Geriausi Turkijos paplūdimiai driekiasi palei Viduržemio jūros pakrantę, nuo Dalyano iki Alanijos. Juodosios jūros pakrantė taip pat patraukli, tačiau čia - drėgniausias šalies regionas, plyti reti miškai, arbatos plantacijos, riešutynai, o centrinė Anatolija - banguojančios lygumos, kur auginami kviečiai ir ganomi gyvuliai.

Gražu ir patogu

Į šią puikią šalį keliones organizuojančios kompanijps poilsiautojams siūlo įspūdingą, gražią ir patogią Antalijos kryptį. Tai gana populiarūs ir žinomi kurortai: Sidas, Alanija, Kemeras, Antalija (Lara), juose gausu modernių, patogių ir gražių viešbučių įvairiausiam poilsiautojų skoniui, o pramogos - įvairiapusės, turiningos, pritaikytos ir tiems, kurie mėgsta ramų poilsį.

Kaip itin svarbią vertybę turkai puoselėja savo virtuvę. Esą šioje srityje su jais lygiuotis gali nebent kinai, meksikiečiai ar prancūzai. Daugybę amžių tobulinta turkiška virtuvė prilygsta meno šedevrui. Receptų bei prieskonių įvairovė ir paprastumas garantuoja puikų skonį.

Skrydis lėktuvu į Antaliją trunka tik tris valandas: net ir labai pasistengus pasiekti lietuvišką Baltijos pajūrį per tiek laiko tikrai nepavyks. Dauguma žmonių Turkijos kurortus renkasi dėl prieinamos kainos, kokybiško poilsio ir palyginti neilgos kelionės.

Antikinio paveldo miestas 

Sidas įsikūręs žydrosios Viduržemio jūros pakrantėje. Jis tik 70 kilometrų nutolęs nuo Alanijos, tad iš oro uosto į viešbutį galima nuvykti per valandą ir dvidešimt minučių. Šiame nuostabios gamtos istorinių bei architektūros paminklų apsuptame kurorte akis gali paganyti ir didelis, ir mažas. Sido, kurio pavadinimas reiškia vaisių granatą, senamiestyje puikuojasi antikinė šventykla ir amfiteatras, nuostabūs pastatai, mitologinių dievybių skulptūros bei senoviniai vartai.

Tačiau tai ir modernus kurortas. Sakoma, kad Side yra geriausi žuvies restoranai visoje Turkijoje ir puikios, turiningos poilsio programos. Čia galima rinktis išvyką džipais į kalnus, gėrėtis nuostabia gamta, kalnų kaimeliais, papietauti nedideliame kalnų restoranėlyje. Taip pat smagu nuvykti į vos už keleto kilometrų nuo Sido esantį Manavgatą pasigrožėti vandens kriokliais, pasižvalgyti po vietinį turgų. Jaunimas ypač pamėgęs išvykas plaustais, keturračiais motociklais. O kokia viešnagė Turkijoje, nepabuvojus tikroje turkiškoje pirtyje?

Ramiai triukšminga 

Alanija - vienas didžiausių ir gyvybingiausių Antalijos regiono kurortų. Jis nuo Antalijos oro uosto nutolęs apie 120 kilometrų. Švelnus Viduržemio jūros klimatas, gamtos grožis ir istorinis palikimas leido Alanijai tapti vienu populiariausių turizmo centrų Turkijoje. Jame apsistoja apie 10 proc. į Turkiją atvykstančių poilsiautojų. Mieste, kuriame gyvena beveik pusė milijono gyventojų, puikiai dera aktyvios pramogos ir ramaus poilsis.

Nors naktinis gyvenimas verda visą sezoną, o nuo ryto iki kito ryto netyla muzika ir linksmybės, ramų poilsį mėgstantys žmonės šio šurmulio beveik nejunta ir gali mėgautis ramybe. Gatvėse ir skveruose daug puikių kavinių, restoranų, barų. Ir jaunimas, ir vyresni žmonės, ir šeimos su vaikais gali smagiai linksminantis įvairiose šio puikaus kurorto vietose. Iš Alanijos taip pat galima užsisakyti puikių ekskursijų, pamatyti delfinų šou, paplaukioti laivu Alanijos pakrantėmis, žavėtis žaliaisiais kanjonais, panardyti.

Vandens malonumai 

Kemeras - vienas populiariausių pietvakarių Turkijos kurortų, įsikūręs Tauro kalnų papėdėje. Tai nedidelis, jaukus kurortinis miestelis, puikiai žinomas vandens sporto mėgėjams, čia sukurta visa vandens sportui ir pramogoms tinkama infrastruktūra. Tai vienas didžiausių jachtų uostų Turkijoje.

Kurorte sudarytos puikios sąlygos sveikam ir nerūpestingam poilsiui. Mėgstantieji naktines pramogas čia taip pat nesijaus blogiau už Alanijos poilsiautojus, kita vertus, naktinis gyvenimas netrukdo tiems, kurie trokšta ramybės.

Tačiau svarbiausia Kemero vertybė - nuostabaus grožio kraštovaizdis: iš vienos pusės miestelį supa pušynais apaugę Tauro kalnai ir apelsinmedžių sodai, iš kitos - nuostabūs paplūdimiai ir nepaprasto skaidrumo visus metus šiltas Viduržemio jūros vanduo. Vietovė apipinta legendomis, esą čia gyveno baisus padaras Chimera - visų bėdų ir nelaimių kaltininkas. Kemere yra du pagrindiniai paplūdimiai - vienas bendras smulkaus žvyro miesto paplūdimys, kitas - smėlio ir smulkaus žvyro "Mėnulio šviesos paplūdimys", kuriame citrusiniai vaismedžiai sukuria malonų pavėsį, o kalnų viršūnės - nuostabų vaizdą horizonte. Ramybės mėgėjams jaukios Kemero gatvelės ir šalia esantys pušynai padės pamiršti nuovargį. Aktyviems poilsiautojams siūlomos įvairiausios vandens pramogos ir smagus naktinis gyvenimas.

Jauki Antalija (Lara) 

Naujausias Antalijos pakrantės kurortas, kuris garsėja prabangiais kokybiškais viešbučiais ir smėlio paplūdimiais - Lara. Tai rami vietovė, nuo Antalijos nutolusi vos 16 kilometrų, puiki vieta ramybės mėgėjams. Iš Kemero ir Laros kurortų galima užsisakyti nuostabią apžvalginę kelionę po Antaliją, paplaukioti laivais, pamatyti senovinį miestą Myrą, Aspendoso amfiteatrą, menantį antrąjį amžių prieš Kristų, pakeliauti visureigiais po įspūdingus Turkijos kaimus ir kalnus.