Atsižvelkite į specialistų nuomonę

„Optimaliausias sprendimas, norint nesusirgti, – likti namuose ir važinėti tik po savo šalį (arba regioną), be to, tiktai tada, jeigu tai būtina dėl darbo arba iškilus kokių nors problemų šeimoje. Keliaudami į svečias šalis daug labiau rizikuojame užsikrėsti COVID-19 ir grįžę paskleisti infekciją tarp saviškių, – portalui „HuffPost“ sako gydytoja Stephanie Kreml, teikianti konsultacijas per telemedicinos platformą „Medici“. – Kad ir kaip ilgėtumėtės kelionių ir trokštumėte žūtbūt kur nors išsiveržti per atostogas, privalote atminti, kad mažiausiai rizikuojate likdami namuose.“

Tai, kad kai kurios valstybės atvėrė sienas, anaiptol nereiškia, jog jose nėra nė vieno koronavirusine infekcija sergančio asmens. Minėtina, kad kai kuriose daugumą apribojimų atšaukusiose šalyse konstatuojamas kasdien užregistruojamų užsikrėtimo COVID-19 atvejų padaugėjimas.

„Atminkite, kad nesate vienintelis, suskubęs apsilankyti sienas atvėrusioje šalyje. Tokių kaip jūs – begalė, – perspėja sveikatos mokslų profesorius Jagdishas Khubchandani iš Ball State universiteto Indianos valstijoje. – Kaip užsitikrinsite saugumą? Ar pavyks laikytis saugaus atstumo? Dėl savo elgesio galite būti tikri, bet kaip yra su kitais? Gausiai žmonių lankomose vietose, be abejo, rizikuojate pasigauti infekciją. Patarčiau, jei tik įmanoma, likti, kur esate, ir niekur nevykti.“

Net jeigu ir nutarsite kur nors išvykti, kelionėje vis tiek jausitės kitaip nei paprastai.

„Nieko nelaukus dumti į išsvajotą ar pamėgtą šalį vien tik todėl, kad galite į ją nuvykti, jokiu būdu nederėtų, – sako profesorius Brianas Labusas iš Nevados universiteto Las Vegaso visuomenės sveikatos mokyklos. – Sprendimą turite priimti tik išsiaiškinę, kas geriausia jums, atsižvelgiant į jūsų sveikatą. Dar atminkite, kad pamėgta atostogų vieta dabar gali atrodyti visai kitaip nei įprastai, nes joje veikiausiai įvestos tam tikros su žmonių saugumu susijusios priemonės.“

Kuo daugiau sužinokite apie vietą, į kurią ketinate vykti

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) išplatino informaciją, su kuria dera susipažinti pandemijos metu į svečias šalis išsiruošusiems piliečiams. Dokumente suminėta keletas aspektų, kuriuos būtina apsvarstyti prieš priimant sprendimą kur nors vykti. Vienas iš jų – visuomenės sveikatos padėtis kelionės tikslu tapsiančioje šalyje.

„Prieš ruošdamiesi kur nors vykti, būtinai išsiaiškinkite, ar mieste, į kurį keliausite, ir toliau plinta COVID-19 užkratas“, – rekomenduoja gydytojas Tony Yuanas.

Vietovės, kuriose užkrato atvejų tolydžio mažėja, laikytinos saugesnėmis nei tos, kurių statistikos kreivė pastaruoju metu staiga šoktelėjo į viršų, todėl privalote tai išsiaiškinti. Taip pat pasidomėkite, kokiu mastu COVID-19 pandemija paveikė šalies, į kurią ketinate vykti, sveikatos sektoriaus darbą ir ar prireikus (jei užsikrėstumėte COVID-19 ar šiaip sušlubuotų sveikata) galėtumėte tikėtis, kad jums bus suteikta adekvati medicininė pagalba.

„Ekspertai mano, kad daugelis šalių sienas atvėrė per anksti, todėl turistams patarčiau būtinai apsilankyti vietos sveikatos apsaugos institucijų svetainėse ir panaršyti jose pateiktą informaciją, – nurodo epidemiologė Saskia Popescu. – Jeigu konkrečiai šaliai nebūdingas susirgimų ir hospitalizavimo atvejų mažėjimas, kelionę į ją patarčiau atidėti.“

Kai kurios valstybės ir savivaldybės reikalauja, kad atvykėliai kurį laiką laikytųsi karantino. Jis paprastai trunka 14 dienų. Tikrai derėtų pasidomėti, kokie apribojimai taikomi turistams ir vietos gyventojams, taip pat išsiaiškinti, ar pastarieji laikosi taisyklių.

Rentgenologė Ainel Sewell, organizacijos „Physicians for Patient Protection“ narė, atkreipia dėmesį ir į tai, kad vietose, kuriose koronavirusas ir toliau plinta, o žmonės nesivadovauja sveikatos institucijų skelbiamomis gairėmis, turistai situaciją gali dar labiau pabloginti.

„Kai kur rekomenduojama saugumo sumetimais dėvėti veido kaukes ir laikytis saugaus atstumo, tačiau jei tai nėra privaloma, neaišku, ar daugelis žmonių paiso rekomendacijų“, – sako ji.

Atsižvelkite į savo sveikatą

„Ne mažiau svarbu atsižvelgti ir į savo sveikatos būklę, taip pat į tų namiškių sveikatą, kurie liks namuose. Nevalia pamiršti apie senyvo amžiaus žmonėms ir lėtinėmis ligomis sergantiems asmenims kylančią riziką: jie COVID-19 perserga daug sunkiau“, – primena T. Yuanas.

Jeigu kelionėje užsikrėsite COVID-19, grįžę koronavirusu galite apkrėsti pažeidžiamai grupei priklausančius artimuosius. Taigi, įvertinkite galimų komplikacijų riziką, tikimybę gultis į ligoninę ir kt.

Turite pagalvoti ir apie šalyje, kurioje lankysitės, gyvenančių žmonių saugumą. Vykimas iš vietos, kurioje epidemija dar nenuslūgusi, vertintinas kaip neatsakingas žingsnis.

„Neplanuokite keliauti, jei sergate patys arba su sergančiais asmenimis“, – sako T. Yuanas.

Prieš išvykstant derėtų pasidaryti COVID-19 testą, ypač jei tai nesukelia per didelių problemų.

Nutarkite, kuo užsiimsite

Rekomenduojama apsibrėžti kelionės tikslą ir numatyti, kuo užsiimsite viešėdami užsienyje. Jeigu ketinate apsistoti namelyje prie jūros ir kontaktuoti tik su šeimos nariais, didelės rizikos užsikrėsti tikrai nepatirsite. Visai kitas reikalas, jei nusimato giminės susibūrimas, į kurį laukiama atvykstančių iš įvairių šalies kampelių ir kurį sunku įsivaizduoti be bučinių ir glėbesčiavimosi.

„Kelionėje kylančią riziką reikia įvertinti atsižvelgiant į išsikeltą tikslą arba numatytą veiklą, – sako B. Labusas. – Jeigu ketinate aplankyti ligoninėje atsidūrusį garbaus amžiaus giminaitį, žinokite, kad rizikuosite daug labiau nei vaikštinėdami po teminį parką.“

Planuodami būsimą veiklą, turite numatyti, kokių atsargumo priemonių teks imtis prieš vykstant į kelionę ir sugrįžus namo.

„Pagalvokite, iš kur vykstate, kokioje šalyje ketinate viešėti ir kokių priemonių, atsižvelgiant į tai, teiks imtis, – perspėja S. Popescu. – Jei būsima veikla susijusi su didele rizika, bet jos išvengti neįmanoma, grįžę namo laikykitės 14 dienų karantino. Jei paaiškėtų, kad užkrato išvengti nepavyko, 14 dienų karantino reikėtų laikytis ir prieš išvykstant.“

Pasirinkite tinkamiausią keliavimo būdą

Sprendimui keliauti į sienas atidariusią šalį nemažai įtakos turi ir pasiriktas keliavimo būdas.

„Transportas, kuriuo keliauja daug žmonių, pavyzdžiui, lėktuvai arba traukiniai, siejamas su aukštesne rizika nei toks, kuris garantuoja daug didesnę izoliaciją. Juk aišku, kad keliaujant automobiliu tenka kontaktuoti su daug mažesniu skaičiumi žmonių, be to, jūs patys galite prisiimti atsakomybę už artimiausią aplinką, tarkim, prireikus dezinfekuoti automobilio sėdynę“, – sako medicinos specialistas Iahnas Gonsenhauseris iš Ohajo universiteto.

T. Yuanas primena, kad keliaujant lėktuvu, daug laiko tenka praleisti terminaluose, kuriuose paprastai lūkuriuoja minios, todėl kontakto su žmonėmis ar sąlyčio su gausiai nučiupinėtais paviršiais išvengti bemaž neįmanoma. Taip pat nepamirškite, kad lėktuvo keleiviai ištisas valandas sėdi labai arti vienas kito.

Vis dėlto kelionė automobiliu, pasak T. Yuano, taip pat nėra visiškai saugi.

Kelionės

„Vienu ypu ilgos distancijos įveikti neįmanoma – tikrai turėsite sustoti pasipildyti degalų, užkąsti, nusiprausti. Taigi, su žmonėmis vis tiek teks gana artimai kontaktuoti“, – nurodo jis.

Jei vykstate į kitą šalį, privalote padaryti viską, kas įmanoma, kad rizika užsikrėsti sumažėtų iki minimumo.

„Nors keliauti pamažu leidžiama, tai anaiptol nereiškia, kad neįmanoma užsikrėsti, – įspėja B. Labusas. – Pandemija kol kas neatšaukta, todėl būtina imtis visų įmanomų saugumą užtikrinančių priemonių.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)