Skrisdamas į įvairius kurortinius kraštus dažniausiai jau žinau, kokia publika sėdės lėktuve. Būna daug įsimylėjusių porelių, dažniausiai iki smulkmenų susiderinusių drabužius ir aksesuarus. Būna išsigandusių vyresnio amžiaus žmonių, dažniausiai pirmą kartą keliaujančių kažkur toli. Ir būtinai į pirmąją išvyką leidžiasi nedidelėmis draugų grupelėmis, nes taip drąsiau. Bent vienas iš tų draugų skrenda ne pirmą kartą, todėl visus likusius padrąsina ir pamoko, kaip elgtis oro uostuose.

Atostogų kryptimis visada skrenda jaunos, mielos šeimos. Mamos skrydžio metu rūpinasi vaikais, tėvukai jau būna atsidarę skardinę alaus, lyg ženklą apie prasidėjusį nerūpestingą laiką, kai galima negalvoti apie darbus. Tai klasika, sutikite su manimi. Būna ir išimčių, bet pagrindinis vaizdas – toks pats, kokį aprašiau.

Tik ne skrydyje į Maltą. Į šią salą iš Vilniaus skridau per Rygą, su kompanijos „Airbaltic“ lėktuvais. Pirmajame reise iki Latvijos sostinės nepastebėjau nieko išskirtinio, lyg ir viskas įprasta. Bet antrajame skrydyje, iš Rygos į Maltos sostinę Valetą (Valletta) –nustebau. Tarp keleivių buvo labai daug jaunimo, tiksliau – ypač daug jaunimo ir tokio dar sakyčiau „neapsiplunksnavusio“. Pagalvojau, kad greičiausiai visi pasinaudojo akcija ir pirko bilietus su didele nuolaida. Taip tikriausiai ir buvo, bet nuvykęs į Maltą supratau dar vieną priežastį.

Pasirodo, ši kurortinė valstybė Viduržemio jūroje yra sutverta jaunų ir ypač jaunų žmonių šėlsmui. Tai ne tik nuostabių pakrančių, gerų viešbučių, baseinų, žvejų kaimelių ir skanaus maisto sala. Malta dar ir vakarėlių sostinė, klubų ir barų kraštas. O svarbiausia – naudotis naktinėmis linksmybėmis čia gali net ir nepilnamečiai. 

Didelėmis raidėmis visur pabrėžiama, kai kur net švieslentėse mirksi – alkoholis parduodamas nuo septyniolikos metų.

Jeigu į salą būčiau atvykęs prieš kokius penkerius metus, gal taip stipriai ir nenustebčiau, bet dabar, kai mūsų Lietuvėlėje taip sugriežtėjo įstatymai, kai alkoholio pardavimas buvo apribotas iki 20-ojo piliečių gimtadienio, likau apstulbęs. Akivaizdu, kad Maltos valdančiojoje daugumoje nėra jokio pono panašaus į mūsų sveikatos ministrą Verygą. Gerai tai ar blogai, jau ne man spręsti, palieku tai jūsų pačių verdiktui.

Nepilnamečių vakarėlių rojus

Faktas, kad Malta pritraukia daug nepilnamečių vietos verslininkams labai patinka, todėl jie visomis išgalėmis tuos jaunučius turistus bando pritraukti pas save.

Pradėkime nuo viešbučių, svečių namų ir kitokių įstaigų suteikiančių nakvynę. Jie klientus pas save priima nuo šešiolikos. Galite patikėti? Žinoma, ne visi viešbučiai, bet dauguma jų visai nieko prieš paauglius. Net rengia visokias akcijas norėdami juos prisitraukti pas save. Pavyzdžiui, nakties metu siūlo kambarius kelioms valandoms.

Galima rinktis tikslų valandų skaičių – penkioms, keturioms, trims ar tik valandai. Įsivaizduokime, kad ilgesnis jų skaičius skirtas trumpam poilsiui, nes juk jaunimui daug miegoti ir nereikia. Jie savaime pasikrauna. O štai valandos nakvynė turbūt sugalvota dėl tų, kurie nori trumpų kurortinių romanų. Taip ten neparašyta, bet aš bandau įsivaizduoti, o kam gi dar tos valandos užtektų?

Jaunimo nebaido kainos

Vis tik ne dėl viešbučių į Maltą keliauja jaunimas. Dauguma jų šią salą dievina dėl nedidelio miestelio, kurio pavadinimas Pačevilė (Paceville). Gal tai net ne miestelis, o toks rajonas sukurtas specialiai tiems, kas nori triukšmingo ir audringo poilsio. Ką tai reiškia? Ogi tai, kad toje vietoje veikia keliasdešimt barų ir naktinių klubų. Daugiau nieko nėra, vien tik linksmybių vietos. Viena šalia kitos. Įsivaizduokite Vilniuje esančią Islandijos gatvę, kur baras prie baro. Čia viskas atrodo panašiai, tik mastas žymiai didesnis. Padauginkite iš dešimt, štai jums ir bus Pačevilė.

Įdomioji statistika: 21 proc. visų naktų, kurias turistai praleidžia Maltoje, yra praleidžiamos Pačevilėje. Be to, čia apsilanko ketvirtadalis visų, lankančių Maltą – net 600 tūkstančių žmonių per metus.

Skirtingai nei naktiniuose klubuose Londone, Berlyne ar kitur vakarų Europoje – čia renkasi ypač daug mokyklinio amžiaus jaunuolių. Ir niekas jų iš ten nevaro. Atvirkščiai, mielai priima ir visais būdais bando patraukti. Nuolaidos, akcijos, šviečiančios reklamos, reklama užsiimančios merginos ir vaikinai dalijantys skrajutes.

Visi jie medžioja ne tik pinigingus ponus su auksinėmis grandinėmis ant kaklo, bet ir paauglius. Dar brendimo spuogiukai ant kaktos neužgijo, o štai du vaikinukai iš Didžiosios Britanijos jau gauna lapelį su kvietimu pasižiūrėti striptizo. Oho, stipru – pagalvojau. Vaikinukai nusijuokė, neįdomu jiems striptizas, jie nori alkoholio, to ir atvyko.

Nepilnamečių vakarėlių rojus

Tikriausiai stebint veiksmą iš kosmoso Pačevilė ne tik ryškiai šviečia, bet ir mirkčioja visokiomis spalvomis. Mat visas miestelis prikabinėtas švieslenčių, kuriose pranešama ne tik apie atpigintus gėrimus, bet ir nuolat sukasi niekur kitur nematytas ženklas „17+“. Tai reiškia, kad skystuosius svaigalus galima pirkti, jeigu tau jau sukako septyniolika.

Nesvarbu iš kokios šalies atvykai: lenkas, rusas, britas, vokietis ar lietuvis esi. Nesvarbu, kokie įstatymai galioja tavo valstybėje. Malta yra Malta, ten jų taisyklės. Septyniolikmečiai myli šitą salą ir masiškai atvyksta švęsti gimtadienių, mokyklos vasaros atostogų pradžią ir kitų progų, kokių tik jie prisigalvoja. Tiesa, daugiausiai tai jauni vaikinukai, kiek pastebėjau – jų žymiai daugiau nei merginų.

Įdomu, kad daug barų šiame miestelyje paauglius mato kaip pagrindinius savo klientus, todėl jiems siūlo specialų meniu. „Nekaltybės praradimas“, „Pirmasis kartas“, „Tavo pirmas alkoholis“, „Saldi nuodėmė“ – taip vadinasi gėrimai, kuriuos barmenai siūlo užsisakyti paaugliams. Ir ne tik dėl skambių frazių, bet ir dėl nuolaidų skirtų tik šiems gėrimams.

Gerą valandą praleidau prie vieno populiariausių barų Pačevilėje – „Bellinii“ ir stebėjau, kaip ten vyksta prekyba. Būtent šią vietą pagrinde renkasi jauna publika, tačiau jokio rimto reguliavimo ten nėra.

Jaunos ir ypač jaunos išvaizdos klientai prieina prie barmeno, užsisako, ko geidžia ir netrukus gauna. Galbūt todėl, kad tą vakarą buvo didelės eilės, daug norinčiųjų, bet paso, kur parašytas pirkėjo amžius niekas netikrino. Na, galbūt barmenai geri veidų specialistai, iškart atpažįsta jaunesnius nei septyniolika.

Nepilnamečių vakarėlių rojus

Kai kurie barai rengia jaunuoliams specialius, turbūt galima vadinti „apšilimo” pasiūlymus: nuo 21 val. iki vidurnakčio už maždaug 14 eurų galima neribotai gerti vyną, alų ir kai kuriuos stipriuosius gėrimus.

Ne tik dėl laisvai tekančio alkoholio nepilnamečiai mėgsta Pačevilę. Daugumai jų šis Maltos miestelis yra pirmasis, kur jie neklastodami moksleivių pažymėjimų ir kitų dokumentų gali papulti į tikrus naktinius klubus. T.y. elgtis kaip tikri suaugę. Populiariausi klubai – „Havana“ skirta „hip hopo“ ir „RnB“ muzikos fanams, labai prašmatnus ir didelis „SkyClub“ („house“ stiliaus muzika). Jis populiarus dar ir tuo, kad čia mėgsta rinktis laisvo elgesio merginos iš rytų Europos, taip mane bandė suvilioti šios vietos atstovas, gatvėje medžiojantis klientus. Tiesa, iš kurios tiksliai šalies jos atvykusios nepatikslino.

Klubas „Flashback“ siūlo linksmintis pagal 80-tųjų ir 90-tųjų muziką. Sau tinkamą vietą ras net 60-tųjų ar 70-tųjų muzikos mėgėjai, jiems skirtas klubas „Muddy Waters“. O džiazo gerbėjai privalo apsilankyti „Shadow lounge“ arba „Smooth Jazz“ baruose. Ten, žinoma, ir to pasiutusio jaunimo būna mažiau, galima rasti sau nediduką ramybės kampelį. Įėjimas į didžiąją dalį klubų ir muzikinių barų yra nemokamas. O dirba jie iki pat ryto. Kai kur rašoma: „iki paskutinio kliento“.

Dar viena naktinė pramoga – už 12 eurų galima nusipirkti specialų turistinį klubų turą, kuris supažindins su svarbiausiomis naktinio gyvenimo vietomis. Į šią kainą įeina nemažai gėrimų, tad daug kas ekskursiją užsisako tik dėl to.

Yra ir kita pasilinksminimo vietų kategorija, vadinamieji džentelmenų klubai, arba paprasčiau tariant – striptizas. Kai kurie nuogybių taškai skelbia, kad įleidžia tik asmenis nuo aštuoniolikos metų, bet kelios vietos jokio amžiaus limito nenurodo. Atvirkščiai, bandydami prisivilioti kuo daugiau klientų verslininkai siūlo nuolaidas gėrimams, arba už vieno kainą žada duoti du. Tai labai sudomino jaunų vokiečių vaikinų grupelę, jie pasitarė ir nusprendė eiti vidun.

Tikrai labai gali būti, jog pirmą savo gyvenime nuogą moterį jaunimas iš visos Europos pamato būtent Maltoje. Tiesa, norint sudalyvauti nuogybių programoje, tenka pasitaupyti. Už privatų šokį be liemenėlės teks pakloti 40 eurų, už visiškai nuogos merginos šokį – 70 eurų.

Striptizo Maltoje niekas per daug nesureikšmina, nelaiko šio šokio kažkuo ypatingu ar skandalingu. Galbūt todėl, kad nuo neatmenamų laikų Sent Džulianso (St. Julians) miestelyje, kuriam priskiriama ir Pačevilė, prisimenamas visame pasaulyje žinomas vienas keisčiausių papročių mūsų planetoje – kopimas į stulpą, suteptą riebalais. Šventė kiekvienais metais vyksta vėlyvą rugpjūtį, siekiant pagerbti šventąjį Džulianą. Sako, vaizdelis vertas milijono. Varžosi vietiniai vyrai, moterys, vaikai ir net turistai.

Nepilnamečių vakarėlių rojus

Maltoje jaunimas jaučiasi nevaržomai, nors tam tikrose vietose vis tik reikėtų susivaržyti. Prieš porą metų šios salos valdininkai ėmėsi leisti įstatymus draudžiančius gerti viešoje vietoje: gatvėje, prie parduotuvės ar parke ant suolelio. Kai kuriuose miestuose tai vis dar legalu, vis dėlto, net ir vakarėlių sostinėje Pačevilėje tai buvo uždrausta. Oficialiai skelbiama, kad alkoholio vartojimas viešoje vietoje gali užtraukti 65 eurų baudą. Šis apribojimas skirtas jaunimėliui, kuris norėdamas sutaupyti neina į barus, o tiesiog geria gatvėse. Dabar tokių žymiai mažiau.

Maltojebaisi jaunimo statistika

Vis tik sutikite, eiti pro barus ir matyti juose lėbaujančius paauglius gana keista. Maltoje prie tokio reginio pratinausi kokias tris dienas. Einu štai pro barą, o ten tostus vieni kitiems sako na labai, labai jauni baliauninkai. Vilniuje tokius tuoj pat čiuptų pareigūnai, o ten – viskas normalu. Bet suaugę maltiečiai mane ramino, sakė, kad leisdami jaunuoliams oficialiai gerti – bent jau šiek tiek gali juos sureguliuoti. Nes drausi tu ar ne, jie vis tiek tai darys.

Kaip skelbia dienraštis „Times of Malta“ 2015 metais buvo atlikta plataus masto apklausa, kuri parodė, kad 86 proc. Maltos šešiolikmečių yra vartoję alkoholio, 54 proc. nurodė gėrę per paskutinį mėnesį.
Baisiausia, kad 8 proc. Maltos trylikamečių sakė bent kartą gyvenime buvę girti. Tarp šešiolikmečių šis skaičius siekė 38 proc.

Nepilnamečių vakarėlių rojus

Negana to, kad ragauja dažnai, Maltos moksleiviai ragauja po daug. 47 proc. apklaustų šešiolikmečių sakė bent kartą nurodytą mėnesį išgėrę penkis ar daugiau gėrimų per vieną vakarą. Visi šie skaičiai stipriai viršija ES vidurkius.

Daugiau nei keturi iš penkių 14-15 metų amžiaus paauglių Maltoje sako, kad čia „labai lengva“ gauti alkoholio.

Be to, būtent Maltos nepilnamečiai, daugiau nei bet kurios kitos Europos šalies, paminėjo stipriuosius alkoholinius gėrimus kaip savo mėgstamiausius.

Nors geriančio jaunimo tikrai labai daug, vis tik į bėdas su policija jie papuola palyginti retai.

Pagrindiniai konfliktų sukėlėjai – vyresni nei 25 metų amžiaus turistai, daugiausiai iš Didžiosios Britanijos, Vokietijos ir Italijos.

Statistika rodo, kad nusikalstamumas Pačevilėje mažėja. 2012 metais buvo užfiksuoti 3000 atvejų, o 2017 metais – jau tik 1800. Tam įtakos galimai turėjo tai, kad ten ėmė patruliuoti daug policijos. Sako, darbo dienomis ten marširuoja apie 20, savaitgaliais – 30 pareigūnų. Pagrindinis jų dėmesys – iš visos Europos čia atvykusiems paaugliams. Jeigu reikia, per daug išgėrusius net palydi iki nakvynės vietos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)