Turtingieji šio miesto gyventojai artimųjų laidojami ištaigingose milžiniško dydžio kapinėse, žinomose Kinų kapinių Maniloje pavadinimu.

Ši vieta – tai nedidelis rajonas, kur galioja savitos taisyklės, o kapų dydis prilygsta prabangiems namams su visais moderniais patogumais.
Milžiniški mauzoliejai driekiasi abipus čia esančių kelių, kapinėse – itin modernūs patogumai, apie kuriuos daugybė dar šiame pasaulyje gyvenančiųjų galėtų tik pasvajoti: virtuvės ir vonios su prabangiomis detalėmis, ištaigingi miegamieji čia besilankantiems mirusiųjų artimiesiems.

Šalia kai kurių kapų netgi yra nuolat gyvenančių asmenų, kurių, panašu, nė kiek neglumina tai, kad jie gyvena šalia mirusiųjų.
Kapinės

Neįprastos kapinės pirmą kartą čia įkurdintos kinų prekybininkų Maniloje, kai kolonistai iš Ispanijos uždraudė jiems naudotis katalikų kapinėmis. Taigi kinai buvo priversti ieškoti kitos vietos, kur galėtų palaidoti mirusiuosius. Panašu, kad jie su šiuo iššūkiu susidorojo ir sukūrė jiems kuo puikiausiai tinkamą laidojimų vietą, kur būtų gera jų artimiesiems net ir po mirties. Teigiama, kad kapinių ekstravagantiškumas atspindi didžiulę pagarbą, kurią kinai jaučia juos amžiams palikusiems šeimos nariams.

Kinai tiki, kad mirusiųjų sielos persikelia į kitą pasaulį, o jų kapai – tai jų namai Žemėje. Taigi pasiturintiems kinams atrodo prasminga statyti didžiulius namus mirusiesiems. Įdomu pastebėti, kad kinai vaikų šiose kapinėse nelaidoja, - jie kremuojami, o pelenai laikomi specialiame kapinėse esančiame pastate.
Kapinės
Vis dėlto panašu, kad Kinų kapinės Maniloje neturėjo būti prabangios. Tikrosios laidojimo taisyklės, iškaltos ant akmens, teigiama, kad turtingieji turėtų artimuosius laidoti kukliai ir paprastai, paisydami kinų tradicijų, kapas turi atrodyti oriai ir paprastai.
Įvertinus tai, kaip šios kapinės atrodo dabar, pasidaro akivaizdu, kad apie šiuos nurodymus pamiršta jau seniai. Kadangi dauguma kapaviečių atrodo iš tikrųjų itin patogiai, nieko keisto, kad čia yra netgi nuolatinių gyventojų. Maža to, atsiranda ir tokių, kurie teigia iš esmės gimę kapinėse. Čia yra viskas, ko tik reikia šiuolaikiniam žmogui. Pasirūpinta elektros ir vandens tiekimu, kanalizacija, telefono linijomis, netgi veikia restoranas.
Kapinės

Šios kinų kapinės tapusios vienu iš populiariausių turistų traukos centrų, kur netgi galima užsisakyti gido paslaugas. Įsigiję ekskursiją būsite supažindinti su šia ekscentriška vieta, kur prieglobstį yra radę ne tik mirusieji, bet ir gyvieji. Drąsesni lankytojai gali išsinuomoti dviratį ir leistis į kapinių tyrinėjimus savarankiškai.

Tiesa, kinų kapinės – ne vienintelės Maniloje, kur prieglobstį rado ne tik mirusieji, bet ir gyvieji. Manilos miesto šiaurinėse kapinėse prieš ketverius metus gyveno apie 10 tūkst. benamių. Miesto valdžia mėgino iškeldinti nelaimėlius iš kapinių pasiūlydama kitus apgyvendinimo variantus, tačiau kelios šeimos vis dėlto nusprendė grįžti į savo lūšnas kapinėse.

Kapinės