Butanas man labiausiai patinka tuo, kad iš čia apsistojusių žmonių galime daug ko išmokti: pavyzdžiui, pusės daiktų, kuriuos turime savo namuose, mums tikrai nereikia – galima viską išmesti ir gyventi su visišku minimumu. Būtent daugiau apie tokį gyvenimo būdą papasakos dabar čia gyvenantys lietuviai Virginija ir Audrius.

„Dauguma čia apsistoja su savo nameliais ant ratų, – sako Audrius. – Šiaip tai yra tiesiog eilinė stovėjimo aikštelė, bet ji labai patogi, nes šalia yra didelis miestas Malaga, taip pat pajūris, kelias. Aikštelė lygi, asfaltuota, yra bariukų, kavinukių. Viskas, ko reikia.“

Virginija ir Audrius gyvena namelyje ant ratų

Anot Audriaus, dažniausiai čia matomi atvykėliai iš Maroko, taip pat lietuviai, latviai, lenkai, o daugiausia yra vokiečių.

Ant poros namelio ant ratų parašyta „InPost“. Pasirodo, būtent durys su šiuo užrašu buvo panaudotos iš pašto autobusiuko Lenkijoje, o pati transporto priemonė anksčiau buvo naudota greitosios pagalbos.

„Iš Lietuvos kone tiesiogiai važiavome link Ispanijos – iškeliavome praėjusių metų spalio pradžioje. Buvome trumpam grįžę namo. O Ispanijoje ratais kvadratais visur keliaujame – buvome ir Pietuose, ir Tarifoje, ir persikėlėme į Afriką“, – vardija Audrius.

„Toks gyvenimo būdas yra visiškai apie paprastumą, daiktų turime tiek, kiek reikia šiai dienai. Nieko nekaupi. Mes išsikraustėme iš namų ir neturime gyvenamojo būsto Lietuvoje. Viskas, ko mums reikia, yra čia“, – tikina Virginija.

Savo gyvenimo būdą Audrius ir Virginija vadina romantika bei laisve. Jiems patinka nuo nieko nepriklausyti. Kol visa Europa skundžiasi pabrangusia elektra, porai tai nerūpi, nes elektrą jiems pagamina nuosavos saulės baterijos, įrengtos ant autobusiuko.

„Pas mus praktiškai yra visiškai autonomija. Tik dyzelio reikia užsipilti, kad galėtume važiuoti. Paskutinį kartą tą darėme maždaug prieš mėnesį, nors, aišku, čia ir telpa beveik 100 litrų“, – aiškina Audrius.

Paklausti, kiek per mėnesį atsieina toks gyvenimas namelyje ant ratų, Virginija ir Audrius svarsto, kad viskas priklauso nuo poreikių.

„Daugiausia išleidžiame maistui, priklauso, kaip dažnai einame į kavines. O maisto produktai kaip ir Lietuvoje – kainos beveik tokios pačios, kai kurie dalykai net pigesni. Vidurkis galėtų būti abiem apie 500 eurų mėnesiui“, – išskiria Audrius.

Virginija ir Audrius gyvena namelyje ant ratų

Noriu jums parodyti, kaip autobusiuke gyvena lietuviai. Atidarius galines duris, pamatome dvivietį miegamąjį.

„Lovos dydis yra 150x185 cm, vaikai čia jau netilptų, bet ateičiai jiems esu paruošęs projektą su nuleidžiamu stalu“, – kalba Audrius.

„Virtuvėje turime šaltkrepšį, bet, kadangi nevalgome greitai gendančių produktų, labiau jį naudojame kaip daiktadėžę. Čia įmanoma pasigaminti normalaus maisto – dažnai verdu troškinius, bandau ispaniškus patiekalus. Maisto kvapas viduje neįsigeria, nes turime ventiliatorių, todėl galima gaminti uždarius duris“, – sako Virginija.

Vidurinėje namelio ant ratų dalyje yra kitas labai svarbus objektas – tualetas.

„Tai yra paprastas biotualetas su dviem keičiamomis kasetėmis – dviem žmonėms su jomis pilnai galima gyventi dvi savaites niekur neišeinant“, – aiškina Audrius.

Virginija ir Audrius gyvena namelyje ant ratų

Aš galiu paliudyti, kad čia tikrai nėra jokio kvapo, neatrodo, jog sėdėčiau šalia tualeto. Kaip viskas vyksta? Tualetas neturi durų, tiesiog pakabintas tualetinis popierius.

„Dažniausiai būna taip, kad, jei vienas eina į tualetą, kitas išeina pasivaikščioti. Arba, sėdint priekyje, nelabai irgi matosi kas nors, – kalba Audrius. – Taip pat turime lauko dušą. Kadangi skubėjome išvažiuoti, nebespėjome jo įrengti viduje. Todėl dabar turime žarną, kurią pajungiame į bendrą baką ir maudomės taip pat, kaip namie, tik tiek, jog lauke.

Neturime ir skalbimo mašinos, bet daugumoje Europos valstybių, kartu ir Ispanijoje, tai nėra problema. Vien Malagoje yra koks 50 viešų skalbimo vietų, kur ateini, viskas kvepia, yra Wi-Fi. Už 10 eurų gali išsiskalbti apie 15 kg drabužių.“

Šita pora man įrodė, kad tikrai įmanoma ir gyventi, ir keliauti tokioje nedidelėje erdvėje. Čia absoliučiai nieko netrūksta, o, jeigu trūksta, jie tiesiog randa būdų, kaip to gauti.

Daugiau įspūdžių iš Malagos žiūrėkite naujausioje „Orijaus kelionės“ laidoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)