Gaujos nacionalinis parkas ne veltui laikomas vienu gražiausių Latvijoje ir gali pasiūlyti skirtingos veiklos įvairiausių pomėgių žmonėms, rašoma pranešime žiniasklaidai. Čia atvyksta šeimos, romantiškai keliauja poros, dažni svečiai ir gamtos bei žygių pėsčiomis mėgėjai. Šį kartą dalinamės su vaikais keliaujančioms šeimoms skirtu dienos maršrutu.

Maršruto pradžia – Siguldoje, vaizdingame Gaujos upės slėnio mieste. Jei čia atvyksite iš vakaro, rekomenduojama apsistoti viešbučiuose „Hotel Sigulda“, „Hotel Ezeri SPA“, o su šeima jaukiai pavakarieniauti galima kavinėse „Aparjods“, „Bucefāls“, „Rāmkalni“.

Sigulda garsėja viduramžių ir naujosios pilių kompleksu, nuo kurio ir verta pradėti.

Senoji Siguldos pilis

Tai daugiau nei prieš aštuonis šimtus metų pastatyta pilis tvirtovė, kurios mūrus surentė Kalavijuočių ordinas. Jį sutriuškinus, 1236 m. Livonijos ordinas pilį perstatė ir pavertė vienuolyno tipo tvirtove. Liūdnas likimas Siguldos pilį ištiko per Šiaurės karą – ji buvo sugriauta ir jau nebeatstatyta. Vis dėlto akmeninių sienų likučiai ištvėrė šimtų metų naštą ir iki šiol galime pasivaikščioti po viduramžių dvasios gaubiamus mūrus. Iki mūsų dienų išliko pilies pietvakarinis pastato korpusas su gotikinių langų angomis ir pagrindiniu vartų bokštu. Į jį verta užlipti ir pasimėgauti akis prikaustančiu vaizdu į Gaujos upės slėnį. Sakoma, kad nuo šio bokšto geriausia stebėti saulėlydį, tad jei pilį lankysite vakare, nepraleiskite progos.

Naujoji Siguldos pilis

Gražuolė naujoji Siguldos pilis išdidžiai stūkso senosios pašonėje. Ji mieste iškilo 1878–1881 metais. Neogotikinio stiliaus statinys pastatytas seno mūrinio pastato vietoje. Pilis priklausė joje gyvenusiam dvarininkui Kropotkinui. Šiek tiek mažiau nei prieš šimtą metų buvo rekonstruota, o dabar tai – Siguldos savivaldybės pastatas. Beje, sklinda gandai, kad vaikams labai patinka Siguldos pilies ledainės ledai ir pilyje vykstantys įvairūs užsiėmimai.

Pilis Siguldoje rasite: Pils iela 16 ir 18, vietos koordinatės 57.1662637,24.8476006.

Lygatnės gamtos takai

Apžiūrėjus Siguldos pilių kompleksą, rekomenduojama kuriam laikui palikti mietą ir judėti Lygatnės – nedidelio kaimelio – gamtos takų link. Jie visai netoli – vos pusvalandis kelio automobiliu.

Lygatnės gamtos takai, įkurti dar 1975 metais, ypač patinka vaikams, nes čia ne tik graži Gaujos senvagei būdinga gamta, bet ir yra galimybė pamatyti įvairius Latvijoje gyvenančius laukinius žvėris bei paukščius. Lapės, vilkai, šernai, stirnos ir kiti gyvūnai atvežti iš įvairių Latvijos vietų. Jie buvo rasti sužeisti ar prijaukinti dar visai maži ir be žmogaus pagalbos neišgyventų laukinėje gamtoje. Tačiau Lygatnės gamtos takuose ramiai ir saugiai įkurdinti voljeruose po atviru dangumi. Nusiteikite čia praleisti bent porą valandų.

Takus rasite adresu „Līgatnes dabas takas“, Līgatne, vietos koordinatės: 57.2479906, 25.0133073


Vienkočių parkas

Toliau sukite į Vienkočių parką, pilną unikalių medžio dirbinių, kurie sužavės ir mažus, ir didelius. Šiame parke rasite mažučių medinių Nurmuiža ir Paltmale dvarų kopijų, o mediniai Lygatnės popieriaus fabriko pastatai atskleis jo istoriją. Vaikštinėdami parko takeliais rasite ir medinių gyvūnų, pasakų bei padavimų veikėjų. Vienkočių parke yra pirmasis Latvijoje smėlio namas – galėsite sužinoti, kodėl ir kaip jis buvo pastatytas. Parke taip pat rengiami įvairūs užsiėmimai vaikams.

Parko adresas: „Vienkoči“, Līgatne, vietos koordinatės 57.1916861, 25.0528329.


Viduramžiškasis Cėsis

Iš gamtos vėl grįžtame į miestą. Susipažinkime su Cėsiu – tai vienas gražiausių, seniausių ir latviškiausių Latvijos miestų. Gaujos upės kairiajame krante įkurtas miestas garsus senamiesčiu ir architektūros paminklais.

Vaikščiodami po Cėsio senamiestį, atkreipkite dėmesį į akmeninių gatvelių planą – jis yra išlikęs nuo viduramžių. Akis džiugins senieji XIII–XVIII amžiaus gyvenamieji ir administraciniai pastatai su raudonais čerpių stogais, uždarais kiemeliais ir atnaujintais namų fasadais. Čia yra ir prieš daugiau nei septynis šimtus metų statyta romaninė gotikinė Šv. Jono bažnyčia. Cirulišio gamtos taku verta pasivaikščioti iki Gaujos upės ir pamatyti Araišių ežere archeologų rekonstruotus IX a. įtvirtinimus. Grįžkime į Cėsio viduramžių ir naująją pilis.

Cėsių viduramžių pilis

Ją ant Gaujos upės kranto 1209 m. pastatė Livonijos ordinas. Daugiau nei tris šimtus metų tai buvo pagrindinė Livonijos ordino pilis. Čia gyveno ir dirbo ordino magistras. Pilyje buvo kalėjimas, kuriame kalinti aukšto rango bei karo nusikaltėliai.

Livonijos ordino magistras Volteris fon Pletenbergas XVI a. viduryje pilį perstatė pagal to meto gynybinius reikalavimus – iškirto angas ugniasvaidžiams ginklams naudoti, pastatė apvalius gynybinius bokštus. Šalyje vykę karai piliai buvo negailestingi. 1577–1578 m. Livonijos karo metu pilies įtvirtinimai buvo apgriauti. 1703 m. per Šiaurės karą pilis vėl gerokai nukentėjo. Šiuo metu galima grožėti šimtmečius atlaikiusiais pilies griuvėsiais.

Vakariniame pilies bokšte buvo Livonijos ordino magistro apartamentai. Šiandien ten užlipę pamatysite tik apgriuvusią apvalią patalpą. Tačiau pabandykite įsivaizduoti, kad kažkada čia buvo skliautuota patalpa, o jos lubose spindėjo nupieštos žvaigždės. Greta kambario buvo ir asmeninis magistro tualetas. Tuo tarpu pietiniame bokšte, tiksliau, jo rūsyje, būta kalėjimo. Prasikaltusius į jį tiesiog meste įmesdavo. Metalinėmis kopėčiomis ten galima ir dabar nusileisti, jei nebaisu.

Apžiūrėjus pilį, galima pasivaikščioti po šalia esantį prižiūrimą sodą, apsilankyti senoje, savo meistrą turinčioje papuošalų kalvėje.

Naujoji Cėsio pilis

Ši pilis XVIII–XIX a. pastatyta senojo bokšto ir vartų apsaugos pastato vietoje. Ji buvo pilies dvaro valdovų gyvenamasis namas. Dabar čia įkurtas Cėsio istorijos ir meno muziejus. Labai įdomūs yra restauruoti ir rekonstruoti Naujosios pilies interjerai – grafų Ziversų kabinetas, kavos kambarys ir pilies biblioteka.

Abi pilis rasite adresu : Pils laukums 9, Cēsis, vietos koordinatės 57.3134384, 25.2680757.

Cėsio tyrinėjimais dienos maršrutą Gaujos nacionalinio parko valdose ir baigiame. Nakvynei rekomenduojame grįžti į Siguldą, kurią automobiliu pasieksite per pusvalandį. Daugiau informacijos apie Gaujos nacionalinį parką galite rasti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt