Viduramžių laikų vienuolynas ant Sen Mišelio kalno – sienų ir kontraforsų kaskada, besileidžianti žemyn nuo didingo centrinio bokšto – įspūdingas statinys, bėgant amžiams, suvaidinęs svarbų vaidmenį Prancūzijos istorijoje, rašoma CNN.

Šiuo metu, minint tūkstantį metų nuo darbų pradžios, Sen Mišelio kalnas su vienuolynu yra vienas populiariausių turistų lankomų objektų už Paryžiaus ribų. Aplankyti Prancūzijos Normandijos regione esančiame vienuolyne ne vieną šimtmetį plūsta būriai piligrimų. Šiais laikais čia kasmet apsilanko 1,3 mln. turistų.

Sen Mišelio vienuolynas

Istorijos liudininkas

Sen Mišelio vienuolynas stovi salelėje, kuri yra įlankoje tarp Bretanės ir Normandijos. Slankiojo smėlio supamas gotikinis vienuolynas iškilęs virš kaimelio bei storų tvirtovės sienų.
Prasidėjus potvyniui, kalnas su vienuolynu išnyra iš vandens tarytum prancūziškoji Atlantida – tikras architektūros stebuklas nuostabiame gamtovaizdyje. 1979 m. sala su įlanka buvo įtrauktos į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

„Vakarų pasaulio stebuklu“ vadinamo kalno istorija siekia 709 m. – tada ant uolos pastatė šventyklą šv. Arkangelo Mykolo garbei. Ši vieta imta laikyti šventa, o nuo XI a. pradėtas statyti gotikinis vienuolynas ir tvirtovės sienos.

Vienuolynas buvo svarbių istorinių įvykių liudininkas – XIV–XV a. Šimtamečio karo metu jis tapo tvirtove ir atlaikė 30 metų trukusią britų apgultį. XVIII a. per Prancūzijos revoliuciją vienuolynas virto kalėjimu. Iki 1863 m. 14 tūkst. kalinių buvo kalėję „Jūrų Bastilijoje“, iš kurios negalėjai pabėgti dėl potvynių ir atoslūgių bei slankiojo smėlio. Anksčiau kaimo gatvelėmis vaikščiojusius piligrimus pakeitė įkalintųjų šeimų nariai.

Prieš Pirmąjį pasaulinį karą Gražiosios epochos laikotarpiu Sen Mišelio kalnas palaipsniui virto turistų iš viso pasaulio traukos vieta, kokia išliko iki šių dienų. Viena populiariausių vietų – Mere Poulard užeiga, pavadinta įkūrėjos vardu. Įkūrėja – geniali virėja Annette Poulard priiminėjo lankytojus nuo 1888 m.

1944 m. rašytojas Ernestas Hemingway, tuo metu buvęs karo korespondentu, sėdėjo prie staliuko Mere Poulard užeigoje ir aprašinėjo Išsilaipinimą Normandijoje ir lemiamą mūšį dėl Prancūzijos bei Europos išlaisvinimo, vykusį už kelių kilometrų nuo Sen Mišelio, netoli visiškai sugriauto Avranšo miestelio.

Sen Mišelio vienuolynas

Nerimas dėl per didelio turistų kiekio

Sen Mišelis – labai populiari vieta, į kurią nuo seno plūsdavo milijonai piligrimų.

„Prieš kelis šimtmečius tai buvo didžiausia piligrimystės vieta Vakaruose, populiarumu lenkianti Santjago de Kompostelą“, – teigė Sen Mišelio nacionalinės viešosios įstaigos direktorius Thomasas Velteris.

Dabartiniais laikais Sen Mišelį kasmet aplanko apie 3 mln. žmonių; kai kuriais savaitgaliais lankytojų suvažiuoja ypač daug. Per Šeštines (katalikų ir stačiatikių Kristaus žengimo į dangų šventė) nuo 11 iki 15 val. buvo išskirtinai daug, nors įprastai šitiek žmonių suvažiuoja tik vasarą, turizmo sezono piko metu.

„Pardavėme rekordinį skaičių bilietų į vienuolyną – 10,5 tūkst., – pasakojo Th. Velteris. – Šeštinių savaitgalį visada daug žmonių, bet pastarąjį kartą lankytojų suvažiavo tikrai daug.“

Tą savaitgalį vienuolyne ir apylinkėse buvo apie 33 tūkst. žmonių – tai nėra rekordinis skaičius, kita vertus, Sen Mišeliui tai daug, įprastai tiek žmonių suvažiuoja tik rugpjūtį, atostogų piko metu.

Pasak Th. Velterio, patiems lankytojams nepatogu, kai suvažiuoja šitoks skaičius turistų. Nuo pandemijos laikų žmonės pasidarė mažiau tolerantiški grūstims ir šurmuliui, nes įprato lankytis įvairiuose objektuose bei sutikti vos vieną kitą žmogų.

Minint tūkstantąsias gyvavimo metines, iš pradinių duomenų jau matyti, kad Sen Mišelis išliks populiariu turistų traukos objektu, o tai kelia šiokių tokių nepatogumų keliasdešimčiai kaimelio gyventojų, parduotuvėms ir kraštovaizdžiui.

„Nemanau, kad tai labai džiugina parduotuvių, viešbučių ir restoranų savininkus, nes jie paprasčiausiai nepajėgūs patenkinti visų klientų poreikių. Sen Mišelio kalno perimetras – kvadratinis kilometras su viena prekybos vietų gatvele. Kai vienu metu gatvelėje susirenka apie 5 tūkst. žmonių, vargu, ar tai gali būti malonu“, – teigė Th. Velteris.

Saugant aplinką, į kaimelį įvažiuojantys autobusai dabar naudoja ne dyzeliną, o biodegalus, lankytojai skatinami apžiūrėti didesnę įlankos teritoriją piko laikotarpiu – nuo 11 iki 15 val., o nuo 18:30 val. – naudotis nemokama automobilių stovėjimo aikštele.

„Siūlome ekskursijas į gamtą, pasiplaukiojimus laivu. Čia yra ruonių, ungurių ir atlantinių lašišų, – pasakojo Th. Velteris. – Dažnai pamirštame, kad čia – didžiausia Europoje delfinų kolonija, tai – dar viena galimybė pamatyti naujų dalykų Sen Mišelyje.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją