Pabėgimas į salas

Bet kuriuo atveju Neapolio neišvengsite – lėktuvai iš Kauno ten leidžiasi du kartus per savaitę vakarop. Pirmą nakvynę geriausia rinktis šalia keleivinio jūrų uosto. Į jį autobusas iš Neapolio oro uosto nuveš už 5 eurus. O jau ryte galite sakyti – sudie Neapoli, sveikas gyvas, Kapri.

Greitaeigis keltas į Kaprį nuplukdo maždaug per valandą, lėtesnis – per pusantros. Kainų skirtumas ženklus – lėtasis kainuoja apie 12–13 eurų, greitasis – 26.

Apsilankė Italijos salose (Justino Argusto nuotr.)

Pačioje Kaprio saloje vos ne privaloma atrasti žinomo romano „Knyga apie San Mikelę“ autoriaus, gydytojo, rašytojo, kosmopolitiškų pažiūrų asmenybės Akselio Miuntė muziejų. Tapęs Švedijos karališkosios šeimos gydytoju ir susitaupęs pakankamai pinigų, rašytojas įgyvendino savo svajonę ir pasistatė vilą Kapryje, aukščiausioje jos vietoje – Barbarosos kalno papėdėje, kurioje senovėje stovėjo imperatoriaus Tiberijaus vila.

„Knygos apie San Mikelę“ autorinį honorarą A. Miuntė panaudojo migruojančių paukščių draustinių ir rezervatų steigimui bei prižiūrėjimui Kapryje.

Pats Kapris palieka dvejopą įspūdį – iš jo įvaizdžio sukurtas tikras marketinginis hitas. Čia visada buvo italų aristokratų poilsio vieta. Būtent čia milijardieriai turi vilas, būtent čia išlipusi iš kelto basa vaikštinėjo Brigitte Bardot. Pagaliau būtent čia medaus mėnesius praleido pasaulinės mados, teatro ar kino žvaigždės. Vieniems toks salos „užpopsinimas“ patinka, kitus veikia atstumiančiai.

Akivaizdus nuomonių skirtumas išryškėjo ir 4 valandų išvykoje nediduku laiveliu aplink salą. Tuntas amerikiečių kiekvieną kampelį bandė įamžinti, o jauni, kiek atsainūs vokiečiai vieną kitą kartą nuspaudė fotoaparatą.

Komercinio turizmo pojūčiai nenuslūgo ir Kaprio uosto prieigose – kelios dešimtys taksi automobilių, restoranų padavėjų su livrėjomis tiesiog tykojo amerikiečių – bematant pasijutai lyg kokiame Holivude.

Iskija – alternatyva

Šalia Kaprio esanti vulkaninė Iskijos sala – smagus pabėgimas iš Kaprio. Nusipirkus 4,5 euro kainuojantį dienos bilietą, autobusu galima belstis maršrutu aplink salą skersai ir išilgai.

Iskijos viešbučiai ne tokie triukšmingi, kaip kokiose Graikijos Rodo, Koso, Kretos salose. Vienintelis nepatogumas – į Viduržiemio jūros vandenį teks panirti nuo metalinių kopėčių – nedidelių smėlio paplūdimių šioje saloje reta. Pietūs dviem nuošalesnėje kavinukėje kainuoja apie 22–25 eurus.

Apsilankė Italijos salose (Justino Argusto nuotr.)

Kultūra žemyninėje dalyje

Jei norisi daugiau kultūros ar vakarinio vyksmo, galima susižvejoti laivą iš Kaprio į žemyninį Sorentą. Jame karaliauja ramybė ir niekur neskubantys žmonės. Tiesiog pasimėgaukite citrusinių vaismedžių miestu, skaidria jūra, vaizdais į Neapolio įlanką bei Vezuvijaus ugnikalnį.

Iš Sorento vietiniu traukiniu „Circum Vesuviana“ vaizdingu maršrutu per 1,5 valandos galima nukakti atgal į Neapolį ir vakare dar suspėti į 1737 m. pastatytą italų lyrinę šventyklą, miesto simbolį, seniausią Europoje operos teatrą.

Apsilankė Italijos salose (Justino Argusto nuotr.)

Vakare, vykstant keltu į žemyną, reikėtų nepamiršti užkandžių žuvėdroms, kirams. Drąsuoliai tiesiog pasiveja laivą ir maistą čiumpa vos ne iš rankų.

Kita vertus, Neapolis yra strategiškai patogioje vietoje nuo Romos, todėl, jei Neapolį renkatės 5–6 naktims, Roma taip pat gali būti lankytinų vietų sąraše. Ją traukiniu galima pasiekti per 1,5–2 valandas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)