Vėlyvą Livinjo, kaip turistų traukos centro, startą lėmė geografinė miesto padėtis, rašo express.co.uk.

Maždaug per 1816 metrų virš jūros lygio iškilęs anklavas kalnuose žiemomis ištisus šimtmečius gyveno be susisiekimo su gretimais miestais – sniegas atkirsdavo visus į išorę vedančius kelius. Kadangi po kelis mėnesius per metus čia nebuvo įmanoma nei prekyba, nei kitokia komercinė veikla, Livinjui buvo taikomos specialios taisyklės, pavertusios miestą neapmuitinama zona. Toks jis yra ir dabar.

Labiausiai į šiaurę nutolusiame Lombardijos srities miestelyje parduodamoms prekėms netaikomas PVM. Tai dar viena aplinkybė, dėl kurios Livinjas tapo patrauklia apsipirkimo stotele turistams ir gretimų vietovių gyventojams. Ypač dideliu masalu tapo degalai: bakus čia galima užsipildyti iš tiesų pigiai.

Livinjas

Nuo muitų atleidžianti tvarka pavertė Livinją komercinio turizmo centru. Kad taip yra, rodo čia veikiančių parduotuvių gausa, struktūra ir dydis.

1914 m. Italijos vyriausybė suteikė leidimą nutiesti Foscagno perėją. Daugybę dešimtmečių tai buvo vienintelis kelias, kuriuo į Livinją pavykdavo patekti nesukant pro Šveicariją. Vis dėlto žiemomis iki pat 1952 m. Livinjo gyventojai neturėjo galimybės laisvai išvykti iš gimtojo miesto, nes nuo spalio iki kovo perėja būdavo uždaryta.

Vėlesni pokyčiai davė impulsą turizmo sektoriaus plėtrai ir Livinjas pamažu tapo vieta, į kurią per žiemos atostogas atvyksta šeimos, pirmenybę teikiančios ramesniam poilsiui, todėl nesirenkančios populiaresnių miestų – Kortina d'Ampeco, Sankt Morico arba Selva Val Gardenos.

Nuo lapkričio iki gegužės į Livinją plūsta turistai, viliojami 115 kilometrų ilgio slidinėjimo trasų ir norintys patirti visus Itališkos žiemos malonumus.

Vietovė garsėja naminiais papardelės su grybais, vietos sūriais ir elnienos troškiniu.

Net vasarą sniegas neleidžia apie save pamiršti. Šviežiu sniegu nuklotos siauros Livinjo gatvės sukviečia į „Palio Delle Contrade“ – šiaurietiško slidinėjimo varžybas, kuriose dalyvauja vietiniai.

2026 m., lygiai kaip Milane, Kortina d'Ampece ir Bormijuje, Livinjuje vyks kai kurie žiemos olimpinių žaidynių renginiai. Šis miestas taps snieglenčių bei laisvojo stiliaus varžybų šeimininku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją