Tailandas ir Balio sala per pastarąjį dešimtmetį užsitarnavo tolimų bei egzotiškų krypčių ieškančių lietuvių meilę. Prie to daug prisidėjo ten atostogavę žymūs nuomonės formuotojai ir pramogų pasaulio žvaigždės, taip pat mūsų tautiečių tose vietose įkurtos kelionių organizavimo agentūros arba pavieniai, ten apsigyvenę kelionių ekspertai.

Balyje bei įvairiuose Tailando regionuose tuo užsiima ne vienas ir ne du mūsiškiai. Jie gali padėti rasti nakvynę, vietinį transportą, taip pat vietinius skrydžius, o svarbiausia, pagal jus gali sudėlioti kelionės planą.

Vietnamas

Nežinau, ar žinote, bet lietuviai labiausiai mėgsta keliauti su lietuviais. Jeigu kurioje nors pasaulio vietoje yra keliones organizuojantys mūsiškiai – ten iškart padidėja keliautojų srautai. Bet tai nieko keisto, daugelyje tautų tas pats. Natūralu, kad daugiau pasitikime saviškių teikiama paslaugų kokybe, mažiau bijome likti apgauti, o svarbiausia – lietuviui lietuvio skonis pats artimiausias.

Supraskite – kas gi kitas geriau žinos, kur man keliauti po egzotišką X šalį, jeigu ne iš tų pačių kraštų kilęs žiemietis? Tailande ir Balyje tokių organizatorių bei patarėjų jau yra ne vienas ir ne du. Kuo daugiau jų bus, tuo daugiau ir turistų ten keliaus. Tada jau gniūžtės principas išeina. Kuo didesnis srautas ima keliauti viena ar kita puse, tuo daugiau ir visokios kelionių agentūros siūlo ten vykti, pradeda reklamines kampanijas.

Na, ir paskutinis ne ką mažiau svarbus dalykas – kokiais originaliais bei išskirtiniais save belaikytume, kartais net ir visai ne specialiai, bet mes visi (pasaulio žmonės) esame linkę kopijuoti tai, ką daro kiti. Jeigu Bronius, Jolanta ir Jurga jau nukeliavo į vieną ar kitą vietą, vadinasi, ten gerai, ten reikia ir man. Kartais net patys to nesuprantame, kaip taip darome. Bet darome.

Baigiant apie Tailandą ir Balio salą – aš tik galiu pasikartoti, kaip jau esu pasakojęs ir savo laidose bei straipsniuose – tos vietos tikrai vertos jūsų vizito. Pigiau nei Lietuvoje, saulėta, karšta, gražu, egzotiška, įdomu, skanus maistas, abiejuose kraštuose nuostabi istorija bei kultūra. Galėčiau tęsti be galo. Bet kas nutinka, kai viena ar kita vietovė pernelyg išpopuliarėja – ten ima kilti kainos, o taip pat padaugėja žmonių.

Tailandas jau dešimtmečius skęsta populiarumo pursluose, bet Balis buvo pakankamai rami sala, ten žmonės keliaudavo išsivalyti, pabūti ramybėje. Visgi pastarasis penkmetis tą Dievų salą pakeitė, kai kurie, patys populiariausi miestai tiesiog dūsta nuo turistų, juose pastoviai tvyro milžiniški, labai labai lėti automobilių ir motociklų kamščiai. Dar Balis garsėjo savo pigumu, daug kas pasakodavo, kad nuskrido į tą salą, ir praktiškai už „centus“ mėnesiui užsisakė prabangią vilą ant jūros kranto. Bet kai šioje saloje lankiausi lygiai prieš metus, situacija buvo kitokia – vilų kainas užaugino Balyje atostogaujantys australai.

Momentais ten man net atrodė, kad Balis nebe Indonezijai priklausanti sala, o Australijos dalis. Na, ir rusų ten ypatingai daug, pernai atsidarinėjo didžiuliai, būtent šiai tautai skirti kompleksai. Apie tai taip pat pasakojau DELFI Kelionių skiltyje.

Vietnamas

Tačiau šįkart aš noriu jums papasakoti apie Vietnamą, kurio pavadinimą daugelis lietuvių žino tik iš tragiškos karo istorijos ir amerikietiškų filmų apie tai. Vietnamas šiemet, tais naujaisiais 2024-aisiais, anot kelionių tinklaraštininkų ir didžiausių pasaulyje apie keliavimą skelbiančių žiniasklaidos priemonių, papuola į karščiausių (ypatingiausių, įdomiausių) atostogų vietų sąrašus.

Kitaip sakant, Vietnamas yra ta šalis, kurioje šiemet privalo pabuvoti visi tie, kas ieško kažko įdomaus ir dar nebandyto. Tiesą sakant, apie tai sužinojau tik tada, kai pats čia atskridau, paskutinėmis praėjusių metų dienomis. Bilietus pirkau dar anksčiau, lapkričio viduryje.

Jums tikriausiai bus įdomu sužinoti, kodėl aš pasirinkau Vietnamą, kai jis dar nebuvo įtrauktas į karštąjį kelionių sąrašą. Viskas labai paprasta ir žmogiška – dėl pigumo. Pirmiausia žvalgiausi lėktuvų bilietų Naujųjų metų sutikimui į Tailandą, tą patį Balį, žvilgtelėjau ir į Malaiziją, kurioje senokai lankiausi, jau net pamiršau, kaip ten tobula. Bet visų bilietai buvo brangūs. Priklausau įvairioms keliautojų grupėms „Facebook“, kur žmonės pastoviai dalinasi informacija apie pigius skrydžių bilietus, jeigu tokie tik pasirodo.

Vietnamas

Ką pastebėjau, kad mano jau daug kartų minėti Tailandas ir Balio sala dėl savo išpopuliarėjimo tapo brangiau pasiekiami. Lėktuvų kainos dėl didelės paklausos dažnai laikosi gana aukštos. Vėlgi, privalau priminti, jog keliaujant į Pietryčių Azijos pusę, lėktuvų bilietus derėtų laikyti investicija, nes atskridus čia, tai, ką išleidote bilietams, greitai atsilošite puotaudami restoranuose, lankydami SPA centrus, gyvendami aukšto lygio viešbučiuose ir skraidydami vidiniais skrydžiais. Azijoje visa tai tikrai labai pigu.

Bet kalbant apie Vietnamą, dėl mažesnio populiarumo į šitą šalį galima ir pigiau atskristi. Lėktuvų bilietų svyravimus stebėjau apie mėnesį ir privalau pažymėti, kad dažnu atveju didieji Vietnamo miestai, sostinė Hanojus ir didžiausias pagal populiaciją miestas Hošiminas, yra pasiekiami bent 200 eurų pigiau nei Tailando sostinė Bankokas ar, tuo labiau, Balio salos sostinė Denpasaras. Nekalbu apie aviakompanijų didžiąsias akcijas-išpardavimus, kai bilietai į daugelį Azijos miestų tampa labai panašūs. Bet jų reikia tykoti ir imti vos tik šie pasirodo.

Tai ne vienintelė gera žinia kalbant apie Vietnamą. Man pačiam staigmena, bet ši šalis turistams pigesnė už tą šiame tekste jau per daug kartų minėtą Tailandą. Įvairios paslaugos, transportas, nakvynės vietos Vietname yra 15–20 proc. pigesni. Viską organizuojant, užsisakant savarankiškai, tai labai jaučiasi, galiu jums paliudyti. Ypač, kai dairaisi ne pačių pigiausių viešbučių, ne pačių pigiausių restoranų.

Pavyzdžiui, labai gerai įvertintas penkių žvaigždučių viešbutis Hošimino centre dviem asmenims vienai nakčiai kainuoja 60–70 eurų, tuo metu Bankoke toks malonumas atsieitų 80–90 eurų. Kalbant apie pigius, bet gerai įvertintus viešbučius, Hošimine tokį vienai nakčiai galima užsisakyti už 20–30 eurų nakčiai, o jeigu didelės reikšmės tam neskiriate, jei komfortas nakvynės metu nėra labai svarbus, galima pernakvoti ir už 15–20 eurų su atskira vonia, su karštu vandeniu, žinoma.

Labai malonu pasakoti ir apie vidinius skrydžius po Vietnamą. Šioje šalyje veikia bent penkios didelės aviakompanijos – „Vietnam Airlines“, „VietJet Air“, „Bamboo Airways“, „Pacific Airlines“ ir „Vietravel Airlines“ – vykdančios reisus tarp įvairių regionų – po didmiesčius, kurortus bei salas. Jos tarpusavyje stipriai konkuruoja, todėl nuleidžia kainas iki visiškų žemumų. Paskraidyti po Vietnamą galite už 20–30 eurų žmogui, kas, mano galva, yra tiesiog juokinga, bet labai labai džiugina.

Vietnamas

Gerai, kad per daug neužsisvajotumėte, jog neatrodytų tas Vietnamas toks per daug idealus, privalau paminėti ir tai, kas man nepatiko. Kažkokia pekla yra su šios šalies vizomis, kurių lietuviams reikia. Pagal oficialią tvarką jos gaunamos itin nesunkiai – elektroniniu būdu per specialią valstybinės reikšmės platformą reikia užpildyti anketą, atsakyti į įvairius, tradicinius, vizoms gauti reikalingus klausimus. Atsakai, susimoki privalomą 25 JAV dolerių mokestį į jų sąskaitą ir tada jau lauki, kol vizą tau patvirtins.

Daugelis lietuvių pamėgtų šalių turi tokią pačią sistemą, tačiau mano patirtis rodo, kad vizas išduoda paprasčiau ir greičiau. Vietnamas tuo tarpu skelbia, jog vizos patvirtinimas tuo pačiu elektroniniu būdu užtruks apie 3 darbo dienas mažiausiai. Ir tai yra faktas – man teko laukti 5 dienas, žinau žmonių, kurie laukė savaitę ar ilgiau. Kodėl – nėra paaiškinimo.

Daug, tiesiog tūkstančiai turistų iš viso pasaulio, naiviai tikisi, kad viza bus patvirtina per dieną ar per kelias valandas, todėl jas puola tvarkytis per vėlai. Taip pat interneto forumuose galima paskaityti daug atsiliepimų, jog pildant Vietnamo vizą, kažkoks neįtikėtinai didelis procentas žmonių pridaro mažesnių ar didesnių klaidų, kurių nepasitaikydavo ankstesnėse vizose. Todėl egzistuoja tokia, vadinkime, sąmokslo teorija, kad Vietnamo vizų sistema nėra tobula ir ją pildant žmogaus parašyti atsakymai „nušoka“, išsitrina ar panašiai.

Nežinau tiksliai, ką tie, kas skundžiasi, turi omenyje, bet skaičiau tokių atsiliepimų, be to, gyvai oro uoste sutikau turistų, kurie pasakojo panašias istorijas. Štai viena australė verkė, sako: „Parašiau blogą gimimo datą, vietoje jos išėjo, kad parašiau atvykimo į Vietnamą datą. Todėl mano viza buvo atmesta.“ Kitas vyras iš Vokietijos taip pat labai stebėjosi savo neatidumu: „Privėliau keistų klaidų, todėl vizos negavau.“

Apie tai pasakoju tik todėl, kad nuraminčiau jus, jeigu pateksite į panašią situaciją – jūs ne vieni. Bet negavus vizos nereikia panikuoti, nes specialiai tokiems žmonėms Vietname veikia šimtai problemas su vizomis sprendžiančių kompanijų ir pavienių kelionių agentų. Vadinčiau tai „pasipinigavimu“, nes tos privačios įmonės, ima maždaug 60–100 eurų mokestį (kiekviena skirtingai) ir padeda sutvarkyti vizą per vieną dieną.

Jeigu reikia, sutvarko ir per kelias valandas, tik tai kainuos dar brangiau. Todėl tie, kas negauna vizos už oficialų 25 dolerių mokestį, užsisako tokias paslaugas ir tada jau būna viskas gerai. Dabar, kol esu Vietname, dėl vizų man privačiai parašė net trys lietuviai, jie klausė, ką daryti, nes jau atskrenda į šią šalį, o vizos dar vis negavo. Visiems jiems daviau mano minėtų tarpininkų kontaktus. Kiek žinau, tautiečiai liko patenkinti ir sėkmingai pasiekė Vietnamą. Valio.

Kodėl ši komunistinė Pietryčių Azijos šalis verta jūsų dėmesio, ką čia pamatyti, ką veikti – apie tai pasakosiu išsamioje straipsnių serijoje iš Vietnamo, kurią visą sausį galėsite skaityti DELFI Kelionėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)