„Sveikinamės iš Longjyrbieno – šiauriausio pasaulyje miesto. Jis yra Svalbardo salyno žvaigždė. O mes čia esame tam, kad nufilmuotume laidas apie įdomią ir labai keistą vietą“, – sako Orijus.

Kol Lietuvoje kaitina aukštesnė nei 30 laipsnių šiluma, šiauriausioje pasaulio gyvenvietėje yra gerokai vėsiau – ten šiuo metu vos penki laipsniai aukščiau nulio.

„Vieta, sakyčiau, atrodo nenuspėjama. Oras keičiasi kas penkias minutes, darbo sąlygos gal kiek sudėtingesnės. Bet šiaip įspūdžiai tikrai vau, kur nueisi, matosi skirtingas vaizdas“, – kalba Žygimantas.

„Žygimantas yra toks bebaimis, labai drąsus, o aš visko bijau. Pavyzdžiui, šiuo metu aš aplink vis dairausi ne veltui, nes čia yra svarbus dalykas – tave bet kurioje vietoje ir bet kuriuo metu gali užpulti baltoji meška. Tad žiūriu, ar jų niekur nėra.

Vietiniai žmonės turi šautuvus, su kuriais, esant reikalui, šautų, o mes neturime nieko. Vaikštinėjame tariamai saugiose gatvėse, kur meškų nematėme ir, tikiuosi, nepamatysime. Sako, kad mešką išvysti yra ir įdomu, ir žiauriai pavojinga“, – pasakoja O. Gasanovas.

Orijus Gasanovas Svalbardo salyne

Anot Žygimanto, patys vietiniai žmonėms linki geriau meškos jau nesutikti.

„Yra tokių, kurie matė mešką. Pavyzdžiui, už mūsų yra kalnas, kur prieš kelerius metus dvi merginos nusprendė pasekti baltąją mešką bei ją nufotografuoti. Meška pamatė, kad ją seka, ir nutarė pati ateiti pas tas merginas. Viena iš jų šiuo metu yra palaidota, o kita – neįgali“, – atskleidžia Orijus.

Pasirodo, kad šioje vietoje yra ir nemažai turistų. Ypač šiuo metu, kai klimatas ne toks atšiaurus, kaip būna nuo spalio mėnesio.

„Spalį čia prasideda poliarinė naktis, tad būna daug sniego, ledo, šalčio ir tamsos. O mes pirmą kartą išgyvename įdomų dalyką – esame poliarinėje dienoje, kas reiškia, kad niekada netemsta – yra nesibaigianti diena. Kaip tik nufilmavome vietinių žmonių būstus, kur jie rodo, kaip dengiasi nuo šviesos, nes kitaip yra neįmanoma miegoti“, – kalba Orijus.

Visgi filmavimu besirūpinantis Žygimantas džiaugiasi, kad tam sąlygos čia yra puikios.

„Niekur nereikia skubėti. Įprastai būname suvaržyti laiko, nes pradeda temti, o čia galime ramiai vaikštinėti“, – šypsosi jis.

„Kad atėjo vakaras, galima suprasti ir iš vietinių gyventojų. Čia yra liūdnas dalykas – klesti alkoholizmas. Vakarais visi renkasi į barus, kur stipriai vartoja alkoholinius gėrimus“, – priduria O. Gasanovas.

Orijus Gasanovas Svalbardo salyne

Jau rugsėjį startuos naujas laidos „Orijaus kelionės“ sezonas. Būtent vaizdai iš šios vietovės ir bus pirmieji, kuriuos galės išvysti žiūrovai.

„Žiūrovai galės pamatyti keturias specialias laidas iš ekspedicijos po šį kraštą. Tai, ką filmuojame šiame mieste, yra tik visko pradžia. Netrukus išplauksime į ekspediciją su Klaipėdos universiteto mokslininkais, kurie jau yra įsikūrę vienoje labai atšiaurioje negyvenamoje vietoje. Mes su jais bendravome palydoviniu ryšiu, nes ten nėra normalaus mobilaus ryšio, interneto.

Ten taip pat dabar nėra elektros, nes neveikia generatorius, tad atliksime ir gelbėjimo misiją – plukdysime jiems elektros generatorių. Aš pats šiaip plaukti labai bijau, nes visi grasina, jog Arkties jūroje laukia itin didelis banguotumas, vėjas, gali lyti.

Bet dabar dar mėgaujamės šituo nuostabiu ir labai keistu miestu. Tai tikrai yra pats keisčiausias miestas, kokiame man teko kada nors būti“, – tikina Orijus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją