Vieni sprendimai kalba patys už save: pavyzdžiui, su turistų srautų mažinimu susijęs kruizinių laivų ribojimas, turistams taikomų mokesčių didinimas arba lankytojų skaičiaus nustatymas – apie juos daug aiškinti nereikia.

Bet kai kurie draudimai stebina išradingumu, kurio akivaizdžiai nestokoja konkrečios savivaldos ir tų vietų gyventojai, rašoma portale euronews.com.

Toliau – kelios keisčiausios šiais metais įvestos taisyklės, kuriomis buvo siekta apsidrausti nuo turistų antplūdžio.

Draudimai Sardinijos paplūdimiuose: jokių rankšluosčių

Siekdama apsisaugoti nuo aklinai užgulti paplūdimius nusiteikusių turistų, Sardinijos valdžia įvedė tam tikrus apribojimus – nustatė maksimalų lankytojų skaičių, buvimo laiką ir kt.

O štai Pelosa paplūdimyje be tradicinių ribojimų įsigalėjo ir draudimas naudotis rankšluosčiais. Čia poilsiaujantys saulės vonių mėgėjai privalėjo pasirūpinti kilimėliais, prie kurių prilimpa daug mažiau smėlio nei prie rankšluosčių.

2023-iaisiais nenustojo galioti draudimas įžengti į rožinį Spiaggia Rosa paplūdimį: už vaikštinėjimą po jį numatyta 500 eurų bauda, o tiems, kurie būtų pričiupti vagiantys smėlį, tektų sumokėti 3,5 tūkst. eurų.

Draudimai Portugalijos paplūdimiuose: baudos už garsiai leidžiamą muziką

Portugalijos paplūdimių lankytojai dar metų pradžioje buvo informuoti, kad už per garsiai leidžiamą muziką gali grėsti net 36 tūkst. eurų bauda. Nacionalinės jūrų agentūros (AMN) įvestu draudimu siekiama užtikrinti, kad niekas netrikdytų vietinių bei turistų ramybės.

AMN įvestų paplūdimiams galiojančių taisyklių sąraše yra ir draudimai žaisti kamuoliu ne tam skirtose vietose, statytis palapines ne stovyklavietėse bei kurti laužus.

Draudimai Sevilijoje: kova už padorumą

Sevilijos mieste, Ispanijoje, įvesti draudimai nutaikyti į šėliones, kurioms dažnai pasiduoda bernvakarių ir mergvakarių dalyviai. Vadinamaisiais asocialaus elgesio draudimais siekiama užkirsti kelią „nepadoriems veiksmams“ viešose vietose.

Tarp numatytų apribojimų – draudimai pasirodyti viešumoje vien tik su apatiniais bei dėvint seksistines žinutes transliuojančius drabužius.

Sevilija

Draudimai Portofine: baudos už stoviniavimą

Išaugęs Portofino, pakrantės miestelio Italijos Rivjeroje, populiarumas vietinių anaiptol nedžiugina. Ypač daug galvos skausmo turistai kelia vasarą: norėdami nusifotografuoti jie stoviniuoja kur papuola, todėl pro juos darosi neįmanoma nei praeiti, nei pravažiuoti.

Siekdamas išspręsti turistų keliamas problemas, Portofino meras šiais metais nustatė zonas, kuriose vasarą draudžiama pernelyg ilgai stoviniuoti. Pavyzdžiui, už betikslį slampinėjimą po prieplauką nuo 10:30 iki 18 val. vasarą gali būti skirta 270 eurų bauda.

Portofinas

Tvora Halštate

Įstabi Austrijos miesto Halštato panorama, kaip manoma, įkvėpė animacinio filmo „Ledo šalis“ („Frozen“) kūrėjus, tad ko stebėtis, kad ši vieta it magnetas traukia turistus, trokštančius nusifotografuoti garsaus kraštovaizdžio fone.

Vietos gyventojų turistų antplūdis nedžiugina ir šiemet jų kantrybė trūko – jie ėmė bei pastatė tvorą, kad nebebūtų kaip pasidaryti instagramo vertų asmenukių (vėliau dėl aršios kritikos socialiniuose tinkluose tvora buvo nugriauta).

Halstatas, Austrija

Melagingi įspėjimai Ispanijos paplūdimiuose

Bene išradingiausiai su pertekliniu turizmu nutarta kovoti Maljorkoje. Salos paplūdimiuose atsirado melagingų įspėjamųjų ženklų, kuriais siekiama atbaidyti anglakalbius turistus.

Tai plakatai su užrašais, perspėjančiais apie pavojingas medūzas, krentančius akmenis, nuotekomis užterštą vandenį, draudimą maudytis, milžinišką atstumą iki pakrantės ir kt.

Calo des Moro, Maljorka

Po tokiais užrašais galima pamatyti smulkiu šriftu katalonų kalba pateiktus paaiškinimus, atskleidžiančius, kad įspėjimai – melagingi, jog problema – ne krentantys akmenys, o masinis turizmas, kad paplūdimys yra atviras visiems, išskyrus užsieniečius ir pan.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)