Tačiau dabar, kai esame suaugę, vis dar galime šiek tiek pasvajoti – tai padaryti leidžia pasakiškos pilys, kurios tikrai egzistuoja, ypač Europoje, kur stūkso šimtai gerai išsilaikiusių pilių, apsuptų užburiančių peizažų.

Štai dešimt pilių, kurios gali įkūnyti mūsų pasakų fantazijas.

Noišvanšteino pilis, Bavarija, Vokietija

Gerokai prieš tai, kai įkvėpė Miegančiosios gražuolės pilį Disneilande, Noišvanšteine buvo įsikūręs Bavarijos karalius Liudvikas II, kuris didelę dalį savo karalystės turtų skyrė pilių statyboms. Noišvanšteino pilis yra pati populiariausia – ją kasmet aplanko daugiau kaip 1 mln. turistų. Šioje pilyje buvo įrengta tik 14 kambarių iš 200 suplanuotų, tačiau jie palieka įspūdį prabangiais aukso lapeliais, puošniais medžio raižiniais ir ryškiomis freskomis, kurios atskleidžia pamišusio karaliaus maniją kompozitoriaus Richardo Wagnerio operų mitams ir legendoms.

Noišvanšteino pilis, Bavarija, Vokietija

Brano pilis, Brašovas, Rumunija

Ūkanų apgaubtoje pilyje, kurioje, kaip manoma, gyveno Bramo Stokerio Drakula, tebgyvuoja mito galia. Pats rašytojas niekada nesilankė šioje tvirtovėje, kuri dar vadinama Drakulos pilimi ir Rumunijos Transilvanijos regione yra supama kalnų žiedo. Tačiau ši vieta į ekskursijas miglotais pilies koridoriais ir kasmetinį Helovino vakarėlį vis tiek vilioja literatūros gerbėjus ir... žąsų pulkus.

Brano pilis, Brašovas, Rumunija

Šamboro pilis, Luaras ir Šeras, Prancūzija

Šamboro pilis, įspūdingas ir didingas Prancūzijos Renesanso pavyzdys, yra pats didžiausias statinys pilių nusėtame Prancūzijos Luaro slėnyje. 1519 metais Pranciškaus I statyta simetriška tvirtovė, turėjusi tapti medžioklės pastoge karališkajam dvarui, buvo retai gyvenama. Visuomenei yra atverti 100 kambarių iš 440 ir dešimtys laiptinių, tarp jų ir spiraliniai laiptai, kuriuos, anot gandų, suprojektavo pats Leonardo da Vinci. Pilį supančiame 54 kvadratinių kilometrų parke lankytojų laukia daug pramogų, įskaitant žygių ir dviračių takus, valčių nuomą ir išvykas su gidu į paprastai uždarytą gamtos rezervatą.

Šamboro pilis, Luaras ir Šeras, Prancūzija

Mošnos pilis, Lenkija

Buvusi Tiele – Wincklerių šeimos rezidencija XVII amžiuje buvo pastatyta barokiniu stiliumi, bet vėliau pristatyti neogotikiniai ir neorenesansiniai fligeliai šiai piliai suteikia Hogvartsų žavesio, ypač naktimis, kai jos 99 bokšteliai ir švytintys langai pradeda atsispindėti lauko baseine. Po Antrojo Pasaulinio karo šioje pilyje buvo įsikūrusi Sovietų armija, tačiau dabar lankytojus į 365 kambarius turinčią pilį vilioja meno parodos ir kamerinės muzikos koncertai, o pilies parką yra pamėgusios iškylaujančios šeimos.

Mošnos pilis, Lenkija

Lidso pilis, Kentas, Didžioji Britanija

Per dvi salas ežero viduryje stūksanti Lidso pilis yra didinga, romantiška ir galinti perteikti tikruosius pasakų potyrius. Ji buvo pastatyta valdant Henrikui I ir didžiąją dalį 900 metų trunkančios istorijos tarnavo kaip karališkoji rezidencija. Joje gyveno net šešios Viduramžių karalienės ir tai pelnė jai „Moterų pilies“ reputaciją. 4 tūkst. kvadratinių metrų ploto pilis lankytojams buvo atverta tik 1974 metais ir dabar joje visus metus vyksta įvairūs kultūriniai renginiai. Pilyje įsikūrę trys restoranai, viešbutis, siūlantis nakvynę su pusryčiais, kukmedžių labirintas, rengiami sakalų šou.

Lidso pilis, Kentas, Didžioji Britanija

Prahos pilis, Praha, Čekija

Tarsi pasakų miestas, išplėštas iš filmavimo aikštelės, Prahos pilis iš tikrųjų yra sodų, kiemų, takų ir istorinių pastatų kompleksas, kuriam priklauso ir gotikinė Šv. Vito katedra, kur būdavo karūnuojami Čekijos karaliai ir karalienės. Šis pilies kompleksas, užimantis 70 tūkst. kvadratinių metrų, yra vienas didžiausių visame pasaulyje, ir nuo IX amžiaus, kai princas Borivojas čia pastatė įtvirtinimus, ši pilis buvo tapusi monarchų buveine, o dabar yra oficiali valstybės vadovo rezidencija.

Prahos pilis, Praha, Čekija

Penos rūmai, Sintra, Portugalija

Įspūdingi Portugalijos Penos rūmai švyti virš miesto raudona ir geltona spalvomis ir giedrą dieną gali būti matomi iš Lisabonos. Ši į UNESCO paveldo objektų sąrašą įtraukta vietovė buvo įkurta Viduramžiais, kai čia buvo pastatyta Penos Dievo Motinos koplyčia. XIX amžiuje karalius Ferdinandas II ją transformavo į karališkuosiuos rūmus. Svaiginantis gotikos, manuelinės ir maurų architektūros mišinys yra unikalus visoje Pietų Europoje. Nieko nuostabaus, kad pats pasakų tėvas Hansas Christianas Andersenas šiuos rūmus pavadino „gražiausia Portugalijos vieta“.

Penos rūmai, Sintra, Portugalija

Boinicės pilis, Boinicė, Slovakija

Labiausiai lankoma Slovakijos pilis idealiai tinka svajonėms. XII amžiuje iškilusi kaip medinis fortas, pilis daug kartų keitėsi, bet dabartinę savo išvaizdą įgavo XIX amžiaus pabaigoje, kai ją pradėjo renovuoti paskutinis privatus savininkas, grafas Janosas Ferencas Palffy, žavėjęsis didingomis Luaro slėnio pilimis. Deja, jis mirė nesulaukęs darbų pabaigos. Pilies viduje eksponuojami jo paveikslai ir kitos vertybės. Boinicės pilyje itin populiarios nakties ekskursijos, vykstančios žvakių šviesoje, taip pat kasmetinis Tarptautinis vaiduoklių ir šmėklų festivalis, vykstantis balandžio gale.

Boinicės pilis, Boinicė, Slovakija

Segovijos tvirtovė, Segovija, Ispanija

Kaip ir dauguma Ispanijos pilių, Segovija buvo pastatyta gynybai. Tačiau iki šių laikų išliko mažai originaliųjų struktūrų ir jos aukšti, apvalūs bokštai, stūksantys virš dviejų upių santakos, dabar labiau primena pasakų pilį, o ne tvirtovę. Impozantiškas akmeninis statinys buvo naudojamas įvairiais tikslais: jame buvo įsikūrę karališkieji rūmai (1474 metais čia buvo karūnuota Karalienė Izabelė), valstybinis kalėjimas, karo akademija, o dabar juose veikia prabangių paauksuotų menių, išskirtinių paveikslų, baldų ir heraldikos muziejus. Šioje pilyje netgi buvo kuriamas 1967 metų filmas „Camelot“ („Kamelotas“), kuriame ji buvo virtusi sero Lanseloto namais.

Segovijos tvirtovė, Segovija, Ispanija

Budos pilis, Budapeštas, Vengrija

Laikas, istorija, daugybė invazijų ir dominuojantys architektūros stiliai iškraipė Budapešto Pilies rajoną, kurį XIII amžiuje įkūrė karalius Belas IV. Išsidriekusios ant kalkakmenio plokščiakalnio virš Dunojaus upės, akmenimis grįstos šio rajono gatvelės veda į Šv. Trejybės aikštę ir Šv. Mato bažnyčią. Pačioje Budos pilyje, kuri dar vadinama Karališkaisiais rūmais, įsikūrusi Vengrijos nacionalinė galerija ir Budapešto istorijos muziejus. Iš balto akmens Žvejo bastiono bokštų atsiveria nepakartojama miesto panorama.

Budos pilis, Budapeštas, Vengrija
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)