Tokio pat įspūdingo dydžio ir viena didžiausių pasaulyje Kristaus statulų yra Italijoje, Kalabrijoje, kurią galima pasiekti lėktuvu vos per tris valandas. Tik apie šią statulą Maratėjoje mažai dar kas girdėję.

Nedaugelis yra atradę romantiškosios Italijos Kalabrijos regiono perlus: Maratėją, Skalėją, Diamantę, Šilą ir kitus jaukius Viduramžių miestelius siauromis gatvelėmis, išsidėsčiusius kalnuose su stulbinančiais vaizdais, smėlėtais paplūdimiais bei krištolo skaidrumo vandeniu.

Kalabrijos regionas

Kalabrija – „The New York Times“ būtinų aplankyti vietų sąraše

Ne veltui „The New York Times“ įtraukė Kalabriją į būtinų aplankyti vietų sąrašą pasaulyje. Italija – tokia didelė, skirtinga, viliojanti, kad į ją galima keliauti nors ir 10 kartų ir vis atrasti naujų, autentiškų vietų. Ne šiaip sau ji yra viena geidžiamiausių krypčių pasaulyje.

Pietinė Italijos dalis – Kalabrija, skalaujama krištolinio skaidrumo Jonijos ir Tirėnų jūrų. Istorija alsuojantys miesteliai, daugybė pilių, magiški vaizdai nuo kalnų, vietiniai restoranėliai su ką tik naktį pagautomis šviežiausiomis jūros gėrybėmis, figos tiesiai nuo medžių, egzotiškieji kaktuso vaisiai ir kitoks gėris gomuriui bei sielai.

Milijono verti vaizdai nuo miestelių kalnuose

Kalabrija sugeba pavergti širdį milijono vertais vaizdais, vienais gražiausių pasaulyje paplūdimiais, itin skaidria jūra ir maisto kokybe.

Tai itin autentiškas regionas, kurį mėgsta patys italai. Atostogaudami čia pasijusite lyg tikri italai ir suprasite jų atostogų ypatumus. Visiškas atsipalaidavimas, šokiai iki paryčių, šypsenos iki ausų. Dūmai rūksta, nieko netrūksta.

Kalabrija gali drąsiai konkuruoti patraukliomis kainomis su kitomis lietuvių pamėgtomis kelionių kryptimis. Stebėtina, kad vietiniai viešbučiai turi net „viskas įskaičiuota“ paketus, kaip įprasta Turkijoje. Tiesa, jie šiek tiek kuklesni – „Soft All Inclusive“, kaip jie įvardija patys, bet kokybiško maisto prisiragausite užtektinai.

Apie Italiją daugelis svajoja, bet mano, kad negali sau leisti. Tačiau Kalabrija suteikia tokią galimybę praktiškai kiekvienam nukeliauti į Italiją pigiau. Bet jokiu būdu – ne prasčiau.

Kalabrijos regionas

Už stulbinančias panoramas nuo Viduramžių miestelių kalnų viršūnių ne vienas „suplotų“ milijonus. Vietinėse kavinukėse galima mėgautis tikra itališka espreso kava vos už eurą ir romantiškai palydėti saulę į jūrą. Vieta, kur norisi sakyti: „Sustok, akimirka žavinga!“ ir neskaičiuoti, kiek valandų galėtum praleisti su tokiu vaizdu iš aukštybių į jūrą. Vieta, kur svajoji sugrįžti vos nuo jos nutolęs.

Kalabrija – rojus ir žygeiviams: 125 aukštai į kalną

Žygių po kalnus gerbėjai gali mėgautis Kalabrijos miestelių kalnais, įkalnėmis ir vaizdingiausiais maršrutais. Vien kopimas į San Biagio kalno viršūnę 620 metrų virš jūros lygio Maratėjoje, ant kurio stūkso žymioji Kristaus Atpirkėjo statula, apdovanoja tokiais vaizdais, kad kas minutę norisi sustoti ir juos įamžinti.

Užkopti į šį kalną mums, keturiems lietuviams, su stabtelėjimais nusifotografuoti užtruko porą valandų. Telefono programėlė rodė, kad įveikėme 125 aukštus! Tą dieną nuėjome virš 36 tūkst. žingsnių.

Iš pradžių, pamačius, kaip atrodo kalnas, užkopti į jį atrodė misija – neįmanoma. Tačiau bet kokį nuovargį kompensuodavo vis gražesnė panorama – tiek artėjanti Jėzaus statula, tiek magiški kalnų, jūros vaizdai. Jau užkopus į kalną eini link statulos simboliniais laipteliais lyg į dangų. Kerinti panorama į visas pasaulio puses.

Kristaus Atpirkėjo statula Maratėjoje pagaminta iš balto ir mėlynai pilko marmuro. Ją sukūrė Florencijos skulptorius Bruno Innocenti. Skulptūra baigta statyti 1965 metais. Skirtingai nei kitos Kristaus statulos, ši pastatyta vieno rėmėjo lėšomis. Kelionės į Braziliją metu jam ir kilo idėja Kristaus Atpirkėjo statulą pastatyti Maratėjoje, kad ji taptų šio miesto simboliu.

Kalabrijos regionas

Nusileisti nuo kalno truko kiek trumpiau – apie pusantros valandos. Nors Italijoje labai išvystytas traukinių eismas ir keliauti traukiniais itin patogu bei pigu, būna ir netikėtumų. Vos nulipę nuo kalno, patyrėme, ką reiškia, kai net du traukiniai buvo atšaukti ir kito traukinio laukėme pusantros valandos.

Žinoma, yra ir kitų kur kas paprastesnių galimybių pamatyti žymiąją Kristaus Atpirkėjo statulą bei pasivaikščioti po Maratėją miestelį – galima pasinaudoti kelionių organizatorių paslaugomis, kurie į kalną užveža autobusu.

Skalėja – mėlynąja vėliava pažymėtų paplūdimių pakrantė

Skalėja – populiarus šurmuliuojantis italų kurortas su puikiai išvystyta infrastruktūra, daugybe vietinių žuvies ir jūros gėrybių restoranėlių, picerijų, kavinukių, šviežių vaisių bei daržovių ūkininkų turgumi ir UNESCO mėlynąja vėliava pažymėtais paplūdimiais.

Skalėja miestelis garsėja paslaptinguoju viduramžių senamiesčiu, išsibarsčiusiu įkalnėje su siauromis gatvelėmis. Senamiestį verta aplankyti tiek dieną, tiek naktį – visiškai kitoks įspūdis. Išskirtinis miestelis, dar nedaugelio lietuvių atrastas, apsuptas vaizdingų kalnų ir Tirėnų jūros.

Netoli viešbučio, pakrantėje, yra žavingas jūros gėrybių restoranėlis „Nautica Lo Scoglio“ su kerinčiais vaizdais į pilį bei miestą.

Kalabrijos regionas

Dėl puikios vietos iš Skalėjos regiono galima pasiekti žymiąją Kristaus Atpirkėjo statulą Maratėjoje, ypatingomis freskomis garsėjantį Diamante miestelį, garsiąją Tropėją, Neapolį ir Pompėją, Amalfi pakrantę, paplaukioti mini kruizu po Eolijos salas.

Tropėja – miestas ant 60 metrų aukščio skardžio

Iš Skalėjos greičiausiai pasiekiama istorinė Matera bei vaizdingosios Dino ir Arcomagno salos, kuriomis galima grožėtis plaukiojant Tirėnų jūroje laivu.

Tirėnų jūros pakrantė rekomenduojama aktyviems, keliaujantiems, Kalabriją pažinti norintiems turistams. Ši pakrantė išsiskiria itin žydra jūra bei uolomis, nuo kurių atsiveria įspūdingi balto smėlio paplūdimių ir įlankų vaizdai. Tirėnų pakrantėje gausu citrinmedžių. Būtent Tirėnų jūros pakrantėje ir garsioji Tropėja. Iš Tropėjos uosto itin rekomenduojama leistis į dienos kelionę aplankant Eolijos salas.

Tropėja – dar vienas Kalabrijos stebuklas, iškilęs ant 60 metrų aukščio skardžio. Itin žavingas ir spalvingas viduramžių miestelis ant smiltainio uolos su įspūdingu smėlėtu paplūdimiu ir vaizdu į miestelio širdį – į Santa Maria dell‘Isola bažnyčią ant kalno, kyšančio iš jūros. Užkopti į tą kalną ir sumokėti kelis eurus už įspūdingą panoramą nuo bažnyčios sodo – verčiau negu verta.

Kalabrijos regionas

Kadaise Tropėja buvo aukštuomenės centras. Siauros gatvelės, laiptai ir istoriniai pastatai, vaizdingos panoramos nuo miestelio viršuje esančios terasos į bažnyčią – viena populiariausių turistinių vietų.

Miestas, kur filmuota „Kristaus kančia“ ir Jamesas Bondas

Jonijos jūros pakrantė rekomenduojama ramesniam porų bei šeimų su vaikais poilsiui. Ši pakrantė išsiskiria plačiais paplūdimiais, italų mėgstamais klubiniais viešbučiais. Dauguma viešbučių siūlo itališkąją „viskas įskaičiuota“ koncepciją.

Jonijos pakrantėje gausu alyvmedžių. Regiono sostinė – Krotonės miestas – garsėja vietiniais restoranais ir parduotuvėlėmis.

Norintiems pajausti žymių filmų dvasią, verta aplankyti Materą, vieną seniausių pasaulyje miestų, pasak archeologų, skaičiuojantį 9 tūkst. metų, nusileidžiantį tik Jordanijos Petrai. 2019 metais Matera pelnė Europos kultūros sostinės titulą.

Materos gatvėse filmavosi žymusis Jamesas Bondas ir sukurtas filmas „Kristaus kančia“ su Melu Gibsonu.

Kalabrijos regionas

Kad ir kurį Kalabrijos regioną pasirinksite, būtina paragauti išskirtinių Kalabrijos skonių: sūrių karaliumi tituluojamo pekorino, aitriosios tepamos kiaulienos dešros Nduja, saldžiųjų svogūnų bei naminių Tartufo ledų. Vienas populiariausių žuvies patiekalų – kardžuvė, kepta ant žarijų. Ryškiausi Kalabrijos virtuvės ingredientai – violetiniai svogūnai, aitrioji paprika, baklažanai.

Ruduo – tinkamas metas pratęsti vasarą ilgiau, o pavasarį – pradėti anksčiau. Aksominis sezonas ir maudynės Kalabrijos regione – nuo balandžio iki lapkričio vidurio.

Į Kalabriją lietuviai gali keliauti su pagrindiniais kelionių organizatoriais šalyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)