Į Bratislavą per valandą su trupučiu atskraidina lėktuvai, o kai kurie skrydžių laikai labai patogūs, nes į priekį skrendama anksti ryte, o atgal – vėlai vakare, tad galima neblogai pasiplanuoti keletos dienų viešnagę. Bratislavoje tikrai užtenka dienos, buvau nusprendusi joje vieną naktį nakvoti, bet, sakyčiau, geriau iš karto važiuoti į kitą miestą (Vieną, Budapeštą) ir ten pernakvoti bei skirti daugiau laiko jų apžiūrėjimui.

Kelionė iš Bratislavos į Vieną trunka apie valandą ir kainuoja 10 eurų, į Budapeštą traukiniu – 2,5 val. ir kaina apie 16 eurų.

Bratislava

Taigi, išėjus iš Bratislavos oro uosto, priešais pamatysite autobusų stotelę su čia esančiais geltonais automatais nusipirkti bilietams ir tuomet 61 numerio autobusu per pusvalandį nuvažiuosite į miesto centrą. Kaina 0,9–1,2 Eur.

Bratislavos centre viskas išsidėstę gana kompaktiškai, tad tikrai užtenka dienos apžiūrėti senamiestį, užlipti iki pilies, pereiti krantinę ir apžiūrėti Sky Park – besikuriantį modernų betono ir stiklo daugiaaukščių pastatų rajoną bei čia esantį Operos pastatą ir išpuoselėtą krantinės parką su kavinukėmis. Užsukite paragauti vietinio maisto, gėrimų, pasiklausyti muzikos „Jazztikot“ kavinėje.

Lankytini objektai:

• Pirmiausia miestas pasitinka Grasalkovič rūmais, kuriuose dirba Slovakijos prezidentas ir nedideliu sutvarkytu parku.

• Šv. Mykolo vartai (Michale‘s Gate) – vieninteliai išsaugoti miesto vartai ir vienas iš seniausių miesto pastatų, stovintis nuo maždaug 1300 metų. Miesto vartų pastatas 51 metro ir 7 aukštų bei neseniai renovuotas.

• Miesto širdis – senoji rotušė (Old Town Hall), pastatyta 1370 metais, kuri stovi pagrindinėje aikštėje. Iš senosios rotušės bokšto vos už 3 eurus atsivers labai gražus vaizdas į senamiestį, pilį ir tolimesnius objektus. Pagrindinėje aikštėje rasite ir Maksimiliano fontaną, čia stovintį nuo 1572 metų, apie kurį sklando įvairios legendos.

• Arkivyskupo rūmai ir kiemas (Primate‘s Palace) – rūmai, stovintys visai greta senosios rotušės, neoklasikinio stiliaus rausvos spalvos pastatas, primenantis Vienoje esančius statinius, nes ir architektas šių rūmų yra kilęs iš Austrijos.

• Bratislavos pilis (Bratislavy Hrad) – ne veltui laikoma Bratislavos pasididžiavimu, nes čia atėjus rasite didžiulę panoraminę aikštelę, sutvarkytas erdves, sodus, muziejų, kavinę. Pati pilis turi keturis bokštus kiekviename kampe ir ketverius vartus patekimui į pilies kiemą. Pasimėgaukite ramybe ir panoraminiu vaizdu į apylinkes, Šv. Martyno katedrą (St. Martin‘s Cathedral), naująjį tiltą ir UFO skraidančios lėkštės formos bokštą su panoraminiu restoranu.

Jei turite pakankamai laiko ir noro, rekomenduoju prasieiti senamiestyje su gidu bei paklausyti miesto istorijų. Arba pasivažinėti vienu iš keleto čia riedančių senovinių turistinių vagonėlių su audio gidu.

Bratislava

Slovakų virtuvė:

Slovakų virtuvėje dominuoja riebesnis maistas, bulvės, grybai, mėsa, kopūstai. Tradiciškai daug kur mėsos patiekalai patiekiami su daug batono. Pagrindiniai vietiniai patiekalai:

Brynzove Halusky – nacionalinis patiekalas, kurį sudaro bulvių virtinukai, daug brinza sūrio ir priedai, tai gali būti šoninė, laiškiniai česnakai, svogūnai ir pan.

Brynzove Pirohy – slovakiška lenkiškų koldūnų versija, tešla pagaminta iš bulvių, įdarui vėlgi naudojamas avių pieno sūris brinza, padažas ruošiamas iš šoninės, laiškinių česnakų, grietinės.

• Bratislavos ragelis – pasagos formos arba C raidės formos ragelis įtrauktas į tradicinius regiono gaminius. Šie pyragėliai turi būti gaminami rankomis ir be chemikalų, o leidžiami skoniai gali būti tik aguonų arba graikinių riešutų įdaro. Šie suktinukai pirmą kartą paminėti 1599 metais.

Kofola – gazuotas gėrimas, gaminamas Čekijoje ir Slovakijoje, sukurtas kaip alternatyva „Coca-Cola“ ir „Pepsi“ gėrimams. Šis mažiau saldus, turintis daugiau kofeino ir su 14 žolelių bei vaisių ingredientais.

Bratislava

Kavinės:

Visas miesto senamiestis pilnas patruliuojančių policininkų, tad, regis, saugumas ir ramybė mieste pilnai užtikrinami. Kavinių pasirinkimo nėra itin daug, tačiau kiekvieno skoniui ir norams atsiras vietelė papusryčiauti, sočiai vakarienei ar gėrimui su gyva muzika.

KeP‘s caffetteria – vienos populiariausių kavinių, jų mieste yra trys, visos įvertintos aukštais balais pagal „Google“ atsiliepimus ir čia galima prisėsti kavos, kokteilio, kruasanų, sumuštinių. Taip pat tai yra viena iš anksčiausiai atsidarančių kavinių, tad atskridus į miestą anksti ryte, rasite, kur prisėsti kavos.

Urban House – turintis pusryčių meniu, bet tinkamas ir vakarui. Daug erdvės tiek viduje, tiek ir lauke. Beje, verta užsukti į jų tualetą – buvo kiek netikėtas reginys, dėl ko galima susidaryti vaizdą, kad vakarui šis baras tikrai turėtų būti tinkamas. Aš prisėdau tik pusryčiams.

• Populiariausios Bratislavoje aludės – Pivarnia, jų yra ne viena, atvyksta čia tiek turistai, tiek vietiniai, tiek iš gretimos Austrijos sostinės Vienos, nes Bratislavoje linksmintis pigiau, gėrimai kainuoja mažiau.

Flagship – pasirinkau šią vietą pietums. Tai viena labiausiai rekomenduojamų vietų įvairiuose giduose, kur pavalgyti Bratislavoje. Baras įrengtas buvusiose kino teatro patalpose, turi visus tradicinius slovakiškus valgius, yra bene didžiausias Bratislavoje bei turi alaus daryklą pirmame aukšte, galima pasivaikščioti ir apžiūrėti.

Viecha – vyninė, turinti didelį pasirinkimą vietinių vynų, užkandžių, jaukią atmosferą bei vakare suskambėjo gyva muzika pianinu.

Jazztikot – bevaikščiodama senamiesčio gatvėmis, pamačiau reklamą, kad šiame bare gros džiazo muzikos grupė, tad to vakaro nuotaikai labai tiko sprendimas užsukti pasiklausyti. Laisvų staliukų radau, nors daugelis buvo jau rezervuoti iš anksto. Jaukus, nedidelis baras su labai paslaugiu personalu, puikia atmosfera, tik gal kiek skurdokas užkandžių meniu ir neturi vietinių slovakiškų gėrimų.

Pressburg Bajgel – šioje kepyklėlėje galima suvalgyti vietoje arba pasiimti išsinešimui jau minėtus tradicinius Bratislavos ragelius su aguonomis ar graikinių riešutų įdaru. Puikus užkandis pasiimti į traukinį kelionei į gretimus miestus Vieną arba Budapeštą.

Taip pat kviečiu apsilankyti mano tinklaraštyje, kuriame daugiau pasakojimų iš kelionių, ir „Facebook“ puslapyje, kur daugybė drąsių lietuvių, keliaujančių po pasaulį, dalijasi savo nuotykiais, įspūdžiais, patarimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)