygiai toks pat įspūdingas nuotraukose, jei ne labiau.

Užuot pasirinkę Žydrąją Lagūną, aplankykite „Retreat“ spa

Žydroji Lagūna Islandijoje išsiskiria savotiška Disneleindo dvasia, šiame dideliame Islandijos mėlynai žalio vandens ežere, kurį maitina salos geoterminiai šaltiniai, gausu druskų, sieros, silicio dioksido, dumblių bei kitų mineralų.

Verslininkų vaizduotės dėka geoterminė jėgainė paversta prabangiu vaizdingu spa su baru (pradinė bilieto kaina siekia 59 JAV dolerius.) Ši pramoga yra tokia populiari, kad analogiškas komercines paslaugas įkvėpė teikti ir „Fontana“ karštųjų versmių spa bei „Secret Lagoon“ (ne tokia ji ir slapta).

Jeigu vis dėlto ryžtingai nusiteikę išbandyti didžiąją pramogą, tuomet pasistenkite užsisakyti tikrą islandišką penkių žvaigždučių viešbutį, uždarą prabangiai įrengtų numerių anklavą, pavadintą „Retreat“ („prieglobstis“, angl.).

Čia rasite didelį spa, siūlantį prieigą prie privačios Žydrosios lagūnos dalies, taip pat restoraną su plataus asortimento vyno rūsiu; o vietiniai gidai pasiūlys užsakomąsias ekskursijas po šalimais plytinčius samanomis apaugusius laukus ir paplūdimius rantytomis kranto linijomis.

Kitas variantas: patraukite į vieną iš daugelio municipalinių Islandijos baseinų, tokį kaip Hofsoso šiaurinėje šalies dalyje arba Seladaluro rytuose. Juose taip pat atsigaivinsite mineralų turtingu, raminančiu šaltinių vandeniu, o už paslaugą sumokėsite mažiau nei devynis dolerius.

Islandija

Aplankykite kuo daugiau

Šiais laikais siūloma gausybė vidaus skrydžių ir vos per 45 minutes galite nukakti į atokią šiaurės rytinę dalį.

Rinkitės trikampį maršrutą: iš Akureirio miesto link neįprastos Myvatno žemės anomalijų kolekcijos (lavos telkiniai, ugnikalnių krateriai, garuojanti žemė), tada pakilkite iki nuostabaus Husaviko miestelio, nediduko uostamiesčio, stebėti banginių. Jeigu turite dar kiek laisvo laiko, į lankytinų vietų sąrašą įtraukite žalumoje paskendusį Asbyrgi kanjoną ar Dettifosso krioklį, laikomą galingiausiu kriokliu Europoje.

Vietoje Žiedo kelio rinkitės Vakarų kilpą

Islandijos dviejų juostų Žiedo kelias (Ring Road) yra vienas populiariausių lankstų tarp keliautojų, daugiausia dėl to, kad jis tinkamai išasfaltuotas ir sudaro dailų ratą aplink didžiąją dalį šalies perimetro. Tačiau yra ramesnis ir daug vaizdingesnis būdas išvysti salą per tą patį laiką – per mažiausiai aštuonias dienas, jei tik sutinkate iškišti koją iš savo automobilio.

Ši Vakarinė Kilpa (Western Loop), kaip mes ją vadiname, driekiasi pro nedidelius fiordus palei vakarinę pakrantę aukštyn nuo pat Reikjaviko, pro Borganeso miestelį, per Snaefelsneso pusiasalį, skersai 3000 Breidafjorduro įlankos salelių (keltu), tada iki Vestfjordo, kur atsiveria stulbinanti, omaro žnyples primenanti Arkties žiedo uolienų atodanga.

Jūs pravažiuosite pro miniatiūrinius žvejų kaimelius, pasislėpusius po kalnų perėjomis, iki pat Isafjorduro, kur galėsite pradėti paros kelionę į laukinės gamtos Hornstrandiro draustinį, poliarinių lapių-klajoklių ir siautulingų paukščių kolonijų tėvynę. Uolėta krantine traukite iki Holmaviko, kur galite pasirinktie nedidelę Islandijos nacionalinio kelio, dar vadinamo Ringo keliu (Ring Roaad), atkarpą, kad sutrumpintumėte kelią link Reikjaviko per Auksinį ratą (Golden Circle).

Reikia pažymėti, kad šis lankstas atveria kelias geriausias Islandijoje apgyvendinimo paslaugas bei kultūrines pramogas, pavyzdžiui, senoviniame pirklio name galite išsinuomoti išskirtinį kambarį, arba apsigyventi privačiame kotedže ūkininko rančoje, taip pat apsilankyti poliarinių žinduolių mokslinių tyrimų centre.

Islandija

Užuot rinkęsi tarpinį sezoną, keliaukite lapkritį

Geriausias būdas išvengti gausių turistų minių, kad ir kur keliautumėte, - rinktis kelionę tarpiniu sezonu (angl. “shoulder season”) (kovas, balandis, gegužė, birželis, spalis). Bet Islandijoje, net ir vasarai baigiantis, viešbučiai būna paprastai perpildyti. Dėl to atsiranda rimtas pagrindas šalį lankyti statistiškai ramiausiu laikotarpiu, lapkritį.

Tik neverta gūžtis, vien pagalvojus apie orą. Islandija niekada nežada gražaus saulėto oro – netgi vasarą (kaip kad dainuoja Vanessa Williams: „Ir birželį kartais sninga“). O jeigu orai vis dėlto jūsų nelepintų, yra dar vienas privalumas lankantis šiuo laiku: fantastiškas apšvietimas, pasakoja G. Gunnarssonas apie maždaug šešias valandas, kai saulė aukštai pakilusi. „Metams baigiantis jus lydės nuolatinis „auksinės valandos“ švytėjimas. Tobulas metas fotografijoms“, - kalbėjo profesionalus fotografas.