Anot portale „Travel + Leisure“ skelbiamos publikacijos autorės, šaltas vanduo pagerina kraujo cirkuliaciją ir pakelia energijos lygį, o šitai būtina norint kuo greičiau adaptuotis prie kitos laiko juostos.

„Nusiprausimas po šaltu dušu teikia ne vieną naudą. Pirmiausia, suaktyvina kraujo apytaką, todėl leidžia pajusti staigų energijos antplūdį. Tai ypač pageidautina, jeigu lėktuvas nusileidžia anksti ryte ir jums prieš akis ištisa diena“, – rašoma publikacijoje.

ėktuvas

Autorė cituoja ir portale „WebMD“ dėstomus teiginius, paaiškinančius, kodėl šaltas dušas po ilgos ir alinančios kelionės yra toks veiksmingas:

„Šaltas vanduo stimuliuoja norepinefrino (noradrenalino) ir beta endorfinų gamybą. Prausiantis po šaltu dušu, elektros impulsai iš nervų galūnių siunčiami į galvos smegenis. Įvykstanti cheminė reakcija kai kuriais atvejais turi antidepresinį poveikį.“

Dušas po skrydžio gali būti tiesiog būtinas, ypač, jei nenusiprausėte prieš kelionę.

Kelionėms skirto portalo „The Points Guy“ redaktorius Nicky Kelvinas šią procedūrą primygtinai rekomenduoja – ypatingai tada, jei sėsti į lėktuvą teko anksti ryte. Kadangi skrydis ankstyvas, bet žmonės vis tiek stengiasi kuo ilgiau pamiegoti, dušo prieš kelionę jie atsisako.

„Nusiprausdami iš vakaro, žmonės sutaupo 20 minučių, kurias reikėtų skirti dušui, todėl ryte tiek laiko dar gali nesikelti“, – sako jis.

Portalo viewfromthewing.com kalbinti ekspertai teigia, kad, norint išvengti organizmo paros ritmo sutrikimo, prieš lipant į lėktuvą, laikrodį reikia nustatyti pagal šalies, į kurią skrendama, laiką.

Ekspertai taip pat pataria vos atsidūrus lėktuve savo dienos režimą (valgymo ir miego laiką) pakeisti taip, tarsi gyventumėte pagal šalies, į kurią vykstate, laiką. Jeigu taip elgsitės, perskridus keletą laiko juostų, organizmui bus lengviau persiorientuoti.

Kai kurie ekspertai prie naujos laiko juostos pataria pratintis likus dienai iki skrydžio. Dar verta žinoti, kad nuo paros ritmo sutrikimo gelbsti tam tikras maistas ir gėrimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją