Kelionę pradedu nuo centro, kuris neprimena mums pažįstamų senamiesčių: stovi 1–2 aukštų nameliai, visiškas chaosas gatvėse, nėra šaligatvių. Bet įdomu tokioje vietoje pasivaikščioti, pajausti vietinių žmonių gyvenimą, visur kvepia šviežia duona.

Lietuvoje turime Europos geografinį centrą, o Bucharoje didžiuojamasi, kad tai yra Vidurio Azijos vidurys. Sakoma, jog Bucharoje nepajausite Uzbekistano – pajausite visą Vidurio Aziją. Čia yra labai daug kultūrų, kurios susipina.

Keliaujant po Europą, JAV ar populiariąsias Azijos šalis, labiausiai vargina minios turistų – žmogus lipa ant žmogaus, stumdosi. Tuo metu Uzbekistanas šioje vietoje stipriai atsilieka ir tuo mane džiugina. Šalis dar tik neseniai ėmė pas save kviestis užsieniečius, kurie čia vyksta atsargiai, po truputį, dauguma pasitikrina, ar keliauti saugu, ar miestai pritaikyti turizmui. Jums bandau parodyti, kad taip tikrai yra. Jeigu paskubėsite atvažiuoti, džiaugsitės, jog niekas nesistumdo, o prie gražiausių objektų nėra eilių.

Buchara

Tiesiog neįtikėtina, kiek daug jie turi išlaikę istorinių reliktų, tačiau kartu liūdna žiūrėti, kaip patys gyventojai to grožio nevertina, nėra tvarkos. Manau, su laiku jie ims suprasti, kad visą šitą grožį reikia saugoti.

Noriu parodyti dar vieną labai svarbų miesto objektą – mečetę, pastatytą 1712 m. Čia atėjau ne melstis, o pasigrožėti išskirtine architektūra. Esu apkeliavęs nemažai musulmoniškų kraštų, mačiau daug mečečių, bet nieko panašaus į šitą. Tai yra visiškai unikalus architektūrinis statinys.

Didžiausias išskirtinumas tas, kad čia yra ir medžio elementų – iš jo pastatytos kolonos. Lubos taip pat labai įdomios. Neišpasakytas grožis.

Pasivaikščiokite centrinėmis gatvėmis ir vakare, leidžiantis saulei. Patys vietiniai tai labai rekomenduoja atvykėliams, nes tuo metu miestas pasimato visai kitoje šviesoje. Tiems, kam dieną jis nesukelia daug emocijų, vakare tikrai žmonės Bucharą įsimyli.

Miestas turi jaukumo – nors jis visas cementinis, po jį vaikštai ir jautiesi vietoje bei laiku. Labai gera atmosfera. Jei ryte, dieną man atrodė, kad čia labai mažai žmonių, tai vakare jie išlindo. Gatvės tampa judresnės, gyvesnės.

Daugiau įspūdžių iš Bucharos pamatysite naujausioje „Orijaus kelionės“ laidoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją