Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos, kuri kuruoja nacionalinius ir regioninius parkus, vykdyto projekto „Saugomų teritorijų tvarkymas (II etapas)“ metu sutvarkyta daugiau nei 80 objektų valstybiniuose parkuose: sutvarkyti 8 piliakalniai, nemažai atodangų, įrenginėjami 4 nauji lankytojų centrai regioniniuose parkuose, jau įpusėjo ir Nacionalinio saugomų teritorijų lankytojų centro statybos Vilniuje, dar 4 lankytojų centruose atnaujintos vidaus ekspozicijos, sutvarkyta net 20 „Natura 2000“ tinklo objektų, įrengti 7 apžvalgos bokštai, daugelyje regioninių parkų atnaujinta lankytojų infrastruktūra – takai, pavėsinės, suoliukai, informaciniai stendai, įvykdyti hidrologinio režimo atstatymo darbai ir kt.

Siekiant įgyvendinti projekto tikslus buvo ne tik tvarkoma aplinka, bet ir kuriami Lankytojų centrai, kuriuose lankytojai interaktyviai supažindinami su saugomos teritorijos vertybėmis.
Naujasis Metelių regioninio parko lankytojų centras

Kiekvienas lankytojų centras pasižymi išskirtine ekspozicija, atspindinčia būtent tos teritorijos specifiką, pavyzdžiui, Panemunių regioninio parko lankytojai gali pamatyti, kaip Nemuno upe plukdyti rąstai ir net patys pamėginti jais pasivaikščioti.

Žemaitijos nacionalinio parko lankytojų centre kviečiama pasimokyti žemaitiškai, o Metelių regioniniame parke svečius pasitinka balinis vėžlys. Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos duomenimis, vien atsiradus lankytojų centrams, kai kurių saugomų teritorijų lankomumas išaugo nuo kelių iki dešimties kartų!
Apie balinį vėžlį lankytojams primena net baldai
Lankytojų centro erdvės sukūrimas pasitarnavo ir vietos bendruomenėms – kai kurie iš jų tapo kultūros centrais ir aktyvios bendruomenės veiklos objektais, kuriose vyksta parodos, koncertai, susitikimai. Aukštadvario regioniniame parke gyvenantys senjorai net savanoriškai padeda darbuotojams tvarkytis parke savaitgaliais.
Naujasis Metelių regioninio parko lankytojų centras
Projekto metu taip pat daug dėmesio skirta lankytojų infrastruktūros kūrimui – gamtos takams, informaciniams stendams. Pasak R. Baškytės, takų sistema pasitarnauja ne tik lankytojų patogumui, bet ir saugomoms rūšims: „Takas leidžia nukreipti žmonių srautus atokiau nuo jautrių gyvūnų rūšių ir taip juos apsaugo“, – apie dvejopą naudą pasakoja R. Baškytė.
Gamtos takas Metelių regioniniame parke

Saugomų teritorijų patrauklumą didina ir įrengti apžvalgos bokštai, leidžiantys įvertinti teritorijos reljefą ar pasimėgauti išskirtiniais peizažais Dzūkijos, Ventos, Metelių, Veisiejų ir Krekenavos regioniniuose parkuose bei Žemaitijos nacionaliniame parke ir Kamanų gamtiniame rezervate. Visos šios permainos lemia ne tik išaugusį saugomų teritorijų lankomumą, pagerėjusią saugomų rūšių padėtį, bet ir naudą vietos gyventojams – atsiradus patraukliai infrastruktūrai vis daugiau lankytojų sulaukia saugomose teritorijose įsikūrusios kaimo turizmo sodybos, kyla nekilnojamo turto vertė.

Projekto metu siekiama saugomas teritorijas vis aktyviau pristatyti ir užsienio turistams: šiuo metu vyksta Nacionalinio saugomų teritorijų lankytojų centro statybos Vilniuje, Antakalnyje esančio Sapiegų komplekso pastate. Beveik 700 kv. m dydžio centre ketinama įrengti visas šalies saugomas teritorijas pristatančią ekspoziciją, kuri pasitarnautų ne tik į gamtą išsiruošusiems lietuviams, bet ir apie Lietuvos gamtą girdėjusiems, bet jos dar nemačiusiems užsienio svečiams.

„Jei norime išsaugoti gamtos vertybes, turime imtis tam tikrų veiksmų. Svarbu ne tik tvarkyti ir prižiūrėti pačias saugomas teritorijas, užtikrinti rūšių įvairovę, bet ir padėti žmonėms suvokti, kad saugomos teritorijos nėra kažkoks neliečiamas baubas. Kartais susiduriame su priešiška nuomone, tačiau ji pasikeičia, kai žmonės pamato, kaip keičiasi teritorija“, – teigia R. Baškytė.
Lankytojai sprendžia gamtos mįsles, eidami nauju gamtos taku ties Kauno marių regioniniame parke

Matydama teigiamus projekto rezultatus Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie AM sustoti nežada – jau startavo projektas „Saugomų teritorijų tvarkymas. III etapas“. Šio projekto metu ketinama sutvarkyti dar 27 „Natura 2000“ tinklo teritorijas, įrengti 3 naujus lankytojų centrus, atnaujinti 9 lankytojų centrų vidaus ekspozicijas, įkurti 5 gamtos mokyklas ir pastatyti dar vieną apžvalgos bokštą.