Kartu keliaujant problemų kyla netgi ypač artimiems, bendravimo sunkumų nepatyrusiems žmonėms. Kaipgi užbėgti nesklandumams už akių ir ką daryti, kad menki ginčai neišvirstų į ilgiausius barnius? Santykių specialistai įvardija keletą konkrečių klaidų, kurių dažnai neišvengia kartu keliaujančios poros – tiek planuodamos bendras atostogas, tiek joms įsibėgėjus.

1. Nesuformuluotas kelionės tikslas

Į klausimą, kur keliauti, veikiausiai visi atsako pirmučiausiai. Bet klausimas, kodėl gi ten keliauti, dažnai taip ir lieka neužduotas, nors kaip tik jis turėtų būti aptartas, prieš kurpiant bet kokius planus.

„Įvardyti tikslą ne visada būtina, bet jei nutarę pakeliauti iš anksto apsibrėšite lūkesčius, vėliau pavyks išvengti begalės konfliktų“, – sako asmeninė ir šeimų konsultantė Merlelynn Harris iš Las Vegase veikiančios konsultavimo agentūros „Bridge“.

Tikslu gali būti noras artimiau pabendrauti, mėgautis kartu leidžiamu laiku, atsipalaiduoti arba atvirkščiai – patirti adrenalino pliūpsnį žadančių nuotykių.

Vedybų ceremonijose talkinanti ir šeimas konsultuojanti Reverend Roxanne Birchfield tikina, kad iš anksto apsibrėžtas tikslas padeda suvienyti poros lūkesčius ir išvengti nemalonių siurprizų.

2. Nenumatytas biudžetas

„Jei nuolatos kivirčijatės dėl pinigų, kelionės dviese idėją geriau pamiršti. Finansiniai nesutarimai bekeliaujant tik dar labiau paaštrės“, – teigia R. R. Birchfield.

Pinigai – ypač dažna porų nesutarimų priežastis, bet per kelionę dėl išlaidų paskirstymo kylančios diskusijos gali ypač įsiaudrinti ir net privesti prie rimtų konfliktų.

Gyvenimo būdo tinklaraštininkė Lindsay Silberman iš Bruklino tikina, kad kelionėse su vyru pykstasi gana retai, tačiau kol vyksta planavimas, konfliktų kyla, ypač kai tenka numatyti kelionei skiriamą biudžetą. 11 metų šeimoje gyvenanti moteris įsitikinusi, kad būtina rasti abiem priimtinus, poros finansinių galimybių neperžengiančius sprendimus ir tik tada leistis į kelionę.

Daugelis porų paprastai numato tik esminiams dalykams, kaip antai lėktuvų bilietai ir viešbučių numerių rezervavimas, skiriamas sumas. Visgi tą patį reikia padaryti ir galvojant apie kasdienį maitinimąsi, pramogas ir kt.

3. Viską suplanuoja vienas asmuo

Daugelyje porų vienam planuoti iš tiesų patinka, o kitas neturi jokio noro sukti galvą dėl įvairiausių smulkmenų. Vis dėlto tūkstančius porų konsultavusi M. Harris pataria štai ką: „Jeigu jūs esate tas, kuriam patikėta viską išsiaiškinti, nupirkti ir rezervuoti, privalote ir partnerį kažkaip įtraukti į planavimo procesą.“

Taip elgiantis pavyksta išvengti nemalonių netikėtumų ir užsitikrinti, kad viskas yra nuspręsta drauge.

Be to, prie planavimo partneriai gali prisidėti tuo, ką sugeba geriausiai dėl individualių įgūdžių ir charakterio savybių, mano santykių ekspertė.

„Intravertui paprastai galima patikėti informacijos naršymą, geriausio vietos, kainos ir laiko santykio aiškinimąsi, o ekstravertui – įdomiausių ekskursijų ir vakaro pramogų paieškas. Toks bendradarbiavimas dažniausiai pasiteisina“, – sako ji.

4. Skubotas sprendimas leistis į ilgą kelionę arba prisijungti prie gausesnės grupės

„Pradėti geriausia nuo savaitgalinių išvykų į tokias vietas, iki kurių nesunku nukakti automobiliu arba nuskristi lėktuvu vos per porą valandų. Kelionė į Japoniją ir mėnesio trukmės viešnagė toje šalyje – gana rizikingas sumanymas“, – sako portalą „Love and Matchmaking“ kuruojanti Rachel Federoff.

Trumpa kelionė – tai puiki proga daug ką išsiaiškinti, na, o labiausiai – kaip sekasi keliauti dviese.

Skubėti jungtis prie didesnių grupių arba vykti į kelionę su visa šeima taip pat nereikėtų. Poreikis bendrauti su nepažįstamais žmonėmis ir naujų įspūdžių gausa gali padaryti meškos paslaugą ir paversti kelionę tikru košmaru. Iš pat pradžių tikrai pakaks trumpų kelionių, į kurias turėtumėte leistis tiktai dviese.

5. Nesugebėjimas atsiriboti nuo technologijų ir darbo

Kad ir kiek laiko pora būtų praleidusi kartu, technologijos pajėgios sužlugdyti bet kokią bendrą išvyką. Kad taip nenutiktų, būtina susitarti, kiek laiko galėsite leisti socialiniuose tinkluose, arba įvesti taisyklę nesinaudoti mobiliaisiais telefonais prie stalo ir per ekskursijas. Iš anksto numatyta strategija padės išvengti priešiškumo akimirkų.

Jei dėl dalykinių įsipareigojimų visiškai atsijungti nuo interneto neįmanoma, reikia numatyti, kada naudositės įrenginiais. Pavyzdžiui, elektroninį paštą galite pasitikrinti rytais arba tada, kai partneris išėjęs vienas apžiūrėti miesto.

6. Ypač intensyvi dienotvarkė

L. Silberman, kurios kelionės kartu su vyru jau beveik siekia šimtą, įsitikinusi, kad viena iš klaidų, kurias poros dažnai padaro planuodamos keliones, yra ypač užgrūstas grafikas.

„Jokiu būdu nereikia perlenkti lazdos. Tai pamoka, kurią pati išmokau gana skausmingai“, – tikina ji.

Noras patirti ir nuveikti kuo daugiau yra natūralus ir savaime suprantamas, ypač per pirmą viešnagę konkrečioje vietovėje. Visgi pastangos jį įgyvendinti gali duoti anaiptol ne trokštamą rezultatą. Įspūdžių gausa, nuolatinis dėmesingumas ir vietos laiko skirtumas gali sukelti stresą, o pervargę ir suirzę partneriai neišvengiamai ims konfliktuoti. Privalote planuoti lanksčiai: įspūdžių ir atrakcijų gausią dieną turi keisti ramus poilsis. Tinkamai suderinta veikla padės išlikti ramiems ir puikiai nusiteikusiems.

7. Nesidalijimas įspūdžiais

„Kelionei įsibėgėjus, nepamirškite pasiteirauti partnerio, kokia veikla jį džiugina, o kokia atrodo nuobodi. Tą patį, aišku, turėtų padaryti ir jis“, – nurodo santykių specialistas Destinas Pfaffas.

Pokalbiai, per kuriuos poros dalijasi įspūdžiais ir išsako nuomones, gali padėti apibendrinti svarbiausius įvykius ir numatyti, kaip išvengti laiko švaistymui prilygstančių užsiėmimų.

8. Nuolatinis buvimas dviese

Net jeigu dievinate vienas kitą, tai anaiptol nereiškia, kad nuolatos privalote būti dviese. Visiškai normalu ir net rekomenduojama bent šiek tiek laiko praleisti atskirai. Tai ypač pravartu, jei ne visi partnerių pomėgiai sutampa.

„Jeigu ryte kuris nors vienas nori ilgiau pamiegoti, kitas laisvai gali išeiti į miestą ir išgerti kavos kurioje nors lauko kavinėje. Galite susitikti priešpiečių arba pavakarį drauge nueiti į muziejų“, – siūlo T. Shaklee.

9. Problemų ignoravimas, kai jos iškyla

Niekas nenori ginčytis, ypač kelionėje, apie kurią veikiausiai ilgai svajojo. Bet, kad ir apmaudu, dingsčių susipykti netikėtai atsiranda. Visgi užvis svarbiausia – kaip ir kada bus išspręstos iškilusios problemos.

Nespręsti problemų, kai jos iškyla, ir visa, kas nemalonu, nukelti ateičiai, – ydinga taktika.

„Nesutarimus reikia spręsti tuojau pat. Apėmus sunkiai valdomam įsiūčiui, galima išeiti iš kambario, apeiti aplink viešbutį, nusiraminti, o grįžus būtinai viską aptarti. Būtina pasistengti, kad pilki nesutarimų debesys kelionės džiaugsmą temdytų kuo trumpiau“, – sako kelionių temomis rašanti tinklaraštininkė Alicia T. Chew.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)