Išskirtinio dizaino medinį namelį sukūrė Suomijos dizaineris Robinas Falckas ir pavadino jį „Nolla“ (liet. Nulis). Tai reiškia, kad juo naudojantis ir jame gyvenant nėra kenkiama aplinkai. Šis, 9 kv. m. namukas, pagamintas iš suomiškos medienos, yra visiškai mobilus, kadangi jis itin mažas, jam nereikalingas atskiras statybos leidimas. Jis gali būti pastatomas bet kur, jį lengvai galima surinkti, išardyti ir transportuoti.

Dėl reguliuojamų atraminių polių, kabina gali būti pastatyta ant nelygaus reljefo žemės paviršiaus.

„Aš daug keliauju ir dažnai laiką leidžiu gamtoje. Supratau, kad palapinės dydžio vietoje gali tilpti visa, ko mums reikia gyvenimui. Svarbiausia, kad kabina suteikia galimybę gyventi gamtos erdvėje, kuri yra beribė“, – sakė namelio dizainą sukūręs R. Falckas.

Namelis Suomijoje „Nolla“

Šis mielas medinis namukas stovi netoli Helsinkio, vienoje iš daugybės Suomių įlankos salų – Vallisaari. Tai švari, natūrali ir biologiškai įvairiapusiška sala – su šimtais augalų ir gyvūnų rūšių, o kai kurios iš jų – retos ir nykstančios.

Čia vietinės gulbės glaudžiasi tarp aplinkinių kyšančių uolų, o naktimis galima sutikti šikšnosparnius.

Pasiekti Vallisaari nesudėtinga – 20 minučių nuo važiuojant automobiliu nuo Helsinkio centro.

Namelis Suomijoje „Nolla“

Be to, namelis pagamintas iš atsinaujinančių medžiagų ir specialiai suprojektuotas minimalistinio ir ekologiško gyvenimo būdo mėgėjams. O vietinės medienos naudojimas buvo sąmoningas sprendimas, siekiant užtikrinti komfortą ir ilgaamžiškumą.

Mediena yra kvėpuojanti, natūrali medžiaga, kurią galima modifikuoti ir lengvai perdirbti.

Anot namelio kūrėjo, pagrindinis projekto tikslas – integruoti buveinę natūraliame gamtos kraštovaizdyje, išlaikant aplinką tokią, kokia ji yra. Energija, naudojama mažame name, yra visiškai atsinaujinanti, pagaminta saulės baterijų.

Namelis Suomijoje „Nolla“

Toks namelio modelis parodo, kokie gali būti šiuolaikiški sprendimai, sukuriant minimalų išmetamų teršalų ir atliekų kiekį. Namelyje naudojamos ekologiškos medžiagos, didelis dėmesys skiriamas vietinei kilmei ir kokybei. Kabinoje yra ekologiškų medžiagų, tokių kaip linas, džiutas, bambukas ir tekstilė.

Namelis Suomijoje „Nolla“

Įdomu tai, kad namelyje yra dvi lovos su nuostabiu vaizdu į salyną.

Kadangi Skandinavijoje perdirbtų medžiagų naudojimas dekoravimui tapo didžiulė manija, čia taip pat neapsieita be jų.

Pasak namelio autoriaus, kokybė, patogumas, tvarumas ir minimalistinė estetika buvo pagrindiniai elementai, kuriant autentišką „Nolla“ kabinos atmosferą su nuostabiu vaizdu į gamtą.

Namelio kūrėjai rado ir originalų sprendimą, kad šis neperkaistų vasaros metu – siekiant išvengti oro kondicionavimo įrenginių buvo pasirinktas veidrodinis paviršius vieno stogo pusėje, kuris atspindi šilumą. Taip išvengiama perkaitimo. Tuo tarpu kita stogo pusė padengta saulės energijos kolektoriais. Šios energijos reikia tiek mažai viryklei, tiek šildymui.

Namelis Suomijoje „Nolla“

R. Falckas pripažįsta, kad ventiliacijos ir šildymo valdymas visada yra iššūkis.

„Šio namelio koncepcija yra eksperimentas, skirtas ištirti, kaip mes galėtume gyventi, kuo mažiau teršdami bei daugiau laiko pasimėgautume aplink mus esančia gamta. Ši mintis buvo pati pagrindinė kiekvienam projektavimo proceso etapui. Tai yra naujas požiūris į gyvenimą, kur daugiausia dėmesio skiriama ne tam, kas viduje, o būsto išorėje – aplink tave“, – aiškino R. Falckas.

Kaip jau supratote, namelis skirtas mėgautis natūralia aplinka ir gamta.

Namelis Suomijoje „Nolla“

Todėl čia nėra interneto ryšio.

Norintys pamėginti apsistoti tokiame namelyje gali jį rasti ir užsisakyti trumpalaikės nuomos interneto portaluose.

Atvykusieji čia ras lininę patalynę, rankšluosčius, chalatus, natūralias kosmetikos priemones. Svečiai turėtų atkreipti dėmesį, kad viduje nėra tekančio vandens, tad maudytis jie turės jūroje, o ten sintetinės kosmetikos priemonės negali būti naudojamos.

Taip pat čia gyvenantiems rekomenduojama vengti supakuotų maisto produktų ir higienos reikmenų.

Visi pritars, kad tokioje idiliškoje aplinkoje įsikūręs namelis atpalaiduoja ir leidžia pabėgti iš miesto gyvenimo ūžesio – čia lengva atsikratyti savo kasdienės buities.

Namelyje taip pat rasite elgesio kodeksą, kuriame pateikiami visų įrenginių nurodymai ir bendros salos taisyklės.

Vienos nakties nakvynė namelyje kainuoja 30 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)