Pigių skrydžių bendrovė į Reikjaviką, Islandijos sostinę, skraidina 2 kartus per savaitę – pirmadieniais ir penktadieniais. Bilietų kainos priklauso nuo to, kada juos pirksite. Perkant prieš pusę metų bilietai pirmyn ir atgal gali kainuoti ir 30 Eur, perkant savaitę prieš kelionę – 240 Eur. Skrydis trunka apie 4 valandas.

Svarbiausia pasiruošti atšiaurioms oro sąlygoms, vis dėlto Islandija – sala šiaurinėje Atlanto vandenyno dalyje. Palikdami saulėtą Lietuvos pavasarį tik paraginti vietinių įsidėjome kepures, pirštines, žieminius batus ir šiltas striukes. Žinoma, tuo labai apsidžiaugėme, kai jau išėję iš oro uosto pajutome šalto vėjo gūsius ir kiekvienas neuždengtas odos lopinėlis prašyte prašėsi šildomas.

Atvykus turistiniais tikslais patogiausia keliauti išsinuomojus automobilį. Kelių taisyklės tokios pačios, eismas ta pačia puse, vairuotojai mandagūs, tik štai benzinas apie 1.90 Eur/ 1 litras. Atvykus 3 – 4 dienoms yra standartinis „turite tai pamatyti“ paketas, jį ir apžvelgsiu.

1 diena

Jökulsarlón – tai toliausiai nuo Reikjaviko nutolęs taškas, tad patogiausia jį aplankyti pirmą dieną ir artimesnes lankytinas vietas pasilikti kitoms dienoms. Tai ledyninės kilmės ežeras, pilnas plūduriuojančių aisbergų, kuriuos apžiūrėti galima tiek nuo kranto, tiek užsisakius turą laivu ar amfibija. Turai organizuojami nuo gegužės iki spalio mėnesio (visa informacija ir oficialus organizatorius - ČIA).

Pakeliui į Jökulsarlón verta sustoti prie Seljalandsfoss krioklio, apie kurį galima apeiti, žinoma, šiek tiek ir sušlapti, todėl patartina turėti lietpaltį. Keliaujant toliau yra dar vienas Skógafoss krioklys, kurį galima apžiūrėti iš viršaus užlipus 36 plačius ir 392 siaurus laiptelius.

Likus maždaug 50 km iki Jökulsarlón yra labai nedidelis kelio ženklas, rodantis į kairę pusę su užrašu „Svinafellsjökull“. Link jo pasukus ir pavažiavus maždaug porą kilometrų prastu akmenuotu keliu atsivers tarp kalnų slenkančio galingo ledyno vaizdas. Tiesiog gniaužiantis kvapą.

Islandija

Keliaujant atgal vertėtų sustoti prie vulkaninės kilmės juodo Viko paplūdimio bei 1973 m. nukritusio amerikiečių karinio jūrų laivyno lėktuvo Sólheimasandur. Iki jo, tiesa, reikėtų pėdinti apie valandą į vieną pusę. Visos išvardintos lankytinos vietos yra nemokamos, išskyrus mokamą automobilių aikštelę prie Seljalandsfoss krioklio (700 ISK).

Maždaug 120 km iki Jökulsarlón nėra degalinių, maitinimo įstaigų, tad pasiplanuoti 240 km be papildomų degalų ir maisto tikrai vertėtų. Jums gerai, jus apie tai jau įspėjau. Mums Islandijoje gyvenantys lietuviai rekomendavo atsivežti sumuštinių. Nežinodama, juokauja jie ar ne, Lietuvoje besijuokdama iš savęs susitepiau keletą sumuštinių su šprotais, kuriuos pirkau turbūt dar būdama nėščia ir kuriuos galvojau, kad greičiausiai išmesiu. Žinokite, tai buvo patys skaniausi sumuštiniai su šprotais gyvenime ir mūsų vienintelis maisto šaltinis maždaug 5 valandų laikotarpyje.

Islandija

2 diena

Taip vadinamasis lankytinas „Auksinis ratas“ (Golden circle) susideda iš keturių populiariausių turistinių vietų: Thingvellir nacionalinis parkas, geizeriai, Gullfoss krioklys ir Kerid krateris. Priklausomai nuo to, kur apsistosite, pradėsite nuo jums artimiausios lankytinos vietos, bet aplankyti kiekvieną tiesiog privaloma:

Geizeriai
(„Geysir“ kelių nuorodose). Siera arba supuvusiu kaušiniu atsiduodanti vieta, kurioje tiesiogine to žodžio prasme vanduo kunkuliuoja lygumoje. Čia vienoje, kiek aptvertoje vietoje kas 3-4 minutes iššauna iki 30 metrų aukščio vandens srovė. Tai atrodo įspūdingai. Net suaugę žmonės garsais ir gestais sureaguoja į tokį gamtos reginį, kurį pamatysi ne kasdien. Apsilankyti čia nieko nekainuoja, nebent nuspręsite paaukoti tam specialiai skirtoje dėžutėje.

Gullfoss krioklys. Tekantis vanduo jau ir taip yra hipnotizuojantis, o trijų pakopų platus krioklys, kur vanduo tonomis krenta 21 metrą – tiesiog užburiantis. Garsas, vėjas, kurį sukelia srovė susijungia į tokią gamtos jėgą, kuri ir žavi, ir baugina. Apžiūrėti krioklį galima iš įvairių pusių, tam yra sutvarkyta aplinka, laipteliai ir turėklai.

Islandija

Prie Thingvellir nacionalinio parko galima privažiuoti iš kelių pusių ir nesvarbu, kurią pasirinksite, visur įrengtos mokamos automobilių aikštelės (automatai priima banko korteles). 40 km nuo Reikjaviko nutolęs, UNESCO saugomas parkas yra ir kultūrinės, ir istorinės, ir geologinės svarbos objektas.

Apie viską pasiskaityti bei ką ten nuveikti (kaip, pavyzdžiui, jodinėti, stovyklauti, žvejoti, nardyti didžiausiame Islandijos ežere ar pasimelsti vietinėje bažnyčioje) galite jų oficialiame puslapyje ČIA.


Kerið vulkano krateris Grímsnes vietovėje. Jį galima tiek ir apeiti, tiek ir nusileisti prie jame esančio ežero. Sakoma, kad šiam krateriui apie 3000 metų, jis sudarytas iš sodriai raudonų uolienų, kurios puikiai atrodo nuotraukose! Įėjimas, išimtinai, mokamas – 400 ISK arba 3,25 Eur.

Islandija

3 diena

Diena Reikjavike. Reikjavikas yra šiauriausia pasaulio sostinė (sakiau, kad šalta!), turi apie 200 tūkstančių gyventojų, yra jaukus, be dangoraižių, su savo gražiąja liuteronų bažnyčia ir nedideliu senamiesčiu.

Tarp lankytinų vietų – „Harpa“ koncertų salė. Įspūdingos architektūros pastatą galbūt norėsite aplankyti kaip turistas su gidu, o galbūt kaip klasikinės muzikos gerbėjas. Daugiau informacijos oficialiame puslapyje ČIA. 


„Perlan“ yra muziejus apie Islandiją, nors nereikėtų jo įsivaizduoti kaip nuobodžios vietos apie istoriją ar gamtą. Tai labai moderni, tiek vaikams, tiek ir suaugusiems įdomi vieta su tikru ledo tuneliu, kuriuo veda gidas bei pasakoja apie ledynų susidarymo istoriją. Į tai, beje, reikėtų atkreipti dėmesį ir atvykti ekspedicijų vedimo laiku, kitaip teks palaukti vietoje esančiame restorane, observatorijoje ar suvenyrų parduotuvėje. Kaina suaugusiems 2900 ISK (23,53 Eur), daugiau informacijos ČIA.

Islandija

Reikjavike taip pat vertėtų pasimėgauti nacionaliniais patiekalais, kaip pavyzdžiui pūdyta ryklio mėsa, elniena, kraujinė dešra. Aš ragavau banginio mėsos (patiekalas kainavo apie 40 Eur) ir jei ten tikrai buvo banginis, tai jo mėsa visiškai neprimena žuvies tekstūros, greičiau jau jautienos išpjovą.

Prisipažinsiu, Islandijos tradiciniai patiekalai man pasirodė kiek makabriški. Beje, jei galvojate, kad burgerius valgyti bus pigiau, tai klystate. Vidutinio lygio restorane burgeris kainuoja nuo 20 Eur, kaip, beje, ir pica. Greito maisto restoranuose, kaip „Taco Bell“, „Kentucy fried chicken“ vienam asmeniui pavalgyti kainuoja apie 15 Eur, „Subway“ didelis sumuštinis apie 14 Eur. Restoranuose su baltomis staltiesėmis pagrindinio patiekalo kainos prasideda nuo 70 Eur.

4 diena

Tik dėl to, kad „Blue lagoon“ yra pakeliui tarp Reikjaviko ir oro uosto, nusprendėme pasilikti šią geoterminių šiltųjų vandenų lagūną paskutinei dienai prieš skrydį. Jai skyrėme tris valandas ir tiek tikrai užtenka mirkimui silicio ir sieros tirpale.

Turiu prisipažinti, kad su maudymosi kostiumėliu prie minusinės temperatūros ir Atlanto vėjo išeiti į lauką nebuvo nei jauku, nei šilta. Tačiau palaipsniui kūnas įšyla nuo šilto, praskiesto pieno spalvos vandens (arba nuo į kainą įtraukto gėrimo) ir pasaulis nusidažo naujomis spalvomis. Mineralai labai sveika odai, bet nelabai patinka plaukams. Ten dirbusi lietuvė patarė nešlapinti plaukų, o jei nuspręsite aukotis dėl įspūdingesnių nuotraukų, tai patartina prieš šlapinant plaukus juos pasitepti kondicionieriumi, kaip ir išlipus bei nusiprausus, kitaip gali tekti porą mėnesių plaukus gaivinti kaip minėtai lietuvei.

Islandija

Šampūnai, kondicionieriai bei kūno losjonai didelėmis talpomis įrengti persirengimo kabinose/ dušuose. Kaina suaugusiam asmeniui 9900 ISK (apie 86 Eur), nebent nuspręsite apsilankyti 21.00 val., tuomet gali kainuoti ir apie 60 Eur. Beje, būtina rezervuoti apsilankymo laiką iš anksto ČIA.

Taigi, nors bilietai į Reikjaviką gali kainuoti vos 30 Eur, tačiau labai svarbu įvertinti aukštesnes apgyvendinimo, maitinimo ir kitų paslaugų kainas. Dviejų asmenų 4 dienų (3 nakvynių) kelionės matematika:

Skrydžio bilietai – 60 Eur (perkant ne sezono metu, t.y. nuo spalio pabaigos iki balandžio pabaigos).

Nakvynės – 270 Eur (viena nakvynė gali kainuoti nuo 70 Eur su pusryčiais, be pusryčių ir su bendru vonios kambariu galima rasti už 45 Eur).

Maistas – apie 200 Eur, laviruojant tarp greito maisto, tradicinės virtuvės restoranų ir sumuštinių su šprotais.

Automobilio nuoma – 70 Eur (lengvasis, ne aukštos klasės automobilis).

Automobilio kasko draudimas – 60 Eur (nebūtina, bet rekomenduojama, nes akmenuoti keliai ir dideli vėjo gūsiai atidarant dureles gali pridaryti nemalonumų. Vagysčių ir avarijų, kaip tai populiaru Prancūzijoje, Ispanijoje ar Italijoje, tikimybė maža).

Kuras – nurodytam maršrutui 135 Eur.

Bilietai į lankytinas vietas („Petrum“, „Blue lagoon“, „Kerid“, mokamos automobilių stovėjimo aikštelės) – 240 Eur.

Iš viso: 1035 Eur.

Geros kelionės ir, vos nepamiršau, gražių nuotraukų! Islandija tikrai yra panoraminių nuotraukų rojus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)