Atvyko dviem savaitėms, bet pasiliko penkiems mėnesiams – šiais metais tokią prabangą sau daug kas gali leisti. Visa Madeira pilna laikinųjų gyventojų. Ne tik pagrindiniai salos miestai bei miesteliai, bet ir atokios vietos, kurias supa gamtos grožybės.

Nuo Europos atsiskyrusi, Atlanto bangų skalaujama sala – ideali vieta gyventi tiems, kurie mėgsta pavasariškus orus. Didžiąją metų dalį trunkanti 23 laipsnių šiluma, kai nei per karšta, nei per šalta – daugelio vadinama idealiu oru. Kaulų tikrai nelaužo. Tai viena iš priežasčių, kodėl šią salą senatvei renkasi tūkstančiai pasiturinčių Europos pensininkų. Jie čia persikrausto iš Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Prancūzijos, Skandinavijos šalių. Parduoda namus gimtinėse, nusiperka nekilnojamo turto saloje ir ramiai leidžia savo užtarnautas poilsio dienas. Kai kurie, daugiau keliaujantys, net pravardžiuoja Madeirą „senjorų žeme“, atseit tiek daug vyresnėlių – niekur kitur neteko matyti. Bet taip būdavo anksčiau, o štai šie metai Madeiroje kitokie. Saloje atsirado labai daug jaunimo, ne vaikų ir ne paauglių, o darbingo amžiaus 25-40 metų žmonių, galinčių dirbti per nuotolį. Jie suplūdo čia, nes pajautė, kad šitas klimatas gerai veikia ne tik nuotaiką, bet ir darbus.

2020-iais, kai pasaulis suprato, kad ne visų profesijų žmonėms reikia sėdėti biuruose, kad daugybę reikalų, dėka interneto, žmonija geba spręsti per atstumą – išpopuliarėjo terminas „darbostogos“, reiškiantis poilsio derinimą su darbu per nuotolį, labai didelį nuotolį.

Pabandysiu nupasakoti kas nutiko. Tūkstančiai žmonių ieškojo, kur galėtų pabėgti laikinai dirbti, kur mažiau ribojimų, geresnis oras, padorios kainos ir panašiai. O štai Madeiros sala ieškojo išeities, ką daryti, kaip išgyventi nuo turizmo priklausančiai salai, kai keliaujančių atostogautojų beveik nebuvo. Ir šitaip vieni atkreipė dėmesį į kitus. Jeigu veiksmas vyktų pažinčių programėlėje „Tinder“, tai kas nutiko galėtume apibūdinti anglišku terminu „perfect match“, kas reiškia puikų, tiesiog idealų atitikimą.

Madeiros valdžia nusprendė patraukti dėmesį tų, kurie ieškojo, kur praleisti žiemą prasidėjusį karantiną. „Keliaukite pas mus, pabūkite čia keturis, penkis mėnesius, pabūkite pusę metų“, - kvietė ir prisikvietė. Į šią salą atvyko ir pasiliko IT specialistai, rinkodaros, finansų specialistai, reklamų kūrėjai, menininkai, architektai ir eilė kitų specialistų.

Pavyzdžiui, Kaune įsikūrusiai logistikos įmonei atstovaujantis asmuo kompiuterį maigo ir visus reikalus sprendžia Madeiroje, viloje su įspūdinga kalnų panorama, arba Klaipėdos laivininkystės kompanijoje gerus pinigus gaunanti moteris darbuojasi tiesiai iš paplūdimio kavinės Porto Santo saloje, kuri yra prie tos pačios Madeiros.

Pusę dienos dirbi prie kompiuterio, kitą laiką skiri pramogoms. Kelionėms po vietinius kalnus, maudynėms natūraliuose lavos baseinuose, važinėjimui dviračiu, bėgiojimui, futbolo spardymui ar tenisui. Taip Madeiroje gyvena čia karantiną leidžiantys atvykėliai. O vakarais jie užplūsta portugališkas tavernas, valgo šviežią žuvį, jūros gėrybes, mėgaujasi kepsniais.

Amžinai šioje saloje trunkantis pavasaris daug kam primena tikras atostogas. Nors „darbostogų“ metu galima dar ir užsidirbti.

Madeiroje ne vienus metus gyvenanti ir dirbanti lietuvė Vilma Naraškevičienė pasakoja, kad kai kurie šios salos miesteliai, prisitaikydami prie „darbostogoms“ atvykusių žmonių, stipriai paspartino interneto greitį. Ir šį privalumą ėmė garsiai reklamuoti, kad tik kuo daugiau laikinųjų salos gyventojų atvyktų pas juos. Vilma taip pat pastebi, kad Madeiroje pastarąjį pusmetį stipriai krito nekilnojamo turto nuomos kainos. Kol nebuvo įprastų, trumpalaikių turistų, atostogaujančių savaitę ar dešimt dienų – butus, vilas, namus, sodybas – reikėjo kažkaip „įdarbinti“. O juk už įprastą kainą ilgiems mėnesiams niekas nuomotis nenorės, todėl kainas ir apkandžiojo.

Madeirai galima būtų skirti šūkį: gyvenk, kaip kurorte – mokėk, kaip namuose!
Nedideliame Garajau mieste už 600 eurų mėnesiui galima išsinuomoti dviejų miegamųjų butą, su atskiru valgomuoju, erdviu vonios kambariu, terasa ir vieta automobiliui. Į nuomos kainą įskaitant visus kitus mokesčius. Papildomas privalumas – fantastiškas kalnų vaizdas, panorama užgniaužianti kvapą.

Penkiems asmenims skirtas, 130 kvadratinių metrų, trijų miegamųjų namas, su dviem vonios kambariais netoli Porto da Cruz miestelio mėnesiui kainuoja 950 eurų. Tokius mėgsta nuomotis kelios draugų šeimos, pasidalina namą per pusę, kainą taip pat išskaido. Išeina 75 kvadratai porai, už 475 eurus.

Brangiausia nuoma – sostinėje Funšalyje ir jos apylinkėse, čia 120 kvadratinių metrų ploto, trijų kambarių butą galima gauti už 1200 eurų, jeigu nuomojatės mėnesiui, arba už 1000 eurų, jeigu nuoma truks ilgiau. Į buto kainą įskaičiuotas daugiabučio kieme esantis baseinas, taip pat teniso kortai, kuriais gyventojai gali laisvai naudotis.

Tokių skelbimų Madeiros nekilnojamo turto nuomos puslapiuose galima rasti ir po šiai dienai. Žinoma, kuo labiau orai šils – kainos didės, o vasaros sezono viduryje greičiausiai visai išsipūs, nes turizmas saloje atsigauna, bet norintys dirbti per atstumą – dar gali spėti pasinaudoti kainų kritimu. Madeiriečiai, tikrai sunkiai išgyvenantys pandemijos padarinius, labai nori atsigauti, todėl ilgalaikiai atvykėliai juos tikrai domina ir jiems taikoma pirmenybė.

Šioje saloje su šeima jau ne vieną mėnesį gyvena ir Lietuvos Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė Žydrė Gavelienė. Ji patvirtina, kad Madeiroje labai geras interneto ryšys, tai labai svarbu ne tik jai pačiai, bet ir IT srityje dirbančiam vyrui bei nuotoliniu būdu besimokančiai moters atžalai. „Mums net pasirodė, kad internetas čia geresnis nei pačioje žemyninėje Portugalijos dalyje“, - pasidžiaugė Žydrė. Žiemoti užsienyje nusprendusi moteris pastebėjo ir kitą malonų, su kainomis susijusį dalyką – įprastas maisto prekių krepšelis, maždaug toks, kokį Žydrė pirkdavo ir Vilniuje – Madeiroje kainuoja maždaug 25 procentais mažiau. „Prekių kokybė ir pasirinkimas nė kiek nenusileidžia tam, ką turime Lietuvoje. Nors čia sala, bet absoliučiai nieko netrūksta“, - sako ji. Be to, lietuvei patiko vietos ūkininkų siūloma paslauga – iš jų galima užsisakyti krepšelį daržo gerybių, kurį pristato tiesiai į namus. Kiekvieną kartą atveža tai, kas tuo metu užderėjo. „Šiuo klausimu Madeira labai gera vieta, čia nuolat viskas auga, ne tik daržovės, bet ir egzotiški, labai skanūs vaisiai“, - pasakoja ji.

Portugalijos saloje laikinai apsigyvenę lietuviai džiaugiasi ir pigesnėmis namų tvarkytojų paslaugomis. Vienas vizitas čia kainuoja apie 15-20 eurų, priklausomai nuo ploto, kurį teks tvarkyti. Visiškai normalu 120 kvadratų butą sutvarkyti už 15 eurų, tuo tarpu Vilniuje kaina būtų trigubai didesnė.

Skirtingai nuo daugelio kurortinių vietų – čia nesikandžioja ir pavėžėjimo paslaugas teikiančių vairuotojų įkainiai. Pavyzdžiui, Lietuvoje taip pat populiarios programėlės „Bolt“ įkainiai galima sakyti yra identiški, kaip ir mūsų šalyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)