Kai renkamės svajonių atostogas, norime jaustis kaip karaliai. Kad aplink mus šokinėtų, jog pildytų visus norus. Matyt, todėl tarp lietuvių toks populiarus poilsis Turkijos „viskas įskaičiuota“ viešbučiuose. Būtent ten ir sukuriama tokia iliuzija, tarsi įžengęs pro tokios įstaigos duris tampi visagalis. Žmonėms tokie dalykai patinka, tą liudija nemažėjantys „viskas įskaičiuota“ paketų pardavimai. Ir aktyvus atostogautojų įsitraukimas specializuotose „Facebook“ grupėse, kur besirenkantys atostogas, diskutuoja apie viešbučius ir jų siūlomas paslaugas bei restoranų meniu.

Tokie žmonės būna labai pikti, jeigu nuvyksta į atsakingai pasirinktą viešbutį ir ten negauna to, ko tikėjosi. Per mažai baseinų, ne tokie gardūs kepsniai arba alkoholis per silpnas. Kiekvienas randa savų trūkumų. Tačiau Turkija yra atskira tema.

Portofinas

Tokia pasakojimo įžanga ne veltui. Nes viskas, ką perskaitysite toliau – visiškai neprimena „viskas įskaičiuota“ poilsio. Švelniai tariant – vieta, kurią aplankiau, yra Turkiją pamėgusių žmonių didžiausias košmaras, nes ten ne tik niekas aplink turistus nešokinėja, bet dar ir pasiunčia velniop.

Tai – Portofinas, mažas pajūrio miestelis Italijos Rivjeroje – viena labiausiai išreklamuotų ir išgirtų šios šalies vietų. Nuo senų laikų, jau bemaž pusę amžiaus, Portofinas linksniuojamas ne tik turizmo versle, bet ir populiariojoje kultūroje. Apie jį kuriami filmai, rašomos knygos, dainuojamos dainos. Pati žinomiausia – dainininkės Dalida „Love in Portofino“ (liet. Meilė Portofine), išleista dar 1959 metais, po to ją perdainavo daugybė kitų atlikėjų, tarp kurių ir Andrea Bocelli.

Automobilių gamintojas „Ferrari“ pagal šį miestelį pavadino savo legendinį sportinį modelį „Ferrari Portofino“. Portofinas yra toks garsus, kad šito miestelio kopijos yra statomos pramogų parkuose visame pasaulyje. Pavyzdžiui, „Universal Orlando“ Floridoje ir „DisneySea“ Tokijuje.

Daugybė garsių kino aktorių, dainininkų, menininkų, verslininkų, sportininkų savo atostogoms renkasi Portofiną: Victorios ir Davido Beckhamų šeima, dainininkės Madonna, Beyonce, Jennifer Lopez, Kylie Minogue, Rihanna, seras Eltonas Johnas, modeliai Naomi Cambell, Kate Moss, režisierius Stevenas Spielbergas, aktoriai Sylvesteras Stalone, Gwyneth Paltrow, Salma Hayek ir dar dešimtys kitų. Net princesė Diana čia atostogavo! Visi šie vardai žmonėms iš viso pasaulio yra tarsi aukščiausios kokybės garantas.

„Jeigu atostogavo jie, vadinasi, ten tikrai gerai“, – galvoja daugelis ir kopijuoja savo numylėtas garsenybes.

Portofinas

Portofinas tikrai labai gražus. Kad tą suprastum, net nereikia domėtis, kas šitą miestelį mėgsta ir kas jame atostogauja. Užtenka pažvelgti į nuotraukas „Google“ paieškoje, jų ten tūkstančiai ir jos visos tikrai labai traukia akį. Žvelgi į tuos vaizdus ir nori atsidurti ten kuo greičiau. Man irgi taip nutiko. Kokius 5 metus vis žiūrėjau, žiūrėjau, svajojau apie Portofiną. Tai koronavirusas sutrukdė, tai dar kažkas. Atidėliojau savo kelionę į šitą miestelį iki šių metų spalio, kol pagaliau pribrendau ir nuvykau.

Pats durnas – sakys tie, kurie akylai seka kelionių pasaulio naujienas. Aš save taip pat laikau tokiu – ne tik rašančiu kelionių temomis, bet ir daug apie tai skaitančiu, tačiau užmaršumas yra labai žmogiškas bruožas. Ėmė ir iškrito iš galvos viso pasaulio žiniasklaidoje, tarp jų ir DELFI portale, šių metų pavasarį – balandžio pabaigoje – paskelbta naujiena, kad mažas Italijos miestelis pradėjo kovą su turistais. Naujienų kanalai „Euronews“ ir „Forbes“ tada paskelbė, kad būtent Portofinas, dūstantis nuo nesuvokiamai didelio atvykėlių kiekio, įvedė asmenukių ribojimą.

Miestelyje ir jo apylinkėse mero nurodymu atsirado specialios „nestoviniavimo“ zonos, kuriose nuo 10:30 iki 18 val. draudžiama per ilgai stovėti ir darytis asmenukes. O jeigu policija užfiksuoja tai darantį asmenį, gali jam skirti baudą iki 270 Eur. Šios griežtos naujos taisyklės galioja iki pat dabar, kol Italijoje vis dar vyksta aktyvusis turizmo sezonas. Tačiau spalio 15 d. „nestoviniavimo“ zonos iki kito pavasario bus atšauktos. Tikima, kad vėlyvą rudenį ir žiemą turistų bus ženkliai mažiau, tad jų drausminti nereikės.

Be abejo, tokios taisyklės neatsiranda iš niekur. Pasirodo, pasibaigus pasaulinei pandemijai, kai žmonės vėl ėmė plūsti į Italiją, Portofinas tapo viena lankomiausių šalies vietų. Skaičiuojama, kad vos 400 pastovių gyventojų turinčiame miestelyje per dieną apsilanko apie 10 tūkst. turistų. Vieni – vienadieniai, užsukantys tik pasidairyti ir pavalgyti, kiti – pasiliekantys nakvoti apartamentuose bei viešbučiuose. Toks skaičius lankytojų yra gerokai per didelis, žmonės tiesiog netelpa. Miestelio gatvės dūsta, kavinėse nėra laisvų vietų, viešbučiai perpildyti, nėra kur statyti automobilio. Daugybė problemų. Apie kurias kartas nuo karto kalba žurnalistai, bet nutyli kelionių agentai.

Portofinas

Kad Portofinas gražiausia bei geriausia atostogų vieta, jums dar ir šiandien pakartotų paketus po Italiją stumdantys vadybininkai. Patys tikriausiai nebuvę šiame miestelyje ir negirdėję, kaip ant turistų rėkia vietiniai gyventojai.

„Nestatyk čia mašinos, asile“, – piktinasi vienas ponas.

„Nefotografuokite mano namų langų“, – skundžiasi kita ponia.

„Nusibodote, važiuokite kitur, ko jums čia?“ – teiraujasi dar viena turistų nekentėja.
Italai, nors ir nemoka gerai kalbėti angliškai, frazes užsieniečių gąsdinimui yra iškalę ir jas vartoja kasdien. Barasi dėl visko, nes trokšta ramybės. Galima juos suprasti, bet dar labiau suprantu tuos, kurie trumpam atvyko į Portofiną. Suviliojo tos gražiosios nuotraukos, garsenybių liaupsės. Pats esu vienas tokių – suviliotųjų.

Rašau šį rašinį, kad perspėčiau visus lietuvius neplanuoti svajonių atostogų Portofine, nes ramybės, romantikos ir karališkos prabangos ten negausite. Miestelis iš tiesų yra perpildytas, jame netelpa visi norintys. Tai matosi akivaizdžiai, net nereikia girdėti gyventojų skundų. Įvesti ribojimus buvo teisinga, to tikrai reikia.

Portofinas

Su turistais stumdysitės miestelio gatvėse, ypač pakrantėje, nuo kurios atsiveria fantastiški vaizdai. Dar labiau su turistais stumdysitės mažyčiame Portofino paplūdimyje Paraggi, kur net ir dabar – baigiantis vasaros atostogų sezonui – nėra laisvos vietos. Žmogus lipa ant žmogaus pačiu nemaloniausiu būdu – kojomis ant galvų. Poilsiautojai pikti, vieni kitus ragina susispausti, negulėti išsiskėtus, neišsidėlioti asmeninių daiktų. Kiekvienas centimetras čia svarbus, nes žiauri realybė – bendrasis miestelio paplūdimys yra viso labo penkių žingsnių.

Visur aplinkui vien tik privatūs paplūdimio klubai, priklausantys brangiems viešbučiams. Nori gulėti nemokamai – gulk ant smėlio, bet plotą turi užsiimti labai anksti ryte. Nes maždaug nuo 9–10 val. ryto nieko nelieka. Tie, kas pavėluoja, stovi, laukia už paplūdimio ribų, kol išeis kiti, jau pasideginę ir pasimaudę. Vos kas nors pakelia užpakalį nuo smėlio, pradeda rinktis daiktus, į tų žmonių vietą supuola 3–4 konkurentai. Aišku, neapsieinama be aršių ginčų.

Va, ir karti realybė jums. Svajojo žmonės apie tobulas atostogas, apie gražius vaizdus, komfortą ir kitas gėrybes, susimokėjo didelius pinigus už kelionę, bet Portofinas visai kitoks nei iš nuotraukų, skleidžiančių ramybę. Tobulai gražus, bet chaotiškai perpildytas. Čia jautiesi visuotiniu priešu. O dar ir labai brangu, bet apie tai – kitame mano pasakojime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)