Keliautojas Vytautas Kandrotas siūlo įspūdingiausius kelius tyrinėjantiems įvairias vietas automobiliu.

Gap of Dunloe (Airija)

Tai siauras kalnų serpantinas, supamas penkių ežerų, natūraliai susiformavęs prieš maždaug 25 tūkst. metų per paskutinį Airijos ledynmetį. Peizažas vertas tapytojo teptuko: senas arkinis tiltas Wishing Bridge, tolyn nuvingiuojantis serpantinas ir atšiaurūs kalnai. Vietovė didžiulė, patogi tyrinėti pėsčiomis, populiari tarp žygeivių. Pasivaikščiojimas gali užtrukti iki 5 valandų, nes tai nėra žiedinis maršrutas.

Kalnų kelias Bealach na Ba (Jungtinė Karalystė)

Bealach na Ba – per Aplkroso (Applecross) pusiasalio kalnus vedantis kelias (išvertus iš Škotijos geilų (gėlų) kalbos, kelio pavadinimas reiškia „galvijų perėja“). Nuo jūros lygio vingiuotu ir siauru keliu kylame iki viršūnės 626 m aukštyje. Vienos juostos kelyje prasilenkti su kitais automobiliais tenka šalia stačių skardžių, staigiuose kelio vingiuose. Šis kelias netinkamas didesnėms transporto priemonėms ir nepatyrusiems vairuotojams.

Pervažiavus kalnų perėją, pasiekiama Aplkroso gyvenvietė, įsikūrusi šalia įlankos. Vietos gyventojai mėgaujasi nuostabiu Raasay bei Skye salų vaizdu. Aplkrosas dažnai yra pirmoji nakvynės vieta keliaujantiems NC500 maršrutu. Čia yra keli viešbučiai ir kempingas, veikia užeiga ir žuvų rūkykla.

Grosgloknerio Alpių kelias (Austrija)

Grosgloknerio Alpių kelias (Großglockner Hochalpenstraße) – tai 48 km ilgio pasakiškas serpantinas, vedantis tarp žydinčių alpinių pievų, ledynų ir nuostabių kalnų panoramų. Retkarčiais būtina sustoti bei pasivaikščioti pėsčiųjų takais. Kiekvienas kilometras ir kiekvienas iš 36 (tiek nurodoma šaltiniuose, tačiau iš tiesų jų yra daugiau) šio kelio posūkių – tikras malonumas akims!

Grosgloknerio panoraminis kelias mokamas. Kaina nėra maža, todėl verta čia praleisti visą dieną. Kelias buvo atidarytas 1935 m. Jis nutiestas per aukščiausią Austrijos kalną – Grosgloknerį (3798 m). Aukščiausia šios kalnų magistralės vieta – Hochtoro (Hochtor) perėja, kurios aukštis – 2504 m.

Maksimalus nuolydis apie 12 proc. Kelyje rasite daugybę vaizdingų vietų nusifotografuoti. Įrengta patogių automobilių stovėjimo aikštelių su žemėlapiais, kavinėmis ir net su informaciniais centrais, muziejais. Vienoje iš aikštelių atsiveria didžiausias Austrijoje Pastersee ledynas. Kelias veikia nuo gegužės iki spalio mėnesio.

Tiksli atidarymo ir uždarymo data priklauso nuo kelio dangos. Pastaruoju metu čia vyksta dviračių sporto varžybų etapai, stačiuose šlaituose bandomi naujausi automobilių modeliai. Netgi vykdomos specialios grupių ekskursijos senoviniais automobiliais. Saugomoje teritorijoje sutinkama retųjų Alpių gyvūnų, pavyzdžiui, švilpikų.

Kelias Ma-2141 (Ispanija)

Tai posūkių šedevras kalnuose, suprojektuotas taip, kad būtų išvengta tunelių. Kelyje yra daugiau nei 50 staigių vingių, o vaizdai gniaužia kvapą. Ši vos 13 km atkarpa dovanoja nepamirštamą patirtį. Kelias nutiestas 1932 m., jį suprojektavo Antonio Paretti. Inžinierių tam įkvėpė kaklaraiščio mazgas. Adrenalino išsiskyrimą skatinanti maždaug 25 minučių trukmės kelionė prasideda nuo sankryžos su Ma-10 keliu šalia akveduko ir tęsiasi iki Sa Calobra automobilių stovėjimo aikštelės.

Transfegerešano kelias (Rumunija)

Transfegerešano (Transfăgărășan) kelias – bene garsiausias ir nuostabiausias Rumunijos kelias, vedantis per Karpatus bei atveriantis įspūdingus vaizdus. Į daugiau nei 2 km aukštį pakylantis kelias buvo nutiestas kariniais tikslais. Žiemą jis būna uždarytas.

Flakstad fjordas (Norvegija)

Kelio atkarpa, einanti Flakstad fjordo pakraščiu, yra viena vaizdingiausių visame Lofoteno salyne. Čia yra puikios sąlygos sustoti, pailsėti, pasivaikščioti. Pervažiavus šiuo keliu galima pasukti link vieno įspūdingiausių Lofoteno salyno tiltų – Fredvang. Jis jungia Moskenesoy ir Flakstadoya salas. Verta užkopti ant kurios nors gretimos aukštumos vien tam, kad pasigrožėtume šiuo statiniu. Pavažiavus toliau už tilto, yra gražus paplūdimys ir kempingas.

Straipsnyje pateikti įspūdingiausių kelių aprašymai yra iš knygos „Įdomiausios kelionės po Europą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją