Kadangi jau daugybę metų pas mus į Lietuvą atvyksta šimtai ukrainiečių užsidirbti, daug kas mano, kad Ukrainoje jie visi gyvena skurdžiai. Karas, politinė suirutė, finansinė krizė ir kitos negandos. Na, dėl ko pasiguosti toji šalis tikrai turi.

Bet ar tai reiškia, kad jie visi gyvena blogiau už mus? Tikrai ne. Dar ir kaip ne! Gerbiamieji, atsipeikėkite, tai visiška nesąmonė. Aplankiau tokią vietą, kurioje skurdu net iš toli nekvepia. Kijevo centre, Mechnykovos gatvėje, ne tik eilinį ukrainietį, bet ir dažną lietuvį vienu metu ištiktų pavydo ir pykčio priepuolis. Ten, prie parduotuvės „Good Wine“, suvažiuoja vien tik aukščiausios klasės labai brangūs automobiliai, iš kurių vienas po kito lipa šios šalies elitas – visokie banditėliai ir žvaigždūnai. Rankose jie laiko nuo didelio grynųjų kiekio išsipūtusias pinigines, o iš paskos velkasi šių ponų ir ponių nišinių kvepalų šleifas.

Prie parduotuvės budi daug apsaugos ir tvarką prižiūrinčių darbuotojų, kurie kiekvieną atvykusį pasitinka lyg karalių. Toks vaizdas, kad daugelį atpažįsta ar net asmeniškai pažįsta. Matyt, taip ir yra, nes daugelis tik čia perka, kitur per prasta.

Jeigu kada manėte, kad pas mus, Lietuvoje, didelė atskirtis tarp vargšų ir turtingų, tai dar nebuvote Kijeve. Ten jums kraujas užvirtų. Turgelyje, pirkdama bulvių kilogramą, paskutinius centukus skaičiuoja senjorė, kuri per mėnesį gauna iki 70 eurų pensijos. Iš jų komunalinius už butą sumoka, vaistų nusiperka, visą mėnesį valgo ir dar į taupomąją sąskaitą atsideda savo laidotuvėms.

Kiek toliau, už poros gatvių, parduotuvėje „Good Wine“ jauna panelė rožiniais plaukais perka pelėsinių sūrių rinkinį, kažkokią įmantrią duoną su alyvuogėmis ir šalavijais ir dar keletą austrių. Už visa tai jauna panelė lengva ranka sumoka beveik 3000 grivinų (daugiau nei 100 eurų) ir dar palieka arbatpinigių vaikinui, kuris jos prekes sukrovė į maišą ir tą maišą nunešė iki jos spindinčio „Porsche“. Jauna panelė sėdo prie vairo ir nudūmė savo keliais, net nepajautusi, kad ką tik išleido daug daugiau, nei toji visą gyvenimą sunkiai dirbusi pensininkė mėnesiui turi. Gerai, kad senjorė viso to nematė ir nežino.

Tiesą sakant, Kijeve daug žmonių net nežino, kad jų mieste egzistuoja tokia prabangi vieta kaip ši parduotuvė. Specialiai klausinėjau taksistų, pardavėjų eilinėse maisto prekių parduotuvėse, padavėjų kavinėse, ir ne visi galėjo man atsakyti, ką slepia tie du žodžiai.

Jeigu jie negali, tą padarysiu aš. Angliška fraze „Good Wine“ (geras vynas – liet.) pavadinta parduotuvė iš pradžių buvo lyg mūsų „Vynoteka“ ar „Bottlery“, na, tokia specializuota alkoholinių gėrimų vieta. Vėliau asortimentas augo, pasiūla didėjo ir bėgant metams „Good Wine“ tapo rinktinių aukščiausios kokybės labai brangių, iš viso pasaulio suvežtų prekių parduotuve. Pradedant egzotiškais vaisiais ir baigiant įmantriomis jūrų gėrybėmis.

Štai pas mus maisto prekių parduotuvėse iki šiol būdavo akvariumų su gyvais karpiais, o pas juos ten stovi akvariumai, kuriuose mirksta austrės. Nustebino mane ir rinktinių egzotiškų vaisių bei daržovių skyrius, kuriame parduodama tai, ko įprastai mūsų regiono maisto prekių parduotuvėse nebūna. Azijos, Pietų Amerikos gėrybės.

Brangių sūrių asortimentas čia toks, kaip specializuotose Italijos ar Prancūzijos sūrininkų krautuvėlėse. Ukrainiečiai giriasi, kad produktai pas juos atvyksta tiesiai iš gamintojų, dažniausiai tą pačią dieną, todėl yra ypač švieži.

Kiekviename skyriuje dirba ne pardavėjai, o įvairių sričių specialistai. Alkoholį parduoda vyno, alaus, viskio ir kitų gėrimų someljė – prekę parinks pagal asmeninį jūsų skonį, priderins prie vakarienės patiekalo ar vakarėlio temos.

Prie vaisių visada stovi po kelis žmones, kurie kontroliuoja, kad tik niekas ten nepradėtų pūti ar pelyti. Ką reikia – palaisto, pašlaksto vandeniu. Jūs galite nesukti galvos, kokios rūšies paprika labiausiai tinka troškiniui, paklauskite konsultanto – jis jums parinks pačią tobuliausią. Tas pats yra kalbant apie mėsą – ten parduoda ne įprastą jautienos išpjautinę, ten tuos jautienos gabaliukus masažuoja ir visaip myluoja. Jeigu ką nors ypatingesnio ruošite, galite iš anksto užsisakyti. Bus paruošta ir pažymėta jūsų vardu, pone.

Klientai nuolat varsto specialią ikrų spintą. Ukrainos turtuoliai tiesiog pamišę dėl jų, labai gerai žino, kurių žuvų, kurio vandenyno ar jūros tie ikrai geriausi. Perka tik tam tikro gamintojo, nes žino, kad kitų kokybė ne tokia gera. Ikrų spinta taip pat turi konsultantą tiems, kurie iki galo nesupranta šito skanėsto vingrybių.

Ukrainoje visokie sveikuoliški dalykai dar nėra taip paplitę kaip Vakarų Europoje ar JAV, vegetarai, veganai ir specialių dietų besilaikantieji ten dar taip nebujoja. Tačiau šioje parduotuvėje jau ne vienus metus yra specializuotų skyrelių, kur parduoda veganiškų jogurtų iš Paryžiaus, Londono ir Barselonos. Ir ypatingus sausainius be glitimo tiesiai iš Ciuricho.

Beje, visko, ką čia parduoda, jūs vietoje galite ir paragauti. Tam veikia net kelios kavinės, kuriose viską paruoš, o, jeigu norėsite, ir pasirinktą butelį atidarys. Tai labai patinka turtingiems žmonėms, kurie ne tik tingi gamintis namuose, bet ir bijo tai daryti, nes žino, kad kepant žuvį prasmirs brangios užuolaidos.

Tos vietinės kavinės šiek tiek primena turtingų žmonių klubą, kur visi vieni kitus pažįsta, keliais žodeliais persimeta. „Och, ar girdėjai, kad Aleksejus nusipirko naują šubą (kailinius – liet.)“, – dailutė, ryškiais šešėliais pasidažiusi smulkutė moteris klausia didelio, raumeningo vyro. Šis nustemba, juk Aleksejus prieš metus dėl dukros tapo „žaliuoju“ ir pasisakė prieš kailinius. Bet, matyt, toji mada jau pasibaigė arba jam nusibodo pataikauti savo paauglei.

Turtuolių parduotuvė po truputį plečia ir savo išskirtinių daiktų namams skyrių. Ten parduoda įmantrių virtuvės įrankių, visokių išmaniųjų skrudintuvų, siurblių ir panašiai. Piniguočiai tuos daiktus griebia daug nesigilindami, nes juk turėti naujovišką daiktą savo namuose – prestižo reikalas. Bus galima pasigirti bičiuliams.

Parduotuvė, kurioje prekes į maišus sudeda specialūs asistentai, visada pilna žmonių, tai galima suprasti vien bandant įvažiuoti į automobilių aikštelę. Ten amžinas kamštis, naujutėlis BMW nenori praleisti tviskančio „Bentley“, kaip kokie ožiai ragais galynėjasi. Matydami tokią situaciją, „Good Wine“ savininkai plečiasi, jau dabar Kijeve veikia trys šio ženklo parduotuvės. Visos jos – prestižinėse miesto vietose.

Įėjimas į „Good Wine“ nieko nekainuoja, specialaus pažymėjimo ar leidimo, kad čia įeitum, irgi nereikia. Kiekvienas gali eiti ir pirkti, kiek širdis geidžia. Tik svarbu žinoti, kad visos prekės ten yra daug brangesnės nei kitose Kijevo parduotuvėse. Dvigubai, trigubai brangiau, o kai kas – ir dar daugiau. Tiesa, kai kas nedaug skiriasi nuo Lietuvos kainų, bet nepamirškime, kad mes turime eurus, o jie – grivinas. O jeigu nenorite ten pirkti, tai bent pasidairyti į turtingų žmonių pasaulį galite, kur tualetinį popierių jie renkasi ne pagal nuolaidos akciją, o pagal kvapą ir spalvą, kad derėtų prie vonios plytelių.

Apsipirkti išskirtinėje vietoje mėgsta ne tik tie, kurių piniginės pilnos. Dažnai čia užsuka ir svajojantys apie turtus, taip pat – merginos, kurios norėtų susipažinti su įtakingais ir žinomais džentelmenais. Tiesa, tokius pirkėjus nesunku atpažinti. Jie perka nedaug, vos vieną duonos kepalą ar vandens buteliuką. Bet po parduotuvę vaikšto lėtai, dairosi, lyg ieškotų ko nors ypatingo. Prie tokių smalsuolių darbuotojai įpratę ir tik maloniai nusišypso.

Vienintelis mane kiek nuvylęs dalykas – tikėjausi, kad brangias mašinas vairuojantys, daug uždirbantys ukrainiečiai nustebins savo stiliumi, kokiais nors nematytais apdarais. Tačiau eidami pirkti pieno ir mėsos turtingieji daug dėmesio išvaizdai neskiria. Ir jeigu nežinotum, kad čia brangu, – galėtum pagalvoti, kad tai yra eiliniai šalies gyventojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (164)