1. Kuo rečiau mokėkite banko kortelėmis.

Kad nepavogtų jūsų banko kortelės duomenų, naudokitės „Google Pay“ ar „Apple Pay“ programomis. Šios platformos apsaugos jūsų sąskaitas.

2. Užsiregistruokite savo šalies ambasadoje.

Jei įmanoma, padarykite tai vos atvykę. Ambasados pareigūnai turės jūsų duomenis, tad jei kas nutiktų, susisieks su jumis ar su jūsų giminaičiais. Kiekviena užsienio reikalų ministerija turi interneto svetainę, kurioje surašyti kontaktiniai duomenys.

3. Apdrauskite daiktus.

Visada turėkite omenyje – brangus nešiojamasis kompiuteris, išmanusis telefonas ar filmavimo kamera vilioja vagišius. Taigi prieš kelionę vertėtų apdrausti prietaisus, brangius daiktus. Jei jų neteksite ar įmesite į vandenyną, draudimo kompanija kompensuos žalą.

4. Vertingus daiktus laikykite seife.

Jei abejojate, ar seifas jūsų numeryje patikimas, laikykite vertingus daiktus viešbučio seife. Tik nepamirškite pasiimti išrašo, kad paskui juos atgautumėte. Jei daiktai būtų sugadinti ar dingtų, žalą privalėtų atlyginti viešbutis.

5. Turėkite artimųjų telefono numerius

Išmaniajame telefone išsisaugokite artimųjų ir šalyje esančios jūsų valstybės ambasados telefonus, taip pat savo elektroninį paštą oficialia šalies, kurioje lankotės, kalba. Visą šią informaciją galite nufotografuoti ir išsaugoti kaip telefono ekrano užsklandą – tokiu atveju matysite numerius, net jei telefonas užsirakins.

6. Negerkite alkoholinių gėrimų su nepažįstamais žmonėmis.

Proga susipažinti su žmonėmis, gurkšnojant alkoholinius gėrimus bare, atrodo patraukliai, bet smagiai prasidėjęs vakaras gali baigtis liūdnokai. Mažiausia galinti ištikti blogybė – prarasti pinigai ir asmeniniai daiktai.

7. Valgykite ten, kur valgo vietiniai.

Jei užsienio šalyje nežinote, kur nueiti pavalgyti, pasidairykite gatvės kavinių, kuriose renkasi vietiniai. Na o Azijoje, kur mėgstamas aštrus maistas, paprašykite, kad jums pagamintų ne taip aštriai.
Vaisius, daržoves plaukite su distiliuotu vandeniu, o jei vis tiek nerimaujate, nulupkite.

8. Paklauskite vietos gyventojų apie galimus pavojus.

Išsiaiškinkite, į kokias vietas nepatartina eiti, netgi dieną. Tai padaryti padės vietos gyventojai (arba įvairūs forumai internete) – sužinosite apie įdomius maršrutus ir šalies ypatumus.

9. Renkitės ir elkitės kaip vietiniai.

Vagys labai dėmesingi, jie iš tolo minioje atpažįsta turistą. 100 procentų apsisaugoti neįmanoma, kita vertus, jei būsite panašūs į vietos gyventojus, rizika sumažės. Pavyzdžiui, europiečiai rečiau nei amerikiečiai dėvi šortus.

10. Pasidarykite kelias asmeninių dokumentų kopijas.

Niekur nesineškite asmeninių dokumentų, laikykite juos seife. Pasidarykite kelias kopijas reikiamų dokumentų ir nešiokitės jas.

11. Informuokite bičiulius apie savo planus ir bet kokius jų pakeitimus.

Suplanuokite kelionės maršrutą – kur nakvosite, kokias vietas ketinate aplankyti ir pan. susitarkite su draugais, kad kasdien rašysite el. laiškus ir informuosite apie planų pasikeitimus. Jei nustotumėte siųsti laiškus, draugai paskambintų į policiją ar į ambasadą.

12. Atsiminkite, koks daiktas yra pats nešvariausias viešbučio numeryje.

Ne, ne klozetas. Nešvariausias daiktas – nuotolinis televizoriaus pultelis, taigi užmaukite ant jo plastikinį maišelį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt