„Tez Tour“ atlikto keliautojų tyrimo duomenys rodo, kad atostogauti rudenį labiausiai mėgsta vienas iš 20 apklaustųjų. Poilsiui rudenį pirmenybę teikia beveik 10 proc. šeimų su mažamečiais vaikais, atostogas šį sezoną mieliau renkasi moterys nei vyrai. Privalumų atostogauti rudenį yra ne vienas – štai, kas lemia keliautojų pasirinkimą.

Mažesnės kainos ir maloni šiluma

Vasaros sezonas yra laikomas atostogų įkarščiu, todėl ir kelionių pasiūlymai būna brangesni nei kitu metų laiku. Tuo tarpu atostogos rudenį turi savų privalumų.

„Ne sezono metu galima sutaupyti ir keliauti pigiau nei vasarą. Sumažėjus turistų srautui, viešbučiai gali pateikti specialius pasiūlymus ir kelionių paketus mažesnėmis kainomis. Kainų skirtumas jaučiamas ir vietinėse parduotuvėse ar net norint aplankyti įvairius objektus ir ekskursijas – joms taikomos nuolaidos“, – pabrėžia „West Express“ kelionių ekspertė Silvija Raubienė.

Rudenį daugybėje pietų Europos regionų galima pasidžiaugti maloniais orais ir šiltu klimatu. Dėl atslūgusių karščių, mažesnių turistų srautų ir patrauklesnių poilsio kainų, čia atvyksta nemažai lietuvių, norinčių pakeisti lietingą mūsų šalies sezoną į vasarišką šilumą.

„Rudenį atostogauti ir pailsėti galima Turkijos kurortuose, Graikijoje. Šiltu klimatu visais metų laikais džiugina Portugalijos sala Madeira ir svetingasis Sakartvelas. Maloniu jūros vandeniu ir gražia gamta pasitiks Italijos regionas Kalabrija, Ispanijos sala Maljorka ir šalies uostamiestis Malaga. Dėl nuslūgusių karščių, rudenį poilsiautojai keliauja į Egipto kurortus – Hurgadą ir Šarm aš Šeichą, o pasimėgauti švelnia šiluma spalį galima nuvykti į didžiausią Kanarų salą Tenerifę“, – vardija Inga Aukštuolytė, „Tez Tour“ ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė.

Kaip pastebi kelionių ekspertės, rudens atostogų krypties pasirinkimą lemia keliautojų norai – vieni trokšta dar pasilepinti vasariška šiluma smėlio paplūdimiuose, kiti – pasigėrėti gamta ar aplankyti istorinius objektus. Į ką verta atsižvelgti svarstant?

1. Pratęskite vasaros sezoną

Atostogos neįsivaizduojamos be šiltos, krištolo skaidrumo jūros. Vis tik Viduržemio jūros regione svečiuotis liepą ar rugpjūtį gali būti nemenkas iššūkis, kadangi oro temperatūros stulpelis neretai pasiekia 40 laipsnių ribą.

„Rudenį šiame regione džiugina ne per karšta, apie 20-25 laipsnių, temperatūra. Tad rudens mėnesiais laikas Graikijos, Italijos, Ispanijos paplūdimiuose bus itin malonus ir gaivus“, – sako I. Aukštuolytė.

Ji pastebi, kad išsiilgusieji pasyvesnio poilsio ir kurortinio gyvenimo, rudenį mielai traukia į Maljorką. Ši sala garsėja išpuoselėta kurortų kultūra ir daugybe paplūdimių, kurių bendras ilgis siekia net 50 km.

2. Mėgaukitės šviežiais skoniais ir vietinėmis gėrybėmis

Keliautojai, kurie išsiilgsta naujų skonių, nepraleidžia galimybės vykti į šalį, garsėjančią kulinarine vietos kultūra. Pietiniuose regionuose maisto kultūra labai turtinga ir įvairi – čia net rudenį rasite daug šviežių jūros gėrybių ir žuvies, šviežios vietinės produkcijos: alyvuogių aliejaus, daržovių, sūrio, duonos. Nauji skoniai tik sustiprina kelionių įspūdžius.

„Jei atostogausite Kalabrijoje, paragaukite kardžuvės, keptos ant žarijų, bei populiarios aštrios tepamos kiaulienos dešros ndujos. Viešint Sakartvele, vertėtų paskanauti vietinių patiekalų su mėsos įdaru – chačiapurių ir chinkalių, o Graikijos virtuvė jums pasiūlys tradicinį patiekalą, pagamintą iš baklažanų, maltos mėsos ir bulvių padažo – mousaką“, – pristato S. Raubienė.

3. Leiskitės į unikalios gamtos paieškas

Keliautojai gamtą vertina dėl jos estetinio grožio, rašoma pranešime spaudai. Nuostabūs saulėlydžiai, kalnų viršūnės ir vandenynų bangos suteikia žmonėms galimybę išvysti ne tik puikų reginį, bet ir atsikratyti įtampos.

„Rudens sezonu pasigrožėti gamta galima Tenerifėje, kuri yra žinoma ne tik dėl nuosaikaus klimato, bet ir dėl unikalių peizažų. Šioje saloje pamatysite vieną iš didžiausių Europos ugnikalnių – Pico del Teide, kuris yra įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. Keliautojus iš viso pasaulio pritraukia aukštos uolos, kylančios iš Atlanto vandenyno – tai yra vienas iš populiariausių salos objektų“, – pasakoja I. Aukštuolytė.

Ieškantieji įkvėpimo ir norintieji pasigrožėti gamta, taip pat renkasi Portugalijai priklausančią Madeiros salą. Kelionių žinovės pastebi, kad nors ji vadinama amžinojo pavasario sala, daugelis į ją vyksta rudenį, kai orai Lietuvoje jau vėsta. Šioje saloje galima rasti visko – nuo skanaus maisto iki didingų kalnų ir vaizdingų vietų nuotraukoms.

4. Atraskite kultūros ir istorijos lobynus

Šalies architektūra dažnai atspindi jos istoriją, kultūrą ir tradicijas. Pastatai, paminklai ir kitos architektūros detalės gali atskleisti įdomių istorijos aspektų, čia galima susipažinti su senovės civilizacijos palikimu, architektūros stiliais ir religiniais objektais.

Ieškantys ne tik pasyvaus poilsio, bet ir siekiantys susipažinti su vietine kultūra ir jos istorija, keliauja į Turkiją ir Graikiją. Atslūgus vasariškiems karščiams ir esant mažesniems turistų srautams, šiose šalyse galima lengviau pamatyti istorinius paminklus, senovės bažnyčias, legendines dievų gyvenimo vietas ir kitas istorines vietas, tapusias pasaulio paveldo simboliais.

„Daugelis pietų Europos regionų gali pasigirti unikaliais architektūriniais pastatais, miesteliais ir senamiesčiais, kuriuos keliautojai vertina dėl jų estetinio grožio ir harmonijos. Čia gausu išskirtinių pilių, bažnyčių, monumentų, vietinių pastatų su išlaikytomis tradicinėmis architektūros formomis“, – kalba I. Aukštuolytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją