Vykstantiems į Turkiją specialios registracijos formos (entry form) pildyti nebereikia, nereikalaujama ir specialaus HES kodo (Hayat Eve Sigar, HES kodo turėjimo prievolė panaikinta).

Naujosios taisyklės galioja visiems turistams: tiek atvykstantiems į Turkiją lėktuvu, tiek keliaujantiems per sausumos sieną. HES kodo nebus prašoma oro uostuose, patikros punktuose ir skrydžiuose šalies viduje. Be to, jo nebereikalaus ir norint patekti į prekybos centrus ir kitas viešas vietas.

Vykstantys į Turkiją ir atitinkantys bent vieną iš žemiau išvardytų sąlygų, įleidžiami į šalį ir jiems netaikoma izoliacija:

  • Asmenys, skiepyti mažiausiai dviem dozėmis vakcinos nuo Covid-19, kurias Pasaulio sveikatos organizacija arba Turkijos Respublika patvirtino skubiam naudojimui (arba viena doze vakcinos Johnson & Johnson), ir kurie pateikia dokumentą, patvirtinantį, kad jų paskutinė vakcinacija buvo atlikta ne mažiau kaip prieš 14 dienų iki atvykimo;
  • Asmenys, pateikę atitinkamos šalies oficialių institucijų išduotą dokumentą, patvirtinantį, kad per pastaruosius 6 mėnesius jie persirgo Covid-19 virusu, jei nuo teigiamo PGR testo rezultato praėjo 28 dienos;
  • Asmenys, pateikę neigiamą PGR (PCR, Polymerase Chain Reaction) tyrimo, atlikto per paskutines 72 valandas, rezultatą arba neigiamą greitojo antigeno tyrimo, atlikto per paskutines 48 valandas, rezultatą prieš atvystant į Turkiją.


Jaunesni nei 12 metų vaikai neprivalo pateikti PGR/antigeno tyrimų rezultatų ir vakcinavimo sertifikatų.

Aukščiau išvardyti reikalavimai netaikomi keliaujantiems tranzitu.

Vykstantiems į Turkiją rekomenduojama įsigyti specialų sveikatos draudimą, kuris, esant reikalui, padengtų visas gydymo nuo COVID-19 išlaidas Turkijoje. Sveikatos draudimą taip pat galima įsigyti kartu su skrydžio bilietais Turkijos avialinijų svetainėje arba per kelionių agentūrą. Neturint draudimo, gydymo išlaidas gydymo įstaigoje Turkijoje turės padengti pacientas.

Turkijoje veikia į turizmą orientuota „coronavirus free“ sertifikuota sistema (apimanti oro uostus, skrydžius, užsakomąjį transportą, viešbučius ir maitinimo įstaigas). Pagal nustatytus reikalavimus, viešbučiai vertinami tarptautinių ekspertų ir turi atitikti virš 160 nustatytų kriterijų. Sertifikuotos įstaigos žymimos „saugaus turizmo“ sertifikato ženklu. Susirgus ar nustačius Covid-19 užsienio turistui, jis privalo būti izoliuotas pagal Turkijos sveikatos ministerijos nustatytą tvarką.

Jei Turkijoje esančiam užsieniečiui turistui nustatomas Covid-19 virusas, asmuo yra izoliuojamas 7 dienoms. Po 7 dienų, jei ligonis nebeturi simptomų arba turi lengvus simptomus, izoliacija laikoma baigta. Pakartotinį PGR testą galima darytis penktą izoliacijos dieną; jei gaunamas neigiamas rezultatas, izoliacija taip pat laikoma baigta.

Grįžtant ar atvykstant į Lietuvą, pateikti neigiamo PGR testo atsakymo nereikia. Atkreipiame dėmesį, kad asmenys persirgę Covid-19 Turkijoje be PGR testo neigiamo atsakymo nebus įleidžiami į lėktuvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją