Tačiau realybėje yra visiškai kitaip: šios salos gyventojai yra draugiški ir mėgstantys bendrauti, o praėjusių laikų karinė šios tautos šlovė yra likusi tik sagose ar virtusi eksponatais muziejuose bei garsiuoju tostu „Skal!“. Štai dar 8 įdomūs faktai apie Islandijos žmones:

1. Eina į parduotuvę su pižamomis

Jei vaikščiojant po Reikjaviką priešais save išvysite žmogų su pižama, nenustebkite, o juo labiau nepagalvokite, kad jis yra pamišęs. Islandai – žmonės be išankstinių nuostatų. Jiems yra visiškai normalu su tokia apranga nueiti iki parduotuvės, ir jie tikrai nesuprastų tų moterų, kurios prieš išbėgdamos nusipirkti duonos, pasidaro viso veido makiažą.

2. Neturi pavardžių

Anksčiau islandų buvo tiek mažai, jog visi gyventojai vienas kitą pažinojo vardais, taigi naudoti pavardes nebuvo būtinybės. Šiais laikais Islandijoje gyvena daugiau žmonių, tačiau turėti pavardes vis dar nėra įprasta. Vietoje pavardės vaikams dažniausiai suteikiamas tėvavardis (arba motinos vardas, motinos tėvavardis – kaip nusprendžia tėvai). Tiesa, net oficialiuose renginiuose žmonės vienas į kitą kreipiasi vardu, o tėvavardžiai figūruoja tik dokumentuose.

3. Bijo virusų ir bakterijų

Beveik visi posovietinės erdvės gyventojai yra girdėję apie islandišką silkę. Ir, žinoma, daugelis turistų, atvykę į ledo ir ugnies šalį, eina į parduotuves ieškoti žuvies. Tačiau rasti jose visą silkę su galva yra beveik neįmanoma – parduodama tik silkės filė. Priežastis paprasta: bakterijų baimė. Žuvys išdarinėjamos ir supjaustomos dar laivuose.

Nuo 1924 iki 1984 metų Islandijoje dėl tos pačios priežasties buvo uždrausta laikyti šunis: manyta, kad jie gali platinti pavojingas ligas. Šiais laikais turėti keturkojį draugą galima, tačiau reikia gauti visų kaimynų sutikimą ir užregistruoti gyvūną.

Kova su COVID-19 saloje vyksta sėkmingai, islandai besąlygiškai laikosi visų atsargumo priemonių. Tačiau šalyje, pavyzdžiui, nėra įprasta plauti daržoves, todėl pandemijos metu parduotuvės buvo priverstos skelbti įspėjimus, kad tai daryti, vis dėlto, yra būtina.

4. Dievina terminius baseinus

Terminiai šaltiniai yra viena iš Islandijos vizitinių kortelių. Kai kuriems Islandijos terminių šaltinių kompleksams po atviru dangumi gali pavydėti net geriausi SPA centrai: natūralus ir švarus gydomasis vanduo, tvarkingi laipteliai, grįsti takai, dušai, persirengimo kabinos. O svarbiausia, kad šaltą dieną galima pasišildyti karštose versmėse, mėgaujantis šiaurinės gamtos grožiu.

Baseiną su terminiu vandeniu turi net mažos gyvenvietės. Beje, baseinuose galioja griežta taisyklė: jokių maudymosi drabužių!

5. Garsėja tolerantiškumu

Islandai yra viena tolerantiškiausių pasaulio šalių. Daugiau nei 10 metų čia leidžiama tuoktis tos pačios lyties asmenims, o ne taip seniai buvo pasiūlyta leisti tuoktis ir daugiau nei dviem žmonėms. Į tautines mažumas čia taip pat žiūrima draugiškai. Islandams kur kas svarbiau, kad žmogus laikytųsi įstatymų ir būtų sąžiningas, o jo lytinė orientacija ar tautybė neturi reikšmės.

6. Vartoja žuvų taukus

Žiemos metu šviesusis paros metas Islandijoje trunka vos kelias valandas. Kad išvengtų rachito ir vitamino D trūkumo, šios salos gyventojai nuolat vartoja žuvų taukus. Nė kiek nesiraukydami juos geria ir vaikai – jiems net neateitų į galvą atsisakyti šaukštelio aromatingų taukų. Reikia, vadinasi, reikia.

7. Tiki elfais

Remiantis apklausomis, daugiau nei pusė Islandijos gyventojų tiki elfais, naminukais ir kitomis stebuklingomis būtybėmis iš fantastikos žanro knygų. Tačiau tai dar ne viskas: šalyje egzistuoja speciali komisija, kuri, nė kiek nejuokaujant, vertina, ar namų statybos bei kelių tiesimo darbai nepakenks pasakų gyventojams. Šioje komisijoje dirba ekspertai, kurie nustato, po kuriais akmenimis slepiasi elfai, o po kuriais – ne.

8. Pasitiki vienas kitu

Islandijoje nėra priimta rakinti namų duris ar „stumti“ kandidatus, paskelbus konkursą dėl darbo. Šioje šalyje žmonės stengiasi pasitikėti vienas kitu. Netgi policijos pareigūnai dažniausiai nesinešioja ginklų. Tai visiškai suprantama: juk Islandija patenka tarp dešimties saugiausių pasaulio šalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)