Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Kaimas įsikūręs 718 m aukštyje virš jūros lygio ir oficialiai užima vos 797 kvadratinių metrų plotą, nors faktiškai pati gyvenvietė išsidriekusi šiek tiek plačiau. Tiesa, ir gyvena čia vos 35 žmonės. Nepaisant to, Vlkolinecas gali didžiuotis išties šimtamete istorija - rašytiniuose šaltiniuose jis minimas nuo 1376 m.

Nuo 1993 m. įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą kaip nepaliestos vientisos liaudies architektūros ansamblis, būdingas šiaurės Karpatų regionui, atitinkantis kriterijus IV ir V („įspūdingas pastato, architektūrinio ar technologinio ansamblio pavyzdys, iliustruojantis reikšmingą žmonijos istorijos laikotarpį“, bei „įspūdingas tradicinės žmonių gyvenvietės, žemės ar vandens panaudojimo pavyzdys, būdingas atskirai kultūrai“).

Čia dominuoja tradicinės rąstų trobos ant akmeninių pamatų, dengtos skiedrų stogais, nudrėbtos moliu ir nubalintos ar nudažytos kitomis spalvomis, kokios dažniausiai ir yra renčiamos kalnų rajonuose.

Kaime stovi virš 45 rąstinių namų, kurių kiekviename yra po 2–3 kambarius, prie jų – ūkiniai ir pagalbiniai pastatai. Kaimo centrinė gatvė leidžiasi palyginti stačiu šlaitu. Taip pat saugomos ir barokinė koplyčia su XVIII a. statyta varpine.

Dauguma statinių kaime datuojami XIX a. Namuose nr. 16 ir 17 įrengti liaudies buities muziejai su etnografinėmis ekspozicijomis, kuriose atsispindi istorinė vietos žmonių praeitis, kasdienio gyvenimo buitis ir darbai.

Dalintis
Nuomonės