Daiktų kaupikai ir kaupikės, atėjo jūsų valanda. Visi tie, kurie pirkdavo daiktus ir laikydavo juos „geresniems laikams“ – jau gali atlapoti spintas, sandėliukus, rūsius, garažas ir visas kitas vietas, kur laikote nenešiojamus drabužius. Susiraskite visus, kur nors užkištus senus, jeigu įmanoma – kuo senesnius sportinius batelius. Dabar jų aukso amžius. Tai, kas kažkada buvo vadinama tiesiog sportbačiais – tapo kolekcine vertybe. Turtingi Amerikos verslininkai juos supirkinėja už kosminius pinigus, todėl drąsiai galite tuo pasinaudoti ir gerokai papildyti savo kišenes.

Niekam nepaslaptis, kad sportinių batelių tėvynėje Amerikoje ši avalynės rūšis visus kitus batų modelius lenkia tūkstančiais kartų. Su kedais šioje šalyje vaikšto visi, nepaisant amžiaus, profesijos ar statuso visuomenėje. Tokius pačius „Nike“ ar „Adidas“ batelius galite pamatyti tiek ant universiteto dėstytojos, tiek ant paauglio moksleivio ar gatvių šlavėjo kojų. Iš esmės, tai tarsi rodo šiokią tokią lygybę tarp žmonių, atseit „visi mes vienodai paprasti, todėl ir mūsų batai vienodi“. Tame yra šiek tiek tiesos, bet ir dėl daug ko būtų galima pasiginčyti. Šis rašinys bet kokiu atveju ne apie lygybę tarp žmonių.

Apie amerikietišką kedų madą žinome visi, ir drąsiai galime sakyti, kad per pastaruosius kelis dešimtmečius labai stipriai ją perėmėme Lietuvoje. Avalynės tinklų valdytojai jums tikrai patvirtintų, kad kedus šiais laikais ir pas mus perka visi: tiek šešiasdešimtmetės tetutės, tiek jaunimas. Perkame kasdieniniam nešiojimui į darbą, į mokyklą, taip pat sporto treniruotėms, kai kurie perka kedus išeigai – šventėms, prie kostiuminių kelnių ir panašiai. Tačiau yra ir tokių žmonių, kurie nusiperka sportinius batelius ateičiai, nes bijo, kad tokio gražaus modelio neliks, kad kiti žmonės išpirks, todėl nusiperka ir saugo. Kitai vasarai, ateitiems kelionėms ir panašiai. Bet taip jų niekada ir neužsideda. Taip pat būna ir tokių atvejų, kad nusipirkus kedus, pajaučiate, kad šie jums nelabai tinka, dėl spalvos, dėl kažkokio netikėto akcento ar dar dėl kitokių priežasčių. Pasidedate juos giliai į spintą su minimi „o gal kada nors skonis pasikeis ir užsinorėsiu jų“.

Būtent į pastaruosius, prikaupusius senų batelių, ir noriu kreiptis. Po kelionės į Niujorką supratau, kad tokie, daug metų niekam nereikalingi kedai dabar yra ant bangos ir jų vertė augą tiesiog kaip kokioje aukso ar naftos biržoje. Senų, iš parduotuvių vitrinų jau išnykusių modelių kedai dabar yra kolekcinė vertybė, kurią šios avalynės specialistai supirkinėja visame pasaulyje. Bet ne visose šalyse žmonės apie tai girdėjo. Lietuvoje pas mus iki šiol apie tai niekas nekalbėjo. O be reikalo, nereikėtų praleisti labai paprasto būdo papildyti banko sąskaitas. Ypač tokiais laikais, kai mokesčiai šitaip sukilo. Štai – viena kedų pora jums gali atpirkti visos žiemos elektros ir šildymo kainas. Ir čia be jokių juokų.

Niujorke prieš penkiolika metų atsidariusi kedų parduotuvė „Flight Club“ vadinama pačia svarbiausia, geriausia ir didžiausia kedų parduotuve pasaulyje. Čia galite rasti tai, ko neparduoda niekur kitur. Lentynose sustatyti tie batų modeliai, kuriuos eilinėse sporto prekių parduotuvėse parduodavo prieš dešimt, dvidešimt ar net trisdešimt metų. Būtent todėl daug kas „Flight Club“ mėgsta pavadinti sportinių batelių šventove. Jų verslo modelis unikalus – visas savo prekes jie vaakumuoja ir laiko ateičiai. Šiomis dienomis pasirodžiusius naujus kedų modelius ši parduotuvė parduos mažiausiai po penkių metų, arba dar daug vėliau. Nes kuo daugiau metų praeis – tuo daugiau pakils jų vertė. Į paprasčiausius kedus čia jie žiūri kaip į meno kūrinį. Nors daug kam tokia „Flight Club“ koncepcija atrodo keistai – ji pasiteisino. Parduotuvės savininkai kraunasi turtus ir jau spėjo atidaryti dvi tokias parduotuves kituose JAV miestuose – Los Andžele ir Majamyje.

Šios parduotuvės lentynose dabar pagrinde galima rasti devyniasdešimtųjų kedų, tokių kokius nešiojo mūsų tėvai, gal net seneliai ir tokius, kuriuos daugelis turėjome senais mokyklos ar universiteto laikais. Bateliai nukeliantys į praeitį. Tik jų kainos dabar gerokai šoktelėjo. Ir jeigu prieš 20-30 metų jums gerai pažįstamo modelio „Adidas“, „Nike“, „Puma“ „Reebok“, „Converse“ ar „Vans“ bateliai kainavo tarp 40-60 eurų (dabartine mūsų valiuta), tai šiuo metu – Niujorke esančioje „Flight Club“ už tokius jūsų paprašys bent dešimt kartų didesnės sumos. Kedai po 400-600 eurų čia toli gražu nieko nestebina. Yra kedų, kurie kainuoja tūkstančius, net ir dešimtis tūkstančių. Jų kaina priklauso nuo batelių modelio senumo, retumo ir žinoma poreikio pirkėjų tarpe.

Įdomu, kad ant kai kurių šios parduotuvės prekių nenurodoma konkreti kaina, pavyzdžiui, rašoma, kad raudonai-juodi „Air Jordan 1 Retro High“ bateliai kainuoja nuo 2995 iki 9999 dolerių, kitaip sakant nuo trijų iki dešimt tūkstančių. Pirmą kartą užėjus į parduotuvę – daug kam keista, žmonės galvoja, kad įsivėlė kažkokia klaida.

O pasirodo, kad kaina priklauso nuo jūsų kojos dydžio. Kai kurių šio modelio batelių parduotuvės sandėlyje yra daugiau – jie bus pigesni, tačiau vienas iš dydžių, pavyzdžiui, 46 yra tik vienas, todėl už šitą tų pačių batų dydį reiks susimokėti maksimumą – visus 9999 dolerius. Nori retų batų – teks daug sumokėti. Lietuvoje tikriausiai tokia prekyba buksuotų, o štai Niujorke klesti, ten dėl tokių kainų niekas nesuka galvos. Nes Amerikoje yra sakoma: „Viskas turi savo kainą. Jeigu kažko nori – gausi, tik būk pasiruošęs susimokėti“. Taip čia ir vyksta.

Anksčiau „Flight Club“ istorinius kedus supirkdavo iš gamintojų sandėlių, po to iš visoje Amerikoje išsimėčiusių sportinių prekių parduotuvių, kurių lentynose būdavo galima atrasti tokių perliukų. Bet kuo toliau – tuo retų modelių rinkoje darosi sunkiau. Amerikiečiai supratę, kad iš to galima pasidaryti gerus pinigus – prekiauja seno modelio kedais internetu ir už juos ima ne ką mažesnes sumas. Įvairiuose skelbimų tinklapiuose galima rasti kedų parduodamų ir po 10 ir net po 20 tūkstančių dolerių. Tam, kad tokiuose pardavimuose nesipelnytų visokie sukčiai, net buvo sukurti keli specialūs tinklapiai, kurie skelbia turintys nepriklausomus ekspertus, kurie įvertina kiekvienus, per jų tinklapį parduodamus batelius. Tie ekspertai užtikrina visų prekių autentiškumą, net uždeda ant jų specialų, garantijos, kad prekė tikra, ženkliuką.

Amerikoje, Kanadoje, Australijoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje ir kai kuriose kitose šalyse – prekyba tokiais senais, nykstančiais batų modeliais išaugo iki neregėtų mastų. Kai kurie prekiautojai, kurie savo namų sandėliukuose ir rūsiuose randa gerų modelių – gerokai praturtėja, tarsi pardavę aukso atsargas.

„Flight Club“ pardavėjų klausiau, ar pas juos į parduotuvę atkeliauja kokių nors vertingų batelių iš Lietuvos, tačiau jie tik sukiojo galvas, tarsi niekada nebūtų girdėję mūsų šalies pavadinimo. Nepaisant to, į tokias mažas šalis, kur kedai taip stipriai nesudievami kaip Amerikoje – sportinių batelių supirkinėtojai deda daug vilčių. Atseit pas mus galima rasti to, kas kitose šalyse jau seniai išparduota. Tad nemiegokite, traukite ką turite užkaupę. Tik svarbu: bateliai turi būti nenešioti arba nešioti tiek, kad nesimato jokių pėdsakų. Jie negali būti išblukę saulėje, nukentėję nuo pelėsio ar potvynio rūsyje. Norite parduoti – užtikrinkite kokybę, o retų kedų supirkėjai jums sumokės šimtus, gal net tūkstančius. Pats metas paskambinti močiutei į kaimą ir paklausti, gal ji turi ką nors išsaugojusi?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją