1. Imk kuo mažiau daiktų

Jei ketini skristi, būtinai pasverk savo lagaminus prieš išvažiuodamas iš namų. Tau geli tekti mokėti ne tik už kiekvieną lagaminą, kurį priduodi į bagažo skyrių – nemažai pigių skrydžių bendrovių jau taiko šį mokestį – bet ir už kiekvieną bagažo limitą viršijantį kilogramą.

2. Keiskis valiutą protingai

Kiek pinigų išleisi savo pasirinkto kurorto baruose ir turguose iš dalies priklauso nuo to, kiek nusipirksi vietos valiutos. Keisti pinigus oro uoste būtų blogiausias pasirinkimas, tuo tarpu išsiimti pinigų iš bankomato užsienyje gali būti gana naudinga, jei turi tinkamą kortelę. Prieš įsigydamas vietos valiutos, išsiaiškink kokiu būdu gali padaryti tai pigiausiai.

3. Ieškok internete

Tikrai neturėtų stebinti tai, kad pigiausią kelionės variantą lengviausia rasti naršant internete ir peržiūrint įvairius pasiūlymus. Visa bėda ta, kad dažnai pernelyg patikliai perleidžiame atsokomybę už savo kelionę agentūrų konsultantams ar gidams, kurių nepažįstame. Mūsų kraštuose, kur taupumas neabejotinai laikomas ypatinga dorybe, labiausiai patyrusiu keliautoju laikomas tas, kuris viską susiplanuoja pats - ir susiplanuoja iki smulkiausių detalių. Palikdamas šiek tiek vietos spontaniškumui, be abejo.

4. Vyk traukiniu

Traukiniu keliauti gali būti pigiau, ypač, jei vyksti su mažais vaikais. Skrisdamas turėsi mokėti už vyresnius nei 2 m. vaikus, o taip pat oro uosto ir administravimo mokesčius net už kūdikius. Vaikai iki ė metų gali keliauti nemokamai Eurostar ir daugeliu Europos geležinkelių, nors jiems ir negarantuota vieta. Kai kuriose šalyse vaikai net iki 6 metų gali keliauti traukiniu nemokamai. Daugelyje valstybių bilietai vaikams iki 11 m., o Šveicarijoje net iki 15 m. yra žymiai pigesni.

5. Įsigyk tinkamą kelionės draudimą

Draudimas, nupirktas vienai konkrečiai kelionei apsimoka tik tuomet, jei keliauji kartą per metus.

6. Sutaupyk pinigų, palikdamas automobilį oro uoste

Jei ketini palikti automobilį oro uoste, gali sutaupyti iki 60 proc. užsisakydamas vietą automobiliui iš anksto internetu.

7. Iškyla

Pasistenk atsispirti pagundai atostogų metu kaskart valgyti kavinėse ir restoranuose. Kodėl gi nenusipirkus skanaus vietinio maisto ir nesurengus iškylos?

8. Pasiimk savo automobilines kėdutes

Jei keliauji su vaikais ir nuomojiesi automobilį, pasiimk savo automobilines kėdutes. Tokiu būdu ne tik sutaupysi pinigų, bet ir būsi tikras, kad kėdutė yra švari ir sausa, o jei ir ne, tai bent jau žinai, kad visas purvas yra savas.

9. Ieškok pigios automobilių nuomos

Peržiūrėk automobilių nuomos kainų palyginimų tinklapius ir rask pigiausią. Tai nebūtinai turėtų būti stambi tarptautinė automoblių nuomos kompanija, nepraleiskite pro akis ir vietinių automobilių nuomos agentūrų pasiūlymų ar pasidairykite „privatininkų“ (pastarasis patarimas galioja tik jums geriau pažįstamose šalyse ir praktiškai apsiriboje vien valstybėmis, geografiškai išsidėsčiusiose Europoje, Šisurės ir Pietų Amerikoje.

10. Pasinaudok „svetingumo klubu“

Tikrai sutaupytum pinigų, apsistodamas pas ką nors namie. Internete gali rasti „svetingumo klubui“ priklausančių žmonių iš viso pasaulio, pasiruošusių atverti savo namų duris turistams. Žaibiškai išpopuliarėjęs „Couchsurfing“ subūria jau toli gražu ne vien pačius jauniausius keliautojus, be to leidžia nenutraukti ryšių su kelionėje sutiktais draugais šiai jau seniai pasibaigus. Tinklapiuose, tokiuose kaip HomeExchange.com galima rasti svetingų žmonių iš viso pasaulio už tikrai nedidelę kainą su sąlyga, kad manais pasiūlysi svečiams apsistoti tavo namuose.