Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Apie tai ir apie dar daugiau mums sutiko papasakoti Venesueloje, Marakajaus mieste gyvenantis ir lietuviškų šaknų turintis Vytenis Folkmanas.

– Venesuela garsėja gražiausiomis pasaulio moterimis, kurios laimi „Mis pasaulis“ „Mis visata“ konkursus. Kaip Jūs vertinate Venesuelos moteris ar jos išties tokios gražios ir kasdienybėje?

Neabėjotinai, venesuelietės yra beprotiškai gražios moterys. Jos labai rūpinasi savo išvaizda, apranga, makiažu ir visada yra pasitempusios ir stilingos. Čia gyvenančios moterys labai daug sportuoja ir lankosi sporto klubuose, kad išlaikytų dailią figūrą.

Vyraujantis stereotipas, kad jei moteris graži – tai neprotinga, joms netinka. Jos išsilavinusios ir žinančios ką daro. Tiesa, turiu paminėti, kad Venesuela yra imigrantų šalis, tad mano manymu, įvairių tautų maišymasis ir turi įtakos venesueliečių grožiui.

– Ar tiesa, kad Venesuelos moterys yra linkusios darytis plastines operacijas ir taip siekia tapti dar gražesnės?

Taip, tai tiesa. Visai nenuostabu, kad plastinės chirurgijos industrija mūsų šalyje – viena pagrindinių. Jos naudoja plastinę chirurgiją, kad taptų dar patrauklesnės, tačiau mano manymu joms to tikrai nereikia.

– Ar sunku užkariauti Venesuelos moters širdį?

Pirmiausia, jei susidomėjai venesuelietėmis tu turi būti išsilavinęs žmogus. Moterys gana reiklios ir joms patinka protingi ir savimi pasitikintys vyrai. Na, nemanau, kad savo charakteriu mūsų moterys kažkuo skiriasi nuo gyvenančių kitose šalyse. Visada norėdamas užkariauti moterį vyras privalo būti tikras džentelmenas.

– Kad Jūsų šalis garsėja gražiomis moterimis, jau išsiaiškinome. Kuo dar ypatinga Venesuela?

Ši šalis yra pripildyta niekada nenustojančios skambėti muzikos ir tradicinių šokių. Žmonės čia linksmi ir visada geros nuotaikos, beprotiškai mėgsta dainuoti. Populiariausi yra merengo ir salsos šokiai, o tradicinis šokis yra vadinamas „joropo“.

Tiesa, tai gana sudėtingi šokio žingsneliai, nes žingsniuoti reikia labai greitai. Na, o tradicinė muzika vadinama „la gaita“. Ji dažniausiai grojama per Kalėdas.

– Jei jau prasitarėte apie tradicinę muziką bei šokius, privalote papasakoti ir apie tradicinius valgius Venesueloje.

Žinoma. Venesuela yra didelė šalis, tad kiekvienas regionas turi savo tradicinę virtuvę. Marakajuje tradicinis patiekalas yra „arepa“. Tai mūsų tradicinė duona, pagaminta iš kukurūzų miltų.

Ją galima valgyti su mėsa, sūriu ar jūros gėrybėmis. Taip pat turime patiekalą pavadinimu „empanadas“. Tai panašus į lietuvišką kibiną patiekalas, pagamintas suplakant miltus, pieną, cukrų ir šiek tiek druskos.

Kitaip tariant tai sulenktas tešlos blynas, kuris yra pripildytas įdaru. Na, o pagrindinis Kalėdinis Venesueloje ruošiamas patiekalas yra „la hallaca“. Jį paruošti yra gana sudėtinga. Iš kukurūzų tešlos iškepamas blynas, į jo vidų įdedamas bet koks įdaras ir visas blynas apvyniojamas bananų lapais.

– Teko girdėti, kad Venesuelos sostinė – Karakasas yra labai pavojingas miestas. Kodėl?

Tiesą pasakius, niekam Venesueloje nepatariu lankytis be vietinio palydos. Geriau į pagalbą pasitelkti gidą arba vietinį gyventoją. Sostinė yra apsupta skurdžiai gyvenančių žmonių kalnuose, kurie savo namus statosi iš įvairiausių atliekų ir taip laukia geresnio gyvenimo, kuris jiems niekada pats ir neateina.

Žinoma, yra ir turtingųjų rajonų su dideliais namais bei dvarais. Kaip bebūtų, čia atvykę jūs visada turite būti atidūs ir vengti tam tikrų rajonų, o ypač ten nevaikštinėti nakties metu.

– Jūsų tėtis buvo lietuvis, ar Jūs pats esate buvęs Lietuvoje?

Aš visą savo gyvenimą gyvenau Venesueloje, bet Lietuvoje keletą kartų taip pat teko lankytis. Buvau labai laimingas galėdamas pamatyti savo tėčio gimtinę, tad dabar man visada norisi čia sugrįžti. Tai mano kraujyje.