70 m ilgio jūros vargonai Kroatijoje – pavyzdys, kaip pasitelkus vėjo energiją ir Adrijos jūros vandenis galima išgauti ramius, harmonizuojančius garsus. Jūros vargonais domisi turistai, jie traukia ir vietinius.

Paaiškėjo, kad ateinančiais metais Kroatija ketina įrengti dar vieną panašią atrakciją – vėjo vargonus.
Pirmieji vėjo vargonai šiuo metu statomi ant Trovro kalno, stūksančio prie Rogotino kaimo, kuris yra tarp Pločės ir Metkovičiaus. Kai įrengimo darbai bus baigti, pučiant vėjui ims skambėti vėjo vargonų muzika.

Unikalaus projekto autorius – vietos inžinierius Zeljko Skoričius, kuris paaiškino, kad vėjo vargonai veikia tokiu pačiu principu, kaip visi kiti vargonai.

„Skamba trys septynių instrumentų poros, kiekvieno jų vamzdžių ilgis skirtingas – nuo jų ilgio priklauso skambėjimo tonas“, – paaiškino Z. Skoričius.

„O tai, koks bus šio instrumento galingumas, ir kaip garsiai jis skambės, mes dar nepatikrinome, ir nežinome. Šito kol kas nežinome nei mes, nei rangovas“, – sako Ante Šujničius.

Jūros vargonai

Vietos gyventojai tikisi, kad vėjo vargonai pritrauks turistų srautus į Rogotiną, ir visai nesijaudina dėl garso, kurį skleis vargonai (ypač naktį).

„Neabejoju, kad priprasiu prie garso ir jis man netrukdys išsimiegoti. Žmonės pripranta prie traukinių ir autobusų garso, kodėl neturėtų priprasti prie vargonų“, – neabejoja Jure Šujničius ir Rogotino.

Vėjo vargonų statyba kainuos 3 mln. kunų (daugiau nei 400 tūkst. EUR), 80 proc. šios sumos finansuojama iš ES fondų. Vargonus planuojama baigti po kelių mėnesių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt