Ne veltui berlyniečiai savo miestą vadina pačiu laisviausiu Europoje. Matyt, viena iš tų taisyklių, kurios čia visi laikosi – negalvoti, ką apie tave, tavo išvaizdą ar tavo veiksmus pasakys kiti, todėl jie nuolat visus nustebina.

Štai pavyzdys – Berlyne tikrai niekas neprieštarauja, jog kapinės yra šventa vieta ir kad jose privalo išlikti rimtis bei pagarba palaidotiems. Bet jie sako, kad kapines galima panaudoti ir kitam šventam dalykui – sodininkystei. O kodėl ne? Mirusiųjų mieste įnešti šiek tiek naujos gyvybės, su labai gražia mintimi, kad visų čia palaidotų laukia atgimimas.

Stovint šiose kapinėse skaičiavau bites, žiūrėjau į aplink augančius krapus, ir apėmė toks jausmas, tarsi būčiau atsidūręs savo senelio sode šalia Vilniaus. O juk stoviu pačiame Berlyno centre!

Milka rajonas yra pirmasis, kuris nusprendė kapinėse sukurti tikrą sodą. Aplinkui esančių daugiabučių gyventojai ėmė verkšlenti: sako, mums reikia žemės, mes norime pasisodinti vaisių, daržovių, prieskonių. Ir miesto valdžia jiems leido. Sako, naudokite, po langais turite kapines. Kapinėse daugybė žemės, erdvės, o jūs čia galite tą erdvę panaudoti, kaip sugalvosite.

Kapuose ramu, tylu, tikrai daug žemės, kodėl gi nepasisodinus to, ką suvalgyti galėtų visa šeima? Ir jie ėmė sodinti. Taip po truputį kapinės tapo bendro naudojimo parku, o vėliau – sodu.

Šios kapinės ilgai buvo niūrios ir beveik nelankomos, tačiau kai čia atsirado sodas – jos tapo itin patrauklia vieta, kur ateina pasivaikščioti jaunos poros, mamos su mažyliais, seneliukai su lazdutėmis.

O kur gi dar reikia keliauti po kapinių, jeigu ne į bažnyčią? Bet nesimelsti. Berlyne labai daug apleistų, senų bažnyčių, bet jie jų nepalieka likimo valiai ir iš tų bažnyčių ką nors padaro. Dažniausiai koncertų sales, muziejus, galerijas arba... labai populiarius restoranus.

Pavyzdžiui, 1905 metais statyta Evangelikų bažnyčia Neukölln rajone iki šiol yra veikianti ir ten vis dar vyksta pamaldos, tačiau dalis jos patalpų, iškart už altoriaus – paverstos restoranais. Nes vėl gi, berlyniečiai pasakytų: o kodėl gi ne? Kodėl maldos ir maistas negali tilpti po vienu stogu? Žinoma gali.

Kaip atrodo sodas kapinėse ir restoranas bažnyčioje pamatysite naujausioje „Orijaus kelionės“ laidoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)