Praėjusią savaitę Lietuva viršijo 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų rodiklį, tačiau iš saugių šalių sąrašo mūsų neišbraukė ne tik kaimyninė Latvija. Kipras taip pat laukia lietuvių, trokštančių atostogų šiltuose kraštuose. Anot projekto „Atostogos Kipre“ kelionių vadovės Ugnės Gudeliauskaitės, šalies-salos valdžia priima šiek tiek lankstesnius sprendimus nei Lietuvos valdžia, todėl čia atostogauti atvykusiems lietuviams izoliuotis nereikia.

COVID-19 atvejų skaičiai Kipre kinta kaip ir kiekvienoje valstybėje. Rugpjūčio mėnesį pasiekta daugiau nei 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų ir grįžusiems iš Kipro į Lietuvą buvo privaloma 14 dienų saviizoliacija. Patekusi į juodąjį sąrašą Kipro vyriausybė ėmėsi peržiūrinėti šalių, iš kurių atskrenda turistai, sergamumo rodiklius, įvedė kelis papildomus draudimus atvykusiems, ir naujų atvejų rodikliai vos per 3–4 savaites sparčiai nusirito žemyn. Šiuo metu Kipras ne tik įtrauktas į saugių šalių sąrašą, tačiau yra 3 vietoje pagal saugumą po Suomijos ir Latvijos.

Anot pašnekovės, turistų dabar daugėja kiekvieną dieną, į salą skrenda pilni reisai iš saugiųjų šalių, tačiau poilsiautojus vilioja ne tik saugumas, bet ir žemos kainos. Rugsėjo mėnesį savaitės poilsio kaina keturių asmenų šeimai Kipre – maždaug 700 eurų. Į kainą įskaičiuotas ir puikus oras – rugsėjo–spalio mėnesiais temperatūra dieną saloje siekia maždaug 30 laipsnių šilumos.

Pavyzdžiui, skrydis iš Kauno į Pafosą rugsėjo 17–24 dienomis kainuoja 50 Eur asmeniui į abi puses. Pasak Kipre dirbančios gidės, automobilio nuoma be depozito ir išankstinių mokesčių atsieina nuo 119 Eur septynioms paroms. Beje, neužmirškite, kad Kipras – buvusi Britanijos kolonija, todėl eismas vyksta kaire puse.

Kipras

Stilingi apartamentai, įsikūrę patogioje vietoje, netoli jūros, su visa virtuvine įranga, dviem atskirais miegamaisiais bei uždara teritorija su baseinu, 4 asmenų šeimai kainuoja apie 300–450 Eur savaitei. Taigi bendras kelionės paketas visai šeimai siekia vos 700–900 Eur.

Jeigu šeima keliauja savarankiškai, prie papildomų išlaidų reikia priskaičiuoti benziną, kurio kaina šiuo metu yra apie 1,08 Eur už litrą. Individualių ekskursijų lietuvių kalba kainos prasideda nuo 40 Eur asmeniui priklausomai nuo maršruto.

Nepasitikintys savo jėgomis gali įsigyti visą kelionės paketą iš Lietuvoje veikiančių kelionių organizatorių – skrydžio ir viešbučio be maitinimo paketo kainos prasideda nuo 329 Eur žmogui.

Anot gidės Ugnės, atvykus 7 nakvynėms, į kelionės planą šiemet verta įtraukti net ir tas vietas, kurias anksčiau būtumėte aplenkę dėl didelio turistų kiekio.

Kipras

„Turizmo ir poilsio paslaugos teikiamos be didesnių pasikeitimų. Vyksta ekskursijos į kalnus, išvykos laivais, džipų safaris, nardymas ir kitos pramogos. Veiklos čia tikrai netrūksta nei mažiems, nei dideliems. Tiesa, šiais metais nėra pažintinių ekskursijų dideliais autobusais, todėl poilsiautojams rekomenduoju rinktis individualias ekskursijas.

Norintiems ramaus poilsio paplūdimyje patariu aplankyti naktiniais vakarėliais pagarsėjusią Agia Napą. Šie metai viską apvertė aukštyn kojomis, todėl naktine Kipro Ibiza vadintas kurortas taip pat keičiasi. Šis sezonas čia daug ramesnis, tad tinka ir šeimoms su vaikais. Reikėtų paminėti, kad Agia Napa visuomet buvo ir yra vasaros sezono kurortas, tad spalio pabaigoje miestelis tuštėja, o viešbučiai ir restoranai užsidaro žiemos atostogoms.

Tiems, kurie nori daugiau pramogų, rekomenduoju Pafosą. Čia galima ir ramiai pailsėti, ir daug ką pamatyti – pagrindinės pažintinės kelionės vykdomos būtent iš Pafoso. Iš šio kurorto vykdomos ir asmeninės (vienai ar kelioms šeimoms skirtos) ekskursijos į Troodo kalnus. Išvykų metu galima susipažinti su tradicinėmis gyvenvietėmis, vienuolynais, kriokliais, vyninėmis bei pasigrožėti nepakartojamais kalnų vaizdais“, – patarimais dalijosi lietuvė.

Kipras

Kipre išvykos laivais, nardymo paslaugos teikiamos iki pat spalio pabaigos. Nors kai kurie kurortai gyvybe alsuoja tik vasarą, pavyzdžiui, Pafose kavinės, restoranai ir barai atviri visus metus. Restoranuose karšti patiekalai kainuoja apie 10–15 Eur, o gėrimai – nuo 2 Eur. Tiesa, porcijos čia tikrai didelės, todėl dažnai vieno patiekalo užtenka dviem alkaniems pasotinti.

„Norintiems sutaupyti siūlau paragauti tradicinių Kipro kebabų, patiekiamų kiprietiškoje pitoje su šviežiomis daržovėmis ir pasirinktinai su vištiena, jautiena ar aviena. Tikrai labai skanu, o ir kaina džiugina – 3,50–5 Eur. Kiprietiškoje tavernoje rekomenduoju paskanauti tradicinės žuvų mezės (meze), kaina – apie 18–24 Eur, arba mėsos mezės – 16–22 Eur asmeniui.“

Svarstantiems apie atostogas Kipre U. Gudeliauskaitė pataria nesukti galvos dėl kaukių kavinėse – čia jos nėra privalomos: „Kaukės Kipre niekada nebuvo privalomos nei kavinėse, nei restoranuose. Jos reikalingos tik personalui. Pakanka to, jog yra palaikomas atstumas tarp klientų staliukų. Šiuo metu kaukės privalomos tik prekybos centruose, vaistinėse ir kitose viešose uždarose patalpose.“

Kipras

Saloje valdyti viruso plitimą lengviau

Anot saloje gyvenančios lietuvės, Kipras visos pandemijos laikotarpiu puikiai tvarkėsi ir sparčiai mažino viruso plitimą. Ji mano, kad labiausiai viruso plitimo riziką sumažino griežta sienų kontrolė. Kadangi Kipras yra atskira sala-valstybė, tai padaryti nesudėtinga. Nutraukus skrydžius iš vienos ar kitos viruso paveiktos valstybės, keliautojams nebeliko galimybių papulti į salą vandens ar oro transportu.

„Šiais metais turistų auditorija smarkiai pasikeitė ne tik Kipre, bet ir visame pasaulyje. Šalys skirstomos į kategorijas pagal viruso plitimo riziką, todėl turistai atsižvelgia į šią informaciją. Pradžioje Kipro vyriausybė atsisakė priimti Britanijos ir Rusijos piliečius, kol situacija tose šalyse pagerės. Šiuo metu poilsiautojų iš Britanijos jau yra, tačiau srautas griežtai kontroliuojamas, o atvykusiems būtinas COVID-19 testas. Peržiūrėjus šalių, iš kurių leidžiama atvykti į Kiprą be COVID-19 testo, sąrašą, matyti, kad turistų srautų kryptys keičiasi – padaugėjo keliautojų iš įvairesnių šalių. Kipro kurortuose sutinkame daugiau Šveicarijos, Latvijos, Lietuvos, Estijos, Lenkijos, Austrijos, Kanados, Naujosios Zelandijos, Slovėnijos, Slovakijos, Islandijos ir net Japonijos piliečių.

Mano nuomone, tai puiku: daugiau žmonių iš įvairesnių šalių atranda Kiprą kaip patrauklią atostogų salą. Tai reiškia, kad Kipro vyriausybė siekia kiek įmanoma labiau mažinti riziką dėl viruso plitimo ir turistus įsileidžia tik iš saugių šalių. Vyriausybė kartą per savaitę tikslina sąrašą, kokių šalių piliečiai gali atvykti į Kiprą. Atsižvelgiant į aplinkybes priimami sprendimai. Lietuva buvo viena iš pirmųjų šalių, kuriai atverti oro uostų vartai“, – pasakoja U. Gudeliauskaitė.

Kipras

Pasak pašnekovės, net jeigu Kipro vyriausybė Lietuvą priskirs mažiau saugių šalių kategorijai, saviizoliacija saloje lietuviams nebus reikalinga: „Κipro valdžia priima šiek tiek lankstesnius sprendimus nei Lietuvos valdžia. Ir panašu, kad tai duoda daug geresnių rezultatų. Atvykstantiems į Kiprą iš B kategorijai priklausančių šalių izoliacija nėra taikoma. Vienintelis reikalavimas – tai neigiamas COVID-19 testas, kurį privaloma atlikti ne daugiau kaip 72 val. prieš kelionę į Kiprą.“

Griežta sienų kontrolė net su kaimynais

Pandemijos metu turistams neleidžiama keliauti į turkų okupuotą šiaurinę Kipro dalį. Sienos uždarytos norint sumažinti viruso plitimą į nepriklausomą Kipro dalį, kuri yra ES sudėtyje.

„Tarp okupuotos Kipro dalies ir žemyninės Turkijos vykdomi tiesioginiai skrydžiai, vyksta migracija. Turkija įsileidžia turistus iš aukštesnės rizikos šalių, tarkime Bulgarijos ar net Irako, o Kipro okupuotos dalies sienos su Turkija yra atviros. Dėl šių priežasčių uždaryti sienas Pietų Kiprui buvo būtina – taip kontroliuojamas viruso plitimas ne tik iš pačios Turkijos, bet ir iš Artimųjų Rytų. Pasikeitus aplinkybėms vėl galėsime vykti į Šiaurės Kiprą ir grožėtis viso Kipro istoriniu palikimu: kryžiuočių pilimis, viduramžių vienuolynais, katedromis, kurios šiuo metu paverstos mečetėmis, bei keliauti po įspūdingas okupuoto Kipro vietas. Greičiausiai tai bus tik kitais metais“, – tikisi pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)