Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Tačiau netgi tada itin turtingas portugalų palikimu Makao didmiestis vis dar gali jus nustebinti. Visu pirma - dėl savo įspūdingo dangoraižių šešėlyje pasislėpusio senamiesčio. Leiskite sau pasiklysti klaidžiose jo gatvelėse ir jau netrukus pasijusite lyg būtumėte gimtojoje žemyninėje Europoje. Nors formaliai net nebūsite iškėlę kojos iš Kinijos.

1557–1999 m. tai buvo Portugalijos kolonija, taip pat seniausia europiečių kolonija Kinijoje. Makao (kartais vis dar vadinamas Aomenu) – autonomiją turintis Kinijos vienetas.

Visa Makao specialiojo administracinio regiono teritorija (jos sienos žymi zonos, į kurią mūsų šalies piliečiai gali patekti be vizos, ribas) apima Makao pusiasalį, išsikišusį į Pietų Kinijos jūrą ties Perlų upės žiotimis (priešais Honkongą), bei Taipa ir Koloanės salas. Šiaurėje Makao ribojasi su Žuhajaus specialiąja ekonomine zona.

Čia verčiamasi tarptautine prekyba, taip pat Makao yra svarbus finansų, transporto centras, Yra jūrų uostas, tarptautinis oro uostas. Taip pat tai - svarbus turizmo centras, garsėjantis savo lošimo namais. Makao yra išlikęs kolonijinių laikų senamiestis, 2005 m. įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Čia galite atrasti XV a. A-Ma šventyklą, XVII amžių prisimenančios krikščioniškosios portugalų Šv. Pauliaus katedros liekanas, žymiąją Senato aikštę, keletą barokinių bažnyčių, geriausias europietiškas tradicijas puoselėjantį žymųjį teatrą bei Gvijos tvirtovę.

Makao yra tankiausiai gyvenama autonominė teritorija pasaulyje (gyventojų tankumas siekia beveik 18,5 tūkst. žmonių kvadratiniam kilometrui). 95 proc. teritorijos gyventojų yra kinai, 2 proc. – makaoiečiai (kinų-portugalų palikuonys). 2006 m. beveik pusė (47p roc.) visų Makao gyventojų buvo gimę Kinijoje (daugiausia Guangdonge), 42,5 proc. – Makao, likusieji – Honkonge, Filipinuose ir Portugalijoje. Makao pasižymi labai žemu gimstamumo rodikliu, todėl gyventojų skaičius išsilaiko daugiausia imigracijos dėka. Be to, šis regionas pasižymi viena ilgiausių gyvenimo trukmių pasaulyje – vidutiniškai 84,3 m.