Pasak agentūrų atstovų, Galimybių pasas arba ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas šiuo metu yra vienintelis bilietas į laisvesnį gyvenimą, todėl atkreipia dėmesį į vakcinacijos svarbą ir jos privalumus norintiems keliauti, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Didžiausias kelionių organizatorius Lietuvoje „Novaturas“ džiaugiasi, kad šiuo metu daugiau nei 100 įmonėje dirbančių žmonių puikiai supranta situacijos aktualumą ir patys noriai skiepijasi bei skatina tai daryti kitus. Kasdien su klientų klausimais apie draudimus ir taisykles pandemijos metu susiduriantys darbuotojai buvo pirmieji, kurie vyko vakcinuotis tik atsiradus galimybei.

„Turizmo sektorius labiausiai pandemijos paliestas sektorius. Tiek mūsų, tiek ir kelionių agentūrų darbuotojai, nuo pandemijos pradžios kasdien bendraujantys su keliautojais, labai gerai supranta saugaus keliavimo, kuris šiai dienai yra neatsiejamas nuo vakcinacijos, svarbą ir reikšmę. Šiuo metu 78 proc. mūsų darbuotojų yra pasiskiepiję, persirgę arba užsiregistravę antrajai vakcinai. Šis skaičius auga ir tikimės, kad rudenį perkops 90 proc. Džiugu, kad žmonių papildomai motyvuoti nereikia, jie patys supranta, jog turi būti pavyzdžiu kitiems, jeigu norime vėl laisvai keliauti, aktyviai leisti laiką ir pilnavertiškai dalyvauti socialiniame gyvenime“, – sako „Novaturo“ vadovė Audronė Keinytė.

Didieji turizmo sektoriaus dalyviai sutinka, jog vakcinacija svarbi ne tik norint saugiai keliauti, bet ir aktyviai dirbti. „Praėjusiais metais pamatėme, ką reiškia kone visiškai sustojusi turizmo sektoriaus veikla ir šiemet nenorime stebėti pasikartojančio scenarijaus. Jeigu norime ir toliau sėkmingai dirbti, priartėti prie įprastų keliavo sąlygų bei gyventi laisvesniu ritmu, turime daryti viską, kas mūsų galioje, kad tai įvyktų. Mūsų, kaip kelionių organizatoriaus, pareiga išpildyti saugios ir sėkmingos kelionės pažadą ir informuoti keliautojus, kuris būdas keliauti saugiausias“, – sako A. Keinytė.

Jos nuomone, jei Vyriausybė pritars nuo rugsėjo svarstomiems pakeitimams, kurie suteiks daugiau galimybių vakcinacijos pasus turintiems žmonėms, šie taps vieninteliu būdu sugrįžti į mums įprastą gyvenimą. „Ne tik Lietuva, bet ir tokios tarp turistų populiarios šalys kaip Prancūzija ar Italija įveda vis griežtesnius ribojimus nesiskiepijusiems savo piliečiams bei atvykėliams – ribojamos galimybės lankytis restoranuose, muziejuose, koncertuose. Nežiūrint į tai, kad keliauti gali visi, tenka pripažinti, kad neturintiems ES skaitmeninio COVID sertifikato kelionės tampa sudėtingesnės dėl aibės atsirandančių apribojimų“, – sako A. Keinytė.

A. Keinytei pritaria ir kelionių agentūros „Makalius“ įkūrėjas Rimvydas Širvinskas, kurio teigimu, turizmo darbuotojai puikiai suvokia, kad vakcinos yra greičiausias kelias į bent kiek normalesnį, o geriausiu atveju – priešpandeminį gyvenimą.

„Visi norime pagaliau laisvai judėti. Darbuotojai patys kartu su vadovybe domėjosi galimybėmis kuo greičiau pasiskiepyti ir sekė visus pranešimus bei aktualią informaciją apie vakcinaciją Lietuvoje. Iš 35 darbuotojų, kurie šiuo metu aktyviai veikia ir nėra vaiko priežiūros ar laukimo atostogose, 31 yra pilnai vakcinuotas. Tai yra 89 proc. viso kolektyvo“, – sako R. Širvinskas.

Kelionių agentūrų tinklas „West Express“ taip pat patenka tarp įmonių, kurių 89 proc. darbuotojų jau turi pilną imunitetą, o nemaža dalis jų pasinaudojo įmonės po skiepo suteikiamu laisvadieniu.

„Iš tiesioginį kontaktą su klientais turinčių darbuotojų šiandien pilnai vakcinuoti yra net 94 proc. Labai džiaugiamės tokiu kolektyvo aktyvumu“, – sako „West Express“ generalinis direktorius Raimondas Ušeckas.

Turizmo agentūroje „Baltic Clipper“ šiuo metu taip pat pilnai pasiskiepiję yra virš 90 proc. visų dirbančių žmonių.

„Neseniai priėmėme sprendimą, jog tik pilnai vakcinuoti darbuotojai gali be apribojimų dirbti iš biuro. Mūsų darbuotojai supranta, kad vakcinavimas suteikia daugiau galimybių keliauti be apribojimų ir šią vasarą aktyviai tuo naudojasi“, – sako „Baltic Clipper“ vadovas Egidijus Vaišvilas.

Skiepai atveria daugiau galimybių

Agentūrų atstovai pabrėžia, kad vakcinacija yra naudinga kiekvienam, planuojančiam vykti į užsienį, ir gali labai palengvinti kelionės procesą.

„Skiepai padeda sutaupyti daug laiko, pastangų ir pinigų. Dauguma valstybių šiuo metu priima imunitetą turinčius keliautojus be papildomų testų, jiems nėra taikoma saviizoliacija nei užsienyje, nei grįžus į Lietuvą“, – pasakoja „Novaturo“ direktorė A. Keinytė.

Pasak R. Širvinsko, vakcinuoti keliautojai gali vykti ir į daugiau pasaulio valstybių, kadangi dalyje jų vien tik testo nepakanka, turi būti ir įrodymas apie skiepą.

„Pasaulyje jau atsiranda vietų, skirtų tik vakcinuotiems žmonėms, pavyzdžiui, specialūs kruizai. Juose nėra taikomi kaukių dėvėjimo, atstumo išlaikymo ir kiti reikalavimai arba tiesiog yra galimybė jaustis saugiau, nei kitur“, – dalijasi specialistas.

Turizmo organizatoriai įspėja, kad svarbu nepamiršti pasidomėti naujausiais galiojančiais keliavimo ribojimais ir į juos atsižvelgti prieš pradedant planuoti rudens atostogas.

„Reikia nuolat tikrinti informaciją, kokius reikalavimus kelia tiek šalys, į kurias vykstate, tiek valstybės, per kurias važiuojate tranzitu. Dėl šios priežasties šiuo metu kelionių agentūros pagalba yra nepamainoma, jei norite išvengti nesusipratimų, sklandžiai ir be papildomo streso vykti darbo reikalais ar poilsiauti“, – primena E. Vaišvilas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)