Aktyviai dalyvauju keliones mėgstančių lietuvių grupėse socialiniuose tinkluose – ten nuo spalio vidurio ėmė rastis protu nesuvokiami itin pigūs kelialapiai į Egiptą. Savomis akimis mačiau pasiūlymą savaitę su „viskas įskaičiuota“ maitinimu atostogauti vos už 180, 200, 220, 240 Eur. Kai kelis pirmus kartus pamačiau tokias sumas, pagalvojau, kad čia kokia nors sukčių apgaulė, net paskambinau savo pažįstamiems, dirbantiems didžiausiose Lietuvoje kelionių agentūrose, o šie patvirtino – taip, kelialapiai į Egiptą atpiginti maksimaliai, nes žmonės bijo ten skristi.

„Net ir atpiginus nesusirenka pilni lėktuvai, mažiname reisus“, – komentavo vienos iš agentūrų darbuotojas.

Po to, kai spalio 7 dieną Gazos teroristai negailestingai įsiveržė į Izraelio teritoriją ir užpuolė civilius Izraelio gyventojus, juos žudė ir paėmė įkaitais, o tada gindamasis Izraelis ėmė bombarduoti Gazos ruožą bei ten išsimėčiusias islamistinės grupuotės „Hamas“ slėptuves, stipriai kraujuoti ėmė Lietuvos kelionių organizatorių žiemos sezono planai.

Tarp atostogų ištroškusių lietuvių ėmė sklisti įvairios kalbos apie tai, kad Egipte dabar nesaugu, jog Egiptas yra Izraelio ir Gazos ruožo kaimynystėje, todėl, anot kai kurių atsargiųjų keliautojų, yra rizikos, kad ant kurio nors viešbučio „netyčia“ nukris sprogmuo ar kad kariai puls pačius viešbučius. Žmonių fantazija beribė, bet juos galima suprasti, kai tokias baisybes rodo žinių laidos.

Būtent tokių komentarų sulaukiau, kai pigiais Egipto kelialapiais pasidalinau socialiniuose tinkluose. Man tai buvo atradimas, todėl pagalvojau, kad ir kitiems žmonėms bus nuostabos, gal jie norės jais pasinaudoti. Ne visai taip. Įprastai žmonės nudžiunga dėl geros kainos, griebia tokius pasiūlymus ilgai negalvodami. Tik ne šį kartą.

Dešimtys žmonių ėmė rašyti savo įžvalgas: „ten nesaugu“, „nė už dyką neskrisčiau“, „gal dar į Izraelį ką nors pigaus turite?“ Žmonės akivaizdžiai bijo, o kai bijo, net ir gera kaina jų nevilioja.

„Imčiau už tokią sumą bilietus į Tenerifę arba į Gran Kanariją“, – komentavo Ignas, pigiai keliauti geidžiantis vyrukas iš Vilniaus.

Anot vienoje iš kelionių agentūrų dirbančios ir mane apie susidariusią situaciją pakonsultuoti sutikusios specialistės, visų pirma, kelionių į Egiptą išsigando šeimos su mažais vaikais. O būtent jos daug metų būdavo pagrindiniai klientai. Taip pat keliones ėmė atšaukinėti arba keisti jas kitomis kryptimis vyresnio amžiaus senjorai, kurie seka žinias, domisi tuo, kas vyksta Gazoje, ir baiminasi, kad konfliktas arabų pasaulyje gali išplisti.

Matydamos, kas čia dabar vyksta, didžiosios Lietuvos kelionių organizavimo agentūros priėmė sprendimą sumažinti į Egipto kurortus skrendančių lėktuvų kiekį. Bet net ir to pasirodė per mažai. Skrydžių mažiau, tačiau jie vis tiek neužsipildo. Ką daryti tokiu atveju? Juk pakvipo žvėriškai dideliais nuostoliais.

Agentūros nusprendė griebtis paskutinio šiaudo ir paskatinti lietuvius rinktis Egiptą taikydamos tokioms kelionėms protu nesuvokiamas kainas. Per pastarąsias dvi savaites įvairiuose internete aktyviai veikiančiuose, keliones parduodančiuose puslapiuose buvo galima rasti mano jau minėtų, rinkos kainų neatitinkančių pasiūlymų. Tokiais laikais, kai vieną kartą pavalgyti viename iš geresniųjų Vilniaus restoranų kainuoja 50 ir 60 Eur, keliones į Egiptą jie siūlo už 180 Eur. Kaip taip gali būti?

Įjunkite logiką, ponai, kaip gali du skrydžiai lėktuvu (pirmyn į Egiptą ir atgal į Lietuvą), vietinis transportas (autobusas iš oro uosto iki viešbučio ir po to atgal), taip pat ir pats viešbutis su maitinimu „viskas įskaičiuota“, o tai reiškia tris kartus per parą, septynias dienas per savaitę, kainuoti 180–200, na, gerai, 250 Eur (tokių pasiūlymų daugiau)?

Neįmanomas dalykas, net jeigu tame Egipte poilsiautojus maitintų vien pigiausiomis bandelėmis, o apnakvindintų palapinėse, kurių visą savaitę niekas netvarkytų. Vis tiek atrodo, kad neapsimoka. Negali juk būti tokių kainų. Bet jos yra, juodu ant balto parašyta ne vienoje keliones parduodančioje svetainėje.

Visgi kelionių organizatoriams nėra kitos išeitis. Jie iš anksto užsakė kambarius Egipto viešbučiuose, jie iš anksto investavo pinigus. Jie užsakė lėktuvus, kuriais taip ar taip dalis žmonių skris, tie, kuriems dzin pavojai, dzin kalbos apie karą. Jie nusipirko savo kelialapius kur kas anksčiau, dar kokį balandį, ir labai laukė šito laiko, kai galės nuvykti į savo numylėtą Egiptą.

Kelionių organizatoriai nemalonioje padėtyje. Keliones vykdyti reikia, bet siųsti ten tuščius lėktuvus, laikyti tuščius kambarius – nei šis, nei tas. Nusprendė, kad parduos bent jau už centus, bent lėktuvus pripildys, kurie šiaip ar taip skrenda. Kad nebūtų tušti, liūdnai atrodantys, ir kambarius taip pat užpildys, vis tiek juos jau buvo rezervavę lietuviams, pažadėjo viešbučiams srautus poilsiautojų iš mūsų šalies. Situacija tikrai neeilinė, naudinga klientams, tik vienintelis dalykas – reikia nebijoti skristi iki Egipto.

Geriau organizuoti keliones už labai pigiai nei visai nieko nedaryti. Juk gal nuskris turistai, išleis ten papildomus pinigus, užsisakys ekskursijas ir panašiai. Dar vienas būdas, kaip vėliau uždirba kelionių agentūros – ten, į Egiptą, nuskridę poilsiautojai pamato, kokį prastą viešbutį už tą nedidelį mokestį gavo, kokį prastą maistą ten gauna, tada jie skambina kelionių organizatoriaus atstovui, prašo primokėti, kad tik galėtų pakeisti viešbutį. Tai irgi verslo tokioje situacijoje dalis. Viešbučius keisti visi turi teisę, bet taip, teks prisimokėti.

Svarbu paminėti, kad Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija kelionių į Egiptą dar nedraudžia. Tačiau savo tinklapyje keliautojams jau pateikia perspėjimus ir rekomendacijas, susijusias su šia kryptimi. Rekomenduojama nevykti į pasienio su Izraeliu teritorijas. Poilsiaujantiems Šarm aš Šeiche rekomenduojama savarankiškai nepalikti viešbučių teritorijos. Piliečiai raginami būti dėmesingais ir dėl greitai besikeičiančios situacijos nuolat sekti naujausią informaciją.

Rekomenduojama nevykti į Šiaurės Sinajaus provinciją, kur dėl kriminalinių ir teroristinių grupuočių veiklos saugumo padėtis yra ypač sudėtinga, taip pat į Vakarų (Libijos) dykumą bei Sivos oazę, susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Pietų Sinajaus provinciją, išskyrus kurortus provincijos pietuose. Rekomenduojama kol kas riboti veiklas, ypač savarankiškas išvykas už viešbučių, SPA ar miestų centrų ribų, esančių Pietų Sinajaus pusiasalyje. Atkreipiamas dėmesys, jog išlieka padidinta rizika civilinei aviacijai, rašoma oficialiame mūsų Užsienio reikalų ministerijos puslapyje.

Suradau kelis poilsiautojus, kurie šią savaitę išvyko atostogauti į lietuvių itin mėgstamą Hurgados kurortą Egipte. Darius ir Eglė, pora iš Klaipėdos, susiviliojo kelionių pasiūlymu už 240 Eur (vienam asmeniui).

„Apie baimes per daug negalvojame, juk ir Lietuva nėra pačioje saugiausioje pasaulio pusėje, šalia mūsų Rusija, Baltarusija, Ukraina, todėl daug kam ir pas mus atrodo nesaugu“, – sako Darius, kuris nei akimirkai nesuabejojo, kad reikia pasinaudoti pigiuoju pasiūlymu.

Tuo metu jis pripažįsta, kad jo merginos tėvams šis poros sumanymas sukėlė klausimų ir pykčių: „Tėvai tikrai nebuvo patenkinti, klausė, ar negalime atidėti kelionės, rekomendavo skristi kur nors kitur, bet už tokius pinigus, ten, kur šilta, neįmanoma rasti panašios kainos.“

Simona, kuri jau kelias dienas atostogauja Egipte, sutiko man papasakoti, kokia situacija tos šalies viešbučiuose ir aplink juos. Tiesą sakant, Simona nusijuokė, kai paklausiau, ar jaučiasi koks nors karo pavojus, kokie nors neramumai, ar apie tai kas nors kalba.

„Viskas labai gerai, Lietuvoje daugiau apie tai kalbama negu čia, darbuotojams viešbučiai uždraudė kalbėti karo tema, niekas nieko nenori komentuoti. Bet viešbučiuose tikrai jaučiasi, kad poilsiautojų mažiau. Ir pati, kai organizavau draugų kompaniją, tą pajaučiau, kelios draugės iš karto pasakė, jog į Egiptą dabartiniu laiku nė už ką neskris. Pačios kaltos, kol kas mums čia labai gerai“, – sako kirpėja Klaipėdoje dirbanti Simona.

Kelionę į saulėtą Raudonosios jūros šalį mergina pirko už 300 Eur: „Susiviliojau tuo variantu už 180 Eur, bet kol prisiruošiau pirkti, jo jau nebuvo. Paėmiau tą, koks buvo pigiausias.“

Tiesa, reikia pastebėti, kad pigiųjų bilietų tendencija jau kiek stoja. Na, jų vis dar yra, bet variantų mažėja, o ir kaina šiek tiek paaugo. Šį sekmadienį (lapkričio 19 d.) ieškojau pačių pigiausių kelialapių ir pigesnių nei 200 Eur neradau. Dauguma variantų siekia apie 300 Eur – vis tiek labai pigu, tačiau jau brangiau nei buvo.

Mane konsultavę kelionių pardavimų asai išduoda, kad pigių variantų dar bus ir ne vieną kartą, tačiau jie dažniausiai pasirodo likus kelioms dienoms prieš skrydį, kitaip sakant, paskutinės minutės variantai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)