„Pripažinkite: Chanios regionas – pats gražiausias Kretoje“, – kartą pasakė man vienas Kretos gerbėjas. „Prieš 10 metų laikiausi tokios pat nuomonės, – atsakiau jam, – bet kuo daugiau keliavau po salą, tuo labiau įsitikinau: visa Kreta yra nuostabi!“ Taip, daugumai meilė Kretai prabunda būtent čia, Chanios regione. Nes jis įspūdingas nepakartojamais Baltųjų kalnų peizažais ir vaizdingomis jūros pakrantėmis. Patrauklus lengvai pasiekiamų paplūdimių įvairove ir puikiai išvystyta turizmo infrastruktūra. Tad ar pasiruošę ilsėtis Chanios regione?

Balos lagūna (Gramvousa) 


Labiausiai fotografuojamas paplūdimys Kretoje. Pakeriantis savo laukiniu grožiu, mirguliuojančiais jūros mėlio atspalviais, po kojomis girgždančiu smulkiu smėliu ir rausvais potėpiais kranto liniją nudažančiomis kriauklelių duženomis.

Neįmanoma likti abejingam tam grožiui, kuris atsiveria žvelgiant nuo Gramvousos pusiasalio, Imeri Gramvousos salos arba Tigani kyšulio. Juk ne veltui čia per medaus mėnesį su savo jachta buvo užsukę princas Charlesas su princese Diana. 



Kaip geriausia aplankyti?

Su ekskursija. Kretos kelionių operatoriai organizuoja ekskursijas autobusu iki Kissamos uosto, iš kur su laiveliu plaukiama į Balos lagūną užsukant į Imeri Gramvousos salą. Galima iki Gramvousos pusiasalio galo važiuoti ir automobiliu, bet to nepatariu daryti dėl itin blogo kelio. Plačiau savo požiūrį apie keliones į Balos lagūną išdėstysiu netrukus atskirame straipsnyje.

Balos lagūna, Kreta

Samarijos tarpeklis 


Ilgiausias pėsčiomis pereinamas tarpeklis Europoje, aplink kurį 1962 metų įkurtas Samarijos nacionalinis parkas, globojamas UNESCO programos „Žmogus ir biosfera“ (The Man and the Biosphere Programme, MAB).

Nuo gegužės pradžios iki spalio pabaigos juo kasdien pereina tūkstančiai turistų, norinčių pasigrožėti fantastiškais Baltųjų kalnų peizažais ir išmėginti savo jėgas. Ėjimo distancija – beveik 18 km, kelyje užtrunkama 4-7 valandas.



Kaip geriausia aplankyti?

Su ekskursija. Kretos kelionių operatoriai organizuoja ekskursijas autobusu iki Omalos plokščiakalnio, iš ten nusileidžiama iki Samarijos tarpeklio apačios ir einama pėsčiomis iki Agii Roumeli kaimelio salos pietuose. Iš Agii Roumeli keliautojai su keltu plukdomi į Chora Sfakion kaimo, kuriame jau laukia autobusai, parvežantys atgal į viešbučius. 



Norint Samariją įveikti savarankiškai atvykstant į Omalos su išsinuomotu automobiliu, reikia nusiteikti pereiti ją pirmyn ir atgal, nes nėra kito kelio grįžti prie Omalos plokščiakalnyje palikto automobilio. Plačiau apie ėjimą į Samariją netrukus parašysiu atskirą straipsnį.


Samarijos tarpeklis, Kreta

Chanios senamiestis 


Venecija Kretoje. Tik nėra kanalų. Nepaisant salą niokojusių karų ir sukilimų Chania išsaugojo stulbinančią venecijietišką architektūrą, kurios simboliu tapo senojo uosto švyturys. Daugiau kaip 400 metų, nuo 1209 iki 1669 metų, Kreta priklausė Venecijos Respublikai.

Daugelis gatvių bei gatvelių čia – beveik tokios pat, kokios buvo prieš 400, 600, o gal net 700 metų! Kavinukėmis, užeigomis, parduotuvėlėmis, juvelyrų ir menininkų dirbtuvėmis pripildytas Chanios senamiestis apgaubia magiškai jaukia atmosfera, iš kurios nesinori ištrūkti. Čia galima vaikščioti, vaikščioti ir vaikščioti kaskart atrandant vis kažką naujo.



Kaip geriausia aplankyti?

Savarankiškai atvažiavus į Chanią išsinuomotu automobiliu arba autobusu. Nes tik taip pajausite nepakartojamą Chanios senamiesčio dvasią. Nerekomenduočiau vykti su autobusine ekskursija.

Jei norite gido po miestą, geriau susiraskite jį vienoje iš daugelio Chanios kelionių agentūrų arba iš anksto internetu. Ir bendraukite su vietiniais gyventojais kavinėse bei tavernose: dažnai jie papasakoja kur kas įdomesnes istorijas negu gidai.

Chanios senamiestis, Kreta

Elafonissi paplūdimys 


Rožinio smėlio rojus. Seklus didelis smėlio paplūdimys, kurio skaidriuose turkio spalvos vandenyse gausu smulkių rausvų kriauklelių. Plati smėlio juosta pereina į uolėtą kyšulį, kuris atrodo kaip atskira sala – iki jo brendant per vandenį galima nueiti pėsčiomis. Kyšulys ir jo prieigos saugomos „Natura 2000“ programos.

Paplūdimys lengvai privažiuojamas, todėl kaip magnetas traukia tiek turistus, tiek pačius kretiečius. Čia dažnai vėjuota, todėl į Elafonissi traukia ir jėgos aitvarų bei burlenčių sporto mėgėjai. Dėl paplūdimio seklumo čia ideali vieta mokyti vaikus plaukioti ir nardyti. 



Kaip geriausia aplankyti?

Savarankiškai su išsinuomotu automobiliu. Asmeniškai man kelias iki Elafonisi paplūdimio kur kas įspūdingesnis už patį paplūdimį. Juolab galima atvažiuoti vienu keliu šalia Topolios tarpeklio, o grįžti kitu, vingiuojančiu vakarine Kretos pakrante. Keliaujant savarankiškai nereikia taikytis prie didelės žmonių grupės, pakeliui galima sustoti ten, kur norisi, ir užtrukti vienur ar kitur tiek, kiek norisi.

Elafonissi paplūdimys , Kreta

Kournas ežeras 


Vienintelis natūralus vasarą neišdžiūvantis gėlo vandens ežeras Kretoje, iš pietinės pusės įrėmintas Baltųjų kalnų šlaitais. Dėl savo ekosistemos unikalumo Kournas įtrauktas į „Natura 2000“ apsaugos programą.

Ežere prieglobstį atradusios Graikijoje retos žuvų, varliagyvių, driežų, vėžlių ir paukščių rūšys, todėl vykstant migracijai ar nerštui draudžiama ežere maudytis, plaukioti vandens dviračiais arba baidarėmis. Bet draudimai – neilgalaikiai, nes pasiplaukiojimas po Kourną – viena smagiausių atrakcijų čia atvykus. 



Kaip geriausia aplankyti?

Savarankiškai su išsinuomotu automobiliu, įtraukiant Kournas ežerą kaip vieną iš kelių stotelių kelionėje po Chanios regiono rytinę dalį.

Kournas ežeras, Kreta