Palangos verslininkai daro viską, kad pritrauktų klientų ir uždirbtų pinigų. Jie ieško „kabliukų“, investuoja į naujoves. Ne viskas pasiteisina, tačiau kartais naujiena tampa pačia tikriausia sensacija. Taip nutiko ir šį kartą.

„Kavinės klientams – nemokamai. Žmonių iš gatvės nepriimame“, – perspėja kavinės „Ave Medica“ barmenė-administratorė Živilė. Tai mažai kam žinoma maitinimo įstaiga Palangoje veikianti tokio paties pavadinimo privačioje klinikoje „Ave Medica“ Gintaro gatvėje. Iki šiol dažniausiai į kavinę užsukdavo klinikos pacientai, arba jai priklausančių apartamentų svečiai, tačiau jau kelias savaites šioje vietoje neįprastas sujudimas. Palangoje iš lūpų į lūpas sklinda kalbos apie tai, kad čia galima pamatyti ir net paliesti japoniškų technologijų stebuklą – robotizuotą, išmanųjį tualetą. Lygiai tokį patį, kokius japonai turi savo namuose, biuruose, viešojo maitinimo įstaigose. Tačiau Lietuvoje – tai daugumai neregėtas dalykas. Tarsi atkeliavęs iš kitos planetos.

„Jis daug didesnis nei mūsų tualetai ir patogesnis“, – pasinaudojusi tualetu džiaugiasi Vida iš Panevėžio, ji pirmą kartą gyvenimą pamatė tokį aparatą ir jaučiasi dėl to labai laiminga. „Net nežinojau, kad tokių būna, labai norėčiau savo namuose, bet įdomu, kiek jis elektros ima“, – svarsto sužavėta moteris.

„Labai geras daiktas. Iki šiol tik filmuose teko matyti, nežinojau, kad Lietuvoje galima jų rasti. Tikrai nustebino, draugams nupaveikslavau, būtinai parodysiu“, – modernųjį tualetą giria Laimonas iš Šilalės rajono.

„Nemokėjau naudotis, šiek tiek baisu buvo. Todėl ir užtrukau ten“, – teisinasi kaunietis Arūnas. „Tikrai įdomu, bet namuose daug vargo su tokiu. Jeigu norėsis dar pasinaudoti – sugrįšiu čia, pas save tokio tikrai neįrenginėsime“, – sako vyras.

Japoniški išmanieji tualetai, kai prie jų prieina žmogus – pasisveikina. Pasikelia unitazo dangtis, įsižiebia švieselė jo viduje. Ant jo atsisėdus žmogus pajunta malonią šilumą, mat tokių tualetų dangčiai yra šildomi. Tai itin malonu šaltuoju metų sezonu, tačiau džiugina ir vasarą. Atlikus reikalus toks unitazas apiplauna vartotojo genitalijas bei išangę. Tai vyksta vandens pagalba, tačiau vartotojas gali pasinaudoti muilu ar higieniniais prausikliais. Tualete Palangoje tokių nėra, tad teks pasitenkinti tik vandeniu. Jeigu yra noro – galima papildomai pasinaudoti tualetiniu popieriumi apsisausinti. Tačiau išmanieji tualetai siūlo ir vėdinimo procedūrą – sėdint ant unitazo iš vidaus ima pūsti malonus vėjelis. Tokius tualetus namuose turintys japonai man yra pasakoję, kad vieno apipūtimo dažniausiai nepakanka, todėl jie rekomenduoja šią procedūrą pakartoti bent du kartus, kad pasinaudojus tualetu liktumėte visai sausi.

Kavinės „Ave Medica“ barmenė-administratorė Živilė pasakoja, kad daug žmonių sutrinka pamatę išmanųjį aparatą ir ateina prašyti pagalbos. „Natūralu, kad nustemba. Juk Lietuvoje tokių dalykų nėra, todėl žmonės bijo sugadinti mūsų aparatą. Jie klausia, kaip ir ką spausti, kad viskas būtų gerai. Dažniausias klausimas – kaip nusileidžia vanduo, nes įprasto nuleidimo mygtuko ant jo nėra“, – pasakoja barmenė-administratorė. Ir paaiškina, kad nuleidimas vyksta švelniai tualetą palietus koja. Iš dešinės klozeto pusės yra jutiklis, kuris fiksuoja prisilietimus.

Kad kiltų mažiau klausimų ir problemų kavinės administracija prie japoniško tualeto priklijavo trumpą instrukciją: „Du kartus koja palieskite dešinį klozeto šoną: norėdami nuleisti vandenį arba pakelti klozeto dangtį“. Tačiau ne visi klientai supranta šį tekstą.

Toks klozetas šioje kavinėje tik vienas, o susidomėjimas juo tikrai labai didelis. Kiekvienas naudotojas, jeigu eina į tualetą pirmą kartą – jame užtrunka. Pirmiausia dauguma aparatą puola fotografuoti ir tik tada juo naudojasi pagal paskirtį. Gamtinių reikalų atlikimo laikas ant išmaniojo įrenginio taip pat trunka ilgiau, nes dauguma vartotojų nori pabandyti bent vieną jo funkciją, o tai – papildomas laikas.
Todėl labai dažnai prie išskirtinio tualeto susidaro eilės.

Dėka išskirtinio tualeto žmonės atranda ir „Ave Medica“ kavinę. Norėdami pasinaudoti technologiniu stebuklu poilsiautojai užsisako gėrimų ir patiekalų. Čia galite paragauti šios kavinės barmenų ruošto obuolių arba apelsinų skonio limonado, už 2,5 Eur. Daug žmonių šioje kavinėje renkasi varškės apkepą su trintomis uogomis bei grietine – jo kaina 5,50 Eur. Jeigu norite apsisukti visai pigiai – rekomenduoju paragauti „ryto košės“ už 4,50 Eur.

Tiesa, yra ir dar viena opcija, kaip mėgautis japoniškomis technologijomis. Barmenė-administratorė Živilė atskleidė, kad kai kurie klinikos apartamentai turi tokius pačius unitazus. Tai reiškia, kad svečiai jais gali naudotis visą laiką, kol atostogauja Palangoje tiesiog savo kambaryje. Kaip nurodoma svetainėje Booking.com – kitą savaitę nakvynė dviem asmenims vienai parai čia kainuoja 77 Eur. Tačiau užsisakant apartamentus reikėtų prirašyti pastabą, kad pageidaujate kambario su išmaniuoju tualetu. Esant galimybei administratorė atsižvelgia į svečių norus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją