Johanesburgas laikomas ypatingai nesaugiu miestu, kurio nelanko turistai ir kurio daugumoje rajonų, įskaitant ir miesto centrą, nepatariama vaikščioti net dieną, o važiuojant pro juos rekomenduojama uždaryti automobilio langus ir užrakinti dureles.


Vidury dienos miesto gatvėmis vaikštantį žurnalistą ir operatorių užkalbino PAR gyvenantis užsienietis. Jis lietuvius įspėjo, kad šiose gatvėse nėra saugu: „Tai yra pagrindinė gatvė, bet čia jums labai pavojinga. Kvieskite taksi ir dinkite iš čia.“



Sunku patikėti, kad beveik 5 milijonus gyventojų turintis miestas prieš 130 metų net neegzistavo. Visa ši teritorija tebuvo dulkėta kelių genčių gyvenvietė. Viskas pasikeitė, kai šalia Johanesburgo atrado didžiulius klodus deimantų ir aukso. Vitvatersrando aukso karštinė paskatino Johanesburgo įkūrimą – dabar šis miestas yra ne tik svarbiausias Afrikos, bet ir vienas svarbiausių viso pasaulio finansų centrų.



Ponte City dangoraižis

Vis dėlto dėl didelio mentalitetų ir socialinės padėties skirtumo, dėl siaubingo istorinio susiskaldymo tarp baltųjų ir juodųjų populiacijų, šalis yra laikoma viena nesaugiausių pasaulyje. Joje yra tam tikros nerašytos saugumo taisyklės, kurių turi laikytis kiekvienas vaikštantis ta žeme, idant netaptų smurto auka. 







Vienas iš rasinio susiskaldymo simbolių yra prabangus „Ponte City“ daugiabutis išdygęs Johanesburge, Hilbrou rajone. 1975 metais jame galėjo apsigyventi tik turtingi baltaodžiai.

Sprendimas atsijoti klientus pagal rasę ir piniginės storį smogė antru galu, kai pastato kaimynystėje ėmė augti nusikalstamumas. Gyventojai išsikraustė, o „Ponte City“ tapo vertikaliu šiukšlynu, kurio vidiniame kieme šiukšlių krūva vienu metu buvo pakilusi iki penktojo pastato aukšto. 


Pietų Afrikos Respublikoje keliavęs Orijus Gasanovas apsilankė aukščiausiame dangoraižyje visame žemyne, kurį šiandien užėmę juodaodžiai. Nepaisydamas prastos gyvenvietės reputacijos, žurnalistas išdrįso įeiti į jo vidų ir pamatyti, kas gi šiandien dedasi jo viduje. 



Naujoje laidoje „Orijaus kelionės“ iš arti pamatysite, kaip atrodo pavojingo rajono gyvenimas ir ką privaloma padaryti, jei norite ten nuvykti.

„Orijaus kelionės“ – laida, kurios metu žiūrovai drauge charizmatiškuoju Orijumi Gasanovu leisis į pačias spalvingiausias keliones užsienyje ir Lietuvoje, dalinsis patarimais ir keliautojams naudinga informacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)