Kaip ir buvo galima tikėtis – stebuklingu būdų menkai Covid-19 viruso paliestas Kipras tapo medumi žmonėms, kurie šiais metais neturėjo padorių atostogų. Tiems, kurie svajojo apie Viduržemio jūrą, šiltą orą, įdegį, jūros gėrybes ir kitus malonumus. Vos išgirdę, kad Kipras papuola tarp tų kelių paskutinių Europos valstybių, kur keliauti saugu ir kur nereikia nei saviizoliuotis, nei pasidaryti koronaviruso testo – žmonės suskubo užsisakinėti bilietų į šią salą. Kai kurios avialinijos net pasidžiaugė, kad visos vietos į Kiprą parduotos. Šiaip jau, tokiomis aplinkybėmis galėtų paleisti penkis papildomus reisus, ir juos mūsiškiai tikrai užpildytų. Bet gal aviacijoje ne viskas taip paprasta.

Suskubo ir kelionių organizatoriai, didžiausios Lietuvoje agentūros, kurioms šiemet verslas tiesiog griūna, paleido užsakomuosius skrydžius, internete ėmė mirgėti spalvingi reklaminiai blokeliai su gražiomis atostogų Kipre nuotraukomis. Perka ir atostogų paketus su pusryčiais ir vakariene, ar net su ponišku variantu „viskas įskaičiuota“. Atostogauti išvyko įsimylėjusios porelės, šeimos su vaikais, gerbiami senjorai ir net pavieniai asmenys, vadinamieji „solo keliautojai“.

Kuo toliau – tuo lietuvių šioje saloje daugiau. Viešbučiuose, vasarnamiuose, privačiuose butuose. Daug kas keliauja per aplinkui, ieškodami pigiausio būdo nuskristi į salą, ima net 15-18 valandų trunkančius skrydžius su dviem ar trim persėdimais. Galima suprasti ir tokius, juk sutaupyti visiems norisi.

Kipras

Daug kas į Kiprą keliauja pirmą kartą, kaip reikiant pasiruošę ir viskuo nepasidomėję. Tokie žmonės internete susiranda čia jau buvusių tautiečių tinklaraščių įrašus, arba kelionių agentūrų paruoštą informaciją ir aklai seka kažkieno anksčiau sudaryta programą. Bažnyčios, vienuolynai, nuostabūs paplūdimiai, alyvuogių plantacijos, geriausios vietos stebėti saulėlydį. Ieškant ką veikti Kipre – pasiūlymų tikrai daug. O tarp jų beveik visais atvejais pasitaiko ir rekomendacijos nuvykti į Turkijos okupuotą Šiaurinį Kiprą. „Jis kitoks, jis gražesnis, jis pigesnis“, – skelbiama internete. Vienas faktas, dėl ko tikrai turiu sutikti – toje salos pusėje ženkliai pigiau. Pradedant nakvyne, baigiant maisto produktais parduotuvėse ar patiekalais restoranuose. Tie, kas keliavo atostogauti su daug persėdimų ir taupė tikrai norėsis sutaupyti ir šitoje vietoje. Tačiau, brangūs keliauninkai, nedaryktie to, tik ne dabar, kol siaučia koronavirusas.

Svarbus faktas, ką turėtų atminti visi vykstantys į šią nuostabią salą – tai, kad Pietinis Kipras ir Šiaurinis Kipras po 1975 metų okupacijos yra kaip dvi atskiros valstybės. Pietinis – graikiškasis, tas, kuris priklauso Europos sąjungai, tas į kurį skrenda lėktuvai tiesiai iš Lietuvos. O štai Šiaurinis (okupuotasis) yra Turkijos teritorija, ten visai kitos taisyklės, kiti įstatymai, bet pats svarbiausias faktas – ten jau zona „už sienos“, t.y. ne Europos Sąjunga, todėl šiuo metu kirtę sieną prisivirsite košės, kurią srėbti reikės ilgai ir net išleisti nemažai pinigų. Tikrai daugiau, nei sutaupysite ten nuvykę.

Kipras

Prasidėjus Covid-19 protrūkiui – pasibaigė laisvas judėjimas tarp abiejų salos teritorijų. Išvažiuoti į šiaurinę pusę jūs galite, tačiau atgal nesugrįšite. Štai pavyzdys, tokia paprasta situacija: padalinote savo savaitės atostogas per pusę, 3 dienas pabuvote pietuose, dabar 4 pabūsite šiaurėje. Sėdote ir nuvažiavote ten. Mintyse planavote sugrįžti į pietus tą dieną, kai numatytas jūsų skrydis namo, bet pasienyje pareigūnai jums tik paskėsčios rankomis. Nori grįžti, varyk per aplinkui – sakys. Ką tai reiškia? Ogi tai, kad automobilio paprasčiausiai neįleis. Ką tada daryti? Ašaros tikrai nepadės. Mano bičiulė Rasa, lietuvė gyvenanti Šiauriniame Kipre sako: reikės skristi lėktuvu. Nors salos plotas viso labo tik 9251km² – t.y. jis septyniais kartais mažesnis už Lietuvą (kurios plotas 65 300km²), gali būti, kad reikės net kelis kartus pakeisti lėktuvą.

Po visiško šalių užsidarymo pavasarį, karantino metu, vėl atidarius sienas nuo birželio mėnesio tarp pietų ir šiaurės laisvai juda šios žmonių kategorijos: oficialiai dirbantys, studijuojantys ar besigydantys kitoje pusėje rezidentai, maronitų tikėjimo asmenys ir graikiškojo (pietų) Kipro piliečiai, gyvenantys Šiaurės Kipro Turkiškoje Respublikoje (TRNC). Šiuo metu laisvai keliauti gali bet kuris pietų Kipro rezidentas, pateikęs neigiamą, ne senesnį kaip 72 val. PGR testą. Ne Kipro rezidentai iš šiaurės į pietus nėra įleidžiami. Bet iš pietų į šiaurę išvykti galima.

Patekti į Šiaurės Kipro Turkiškąją Respubliką apribojimai taikomi tik atsižvelgiant į COVID-19 kategorijas, t.y. turistams iš A kategorijos šalių pakanka pateikti neigiamą 72 val. PGR testą, iš B kategorijos reikalingas testas ir jiems taikomas 7 dienų karantinas, o C kategorijai – testas ir 14 dienų karantinas.

Kipras

Turistai, kuriems nepavyktų kirsti pasienio atgal į pietinį Kiprą, gali pasinaudoti kitokiais kelionės būdais. Pirmasis variantas – Šiaurės Kipro Turkiškoje Respublikoje veikiančiame „Ercan“ oro uoste skristi į Stambulą (iš šio oro uosto vykdomi reisai tik į Turkiją, daugiau niekur), o iš ten skristi į Lietuvą (tiesa šiuo metu tiesioginių skrydžių į Lietuvą nėra ir ten, tad reikėtų rinktis tarpines stoteles, pvz. Atėnus, Vieną, Kijevą ir pan.) Antrasis variantas – keltu keltis į Alaniją ir iš ten užsakomaisiais skrydžiais arba tokiu pat kaip anksčiau minėtu būdu su persėdimais skristi į Lietuvą. Trečias būdas, jeigu norite lėktuvais grįžti į pietinę pusę. Iš „Ercan“ oro uosto skristi į Stambulą, iš Stambulo į Atėnus ir tik tada į Larnakos arba Pafoso oro uostą (Kipro Respublikoje).

Kipre, tarp gyventojų jau sklinda įvairios legendos, kas gi vyksta su šiaurinėje pusėje strigusiais turistais. Pati populiariausia yra apie taksistą, kuris atseit turi sukūręs gudrią schemą, kaip tokius nelaimėlius iš vienos pusės į kitą pervežti nelegaliai. Yra ir dar kita, viešai plintanti versija, kad per vieną iš pasienio punktų pasieniečiai įstrigusius turistus praleidžia, užsimerkę akis, tiesa – vos vos prasimerkia, paprašo pateikti neigiamą testą.

Nesivelkite į nemalonumus, nuvykę į Kiprą – nekirskite sienos. Pasimėgaukite geru oru, skaniu maistu ir kitais gerais dalykais graikiškojoje salos pusėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)