Pamaldos Parodų centre

Per 1992 metų Kalėdas kartu su kurso draugais Vieną pasiekėme autobusu, kuriame neveikė šildymo sistema, tačiau pats kelionės tikslas buvo kilnus ir šventas – katalikiško jaunimo susibūrimas Vienos parodų centre.

Mums tai buvo pirma kelionė į kapitalistinius Vakarus, o austrams – viena pirmųjų pažinčių su lietuviais, iki tol įkalintais už geležinės uždangos. Grupėje buvo per 40 jaunų žmonių, kuriems Vienos priemiesčio kaimelių gyventojai plačiai atvėrė namų duris. Tiesa, ne visos mišios parodų centre buvo uoliai lankomos, nes kur kas labiau viliojo Vienos muziejai ir imperatoriškos grožybės.

Viena

Jau vėliau, kai atradome kalnų slidinėjimą ir Austrija tapo tranzito šalimi link Italijos, Viena buvo privalomas sustojimas pasivaikščiojant apžiūrėti Hofburgo rūmų grožybes ar Hundertwasserhaus keistenybes ir, be abejo, turėti romantišką kavos gėrimo ritualą.

Ši rudenį Viena pamatyta kitais – muzikiniais ir gamtiniais – kampais. Visa rudenėjančios Vienos gamtos paletė atsiveria nuo 484 metrų virš Dunojaus iškilusios Kahlenbergo kalvos. Vos tik už 4–5 km nuo miesto centro Vienos miškuose esanti kalva – tai lyg mažas žygis į gamtą su istoriniais nukrypimais. Būtent čia pamačiau ir memorialinę lentą Lenkijos karaliui Sobieskiui, kuris 1683 m. žygiavo per Kahlenbergą ir išvadavo Vieną nuo antpuolio.

Koncertai pakelėje

Jau leidžiantis žemyn nuo kalvos, stulbina smulkaus verslo išradingumas. Pietinėje ar vakarinėje pusėje su atodanga į Dunojų kai kur auga vynuogynai, pamestos kelios paletės, kurios atstoja stalus, pastatyta paprastai sukaltų suolų ir sumeistrauta primityvi scena. Kiekvieną savaitgalį kas porą valandų šiame šlaite rengiami koncertai. O nuo kalvos besileidžiantiems žygeiviams – tai tiesiog graži romantiška vieta atokvėpiui bei pramogai.

Kur, jeigu ne Vienoje galima pasimėgauti Vienos valsu? Koncertais masina puikios akustikos ir architektūros įvairių Vienos rūmų salės. Tegul tie koncertai ir yra rinkodariniai produktai turistams, bet tai niekaip nemenkina jų kokybės. Kas vakarą miesto svečiai gali rinktis iš bent 5–6 vietų, siūlančių populiarios klasikinės muzikos programas. Galima pasirinkti ir koncertą su vakariene, tačiau tokia pramoga kainuos daugiau – vienam asmeniui nuo 150 eurų. Renginiai be maisto labiau prieinami: bilietų kaina svyruoja nuo 50 iki 80 eurų.

Viena

Visur nurodoma, jog renginyje negalioja joks aprangos kodas, tad organizatoriai be užuolankų siunčia žinutę savo tikslinei publikai – čia laukiami visi pavieniai ir grupių turistai, kurie imperatorišką Vienos didybę nori patirti per muziką bei nesivaržyti dėl aprangos.

Atrakcionų parkas

Na, ir dar vienas netikėtas Vienos pažinimo akordas – „Prater“ parkas, tikrų tikriausia atrakcionų ir pramogų oazė šalia itin modernaus verslo rajono bei Vienos ekonomikos universiteto. Beje, šalia baigiamas formuoti modernių pastatų kompleksas patvirtina, kad ir šiuolaikinės architektūros stikliniai pastatai gali būti draugiški žmogui: dirbtinis tvenkinys, žalios pievelės su mediniais gultais, parkas sportuojantiems, šalia – hipodromas.

Viena

Užbaigus verslo sandorius, pirmyn į šį parką, kuriame į viršų šauna amerikietiški kalneliai, lankytojus į viršų kelia apžvalgos ratas. Kainos svyruoja nuo 5 iki 24 eurų. Stipresnių pojūčių patirti kviečia siaubo kambariai, gal ką nors sudomins „Madam Tiuso“ skulptūros. Ir, žinoma, siūloma įvairių pramogų derinių už specialias nuolaidas. Čia pat ir užkandinės, gėrimai, žodžiu, pilnas komplektas pravėdinti galvą ir prisiminti vaikystę.

Jei visas triukšmingas spindesys nusibodo, netoliese yra Dunojus. Pakrantėse įrengti takai – vaikščiok ir medituok. Dunojus pribloškia ir dydžiu, ir vandeningumu, nors savo valsą Štrausas turbūt parašė į jį žvelgdamas vasarą – rudenį žydrumas pramieštas pikais atspalviais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją