Susipažinti su Longjyrbienu buvo lengviausia šitos kelionės dalis. Dabar metas vykti ten, dėl ko ir atvažiavome – į mokslininkų ekspediciją. Klaipėdos universiteto mokslininkai laukia mūsų visiškai negyvenamose teritorijose, kur nėra nei namų, nei elektros, nei vandens – absoliučiai nieko.

Privatus laivelis, kuris mus nuplukdys pirmyn ir po kelių dienų atgal, kainuoja daugiau nei 4 tūkst. eurų. Jokių nuolaidų čia nebūna – nenori, neplauki. Niekaip kitaip ten patekti negalima.

Orijaus Gasanovo kelionė Eidembuktoje

Šios dienos maršrutas – Longjyrbienas–Eidembukta. Ten nėra nieko, išskyrus dabar laikinai pastatytas mokslininkų palapines. Jie išsilaipino toje žemėje tam, kad tyrinėtų vietovę.

Išlipę į krantą, keliaujame į palapinių stovyklą, kurioje įsikūrusi visa mokslininkų grupė. Kiekvienas mokslininkas išmano skirtingą sritį, daro ypatingus dalykus, kurių eiliniai žmonės nesupranta.

Ekspedicijos pradžią mokslininkams apkartino ne tik netoliese pasirodžiusi baltoji meška, bet ir vienintelio elektros generatoriaus gedimas. Stovykla, kol neatplaukėme mes, buvo likusi be elektros energijos.

Mokslininkų stovykloje visi turi savo užduotis. Tie, kas lieka stovykloje ir neatlieka tuo metu mokslinių tyrimų, užsiima buitiniais darbais. Vienas iš jų – atnešti vandens, kad būtų gėrimui, sauso maisto davinių užpylimui, nusiplauti veidą. Su kibiriukais einame prie vandens šaltinio. Kaip senais laikais nešame vandenį.

Dabar stoviu mokslininkų virtuvėlėje – papasakosiu, kaip, pavyzdžiui, čia daroma arbata. Atnešamas vanduo, kuris pilamas į specialius indus ir juose yra verdamas. Vien tik užvirti nepakanka – sako, kad kolegos buvo atradę, jog šiame vandenyje yra kažkokia bakterija, todėl, kad ji sunyktų, reikia vandenį pavirti tris minutes ir tada jau galima vartoti. Patariama šioje stovykloje turėti termosą, nes puodelyje arbata atšąla labai greitai.

Mokslininkai giriasi, kad čia valgo labai prabangius patiekalus: makaronai, guliašas, sriuba. Kai paklausiau, kas visa tai gamina, man atnešė pakelius su sausu maistu, kurį reikia užpilti karštu vandeniu. Porcija tikrai soti, skani.

Pavalgius po savęs turi rimtai susitvarkyti, nes virtuvė naudojama ne tik maistui. Mokslininkai čia pasidaro ir savo laboratoriją.

Orijaus Gasanovo kelionė Eidembuktoje

Noriu jums parodyti labai svarbų procesą tiek žmogaus gyvenime, tiek mokslininkų stovykloje – tualetą. Kaip mokslininkai eina atlikti gamtinių reikalų? Pirmiausia, keliaujame prie ginklų kelmo – čia būna sudėti tuo metu nenaudojami ginklai. Imame signalinį šautuvą – jis reikalingas tam, jei savo kelyje pamatysiu mešką.

Tuomet keliaujame šiokį tokį atstumą – tualetas yra už kalvelės. Labai svarbu einant dairytis į visas puses, ar niekur netyko meška. Atėjus, ginklą pasidedame šalia. Tualeto viduje patiestas maišas, į kurį atliekami gamtiniai reikalai. Po savęs maišą supakuoji ir dedi į kitą maišą.

Kita asmeninės higienos tema – dušas ir vonia. Mokslininkai savo stovykloje visą savaitę gyvena be šitų žmogiškų malonumų. Išsimaudyti Arkties vandenyne yra labai šalta – netgi dantis valytis su juo nebūtų gera idėja. Vienintelis dalykas, ką mokslininkai daro – su drėgnomis servetėlėmis prasivalo tam tikras vietas.

Daugiau apie gyvenimą Arktyje žiūrėkite naujausioje „Orijaus kelionės. Ekspedicija Arktyje“ laidoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)